Korsan Oyun ve Korsan Yazılım Tehdidi En Üst Seviyede!

Korsan oyun ve korsan yazılım indirenler tehlikede! Kaspersky tarafından paylaşılan bilgilere göre bilgisayar korsanları oyunculara warez içeriklerle ulaşıyor.

Korsan oyun ve korsan yazılım indiren, bu oyun ve yazılımları arama motorları ile bulan kişiler artık çok büyük tehdit altında. Kaspersky tarafından keşfedilen yeni bir kötü amaçlı kampanya ile PC oyuncularını hedef alan bilgisayar korsanları, ücretsiz video oyunu indirmek için arama motoruna başvuran oyunculara yönelik kampanyalar düzenlemeye başladı.

Yeni nesil konsollardan tarayıcı tabanlı oyunlara ve mobil oyunlara kadar oyun oynamak için eskisinden çok daha fazla seçenek olsa da PC oyunlarına talep hala devam ediyor. PC oyuncularının bir kısmı, video oyunlarının kırık (crack) sürümlerini bulup indirerek onları ücretsiz oynamak istiyor.

Oyuncular, PC oyunlarını her ne kadar ücretsiz olarak indirme hayalini gerçekleştirmek istese de bilgisayar oyunlarının oyuncuları hedeflediği yeni kampanya ile indirilen video oyunları değil zararlı yazılımlar oluyor. Bilgisayar korsanları, oyuncuların cihazına sızmak için kötü amaçlı yazılımlar yükletiyor.

Son Günlerde Yaygınlaşan Veri İhlalleri Hakkında 9 Gerçek
GÜVENLİK

Son Günlerde Yaygınlaşan Veri İhlalleri Hakkında 9 Gerçek

Veri ihlalleri özellikle son dönemde önemli ölçüde arttı. Siber güvenlik bilinci giderek artsa da çeşitli faktörlerin veri ilalini tetiklediğini belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, veri ihlali hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Siber suçlular bazen Kaspersky tarafınadn keşfedilen son kampanyada olduğu gibi bu tür kötü amaçlı yazılımları dağıtmak için geliştirilen web siteleri kurmaya kadar gidebiliyor.

Korsan Oyun ve Korsan Yazılım İndirmek Neden Tehlikeli?

Kaspersky'dan araştırmacılar, Nisan 2021'de Swarez isimli kötü amaçlı bir programın gizlice dağıtılması ve çalıştırılması için kurgulanan büyük ve iyi koordine edilmiş bir kampanya başlatıldığını tespit etti.

Söz konusu kampanyada kullanılan yazılım oyunculara düzinelerce sahte warez web sitesi aracılığı ile indirtildi. Bu web siteleri, Kaspersky'a göre kötü amaçlı yazılımdan korunma (anti virüs), fotoğraf veya video düzenleme ve 15 popüler PC oyunu da dahil olmak üzere farklı yazılımların kılığına bürünerek sunulan kötü amaçlı yazılımları içeriyor. Pek çok kullanıcı, söz konusu yazılımı veya oyunu indirdiğini zannetse de aslında kötü amaçlı yazılımı bilgisayarına indirdi.

Araştırmacılara göre 45 farklı ülkeden kullanıcılar,  bu kampanya kapsamında indirtilen yazılımla saldırıya uğradı. Kullanıcılar, warez web sitesinden bir dizi yönlendirmeden sonra şifre korumalı ZIP dosyası için anahtar içeren bir metin belgesi indirdi. Yükleme işlemi, kullanıcıların aradığı video oyununun yüklendiğini düşünmesini sağlayacak şekilde karmaşıktı.

Kullanıcıların gerçekte indirdiğiyse video oyunu değil, Swarez'di. Bu da birçok işlevi olan, esnek, yapılandırılabilir ücretli hırsızlık yazılımı Taurus Trojan-Stealer'ın şifresini çözüp çalıştırdı.

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Anton V. Ivanov, zararlı yazılım kampanyası ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Cihazlarımız kimliğimiz ve mali durumumuz hakkında her zamankinden daha değerli bilgiler içeriyor. Bu nedenle çeşitli siber suçlular için nihai hedef haline geliyor. Swarez kampanyası, kullanıcıları bilinmeyen bir kaynaktan yazılım yüklemeleri için kandırmanın, cihazlarına kötü amaçlı yazılım bulaştırmak için hala etkili bir yol olduğunu gösteriyor. Siber suçlular, kullanıcıları yükledikleri şeyin kötü amaçlı yazılım olmadığına ikna etmek için daha karmaşık senaryolar oluşturmaya yatırım yapıyor. Bu gibi tehditlerden korunmak için kullanıcıların güvenilir ve resmi kaynaklardan yazılım indirmeye devam etmesi gerekiyor. Çünkü günün sonunda yapılan bir hatanın bedeli çok yüksek olabiliyor. Hatta peşinde olduğunuz oyun veya yazılımın maliyetinden çok daha yüksek.”

Korsan Oyun veya Korsan Yazılım İndirenlerin Hangi Bilgileri Çalındı?

  • Çerezler
  • Kripto cüzdanları ile ilgili bilgiler
  • Kayıtlı şifreler
  • Otomatik doldurma verileri
  • Ekran görüntüsü alma özelliği sayesinde kullanıcının ekranında yer alan tüm bilgiler
  • TXT formatındaki dosyalar hakkında bilgiler

Zararlı Yazılım Kampanyalarından Nasıl Korunulur?

Kaspersky'ın zararlı yazılım kampanyalarından uzak durmaları için kullanıcılara tavsiyeleri şunlardan oluşuyor:

  • Korsan oyun, korsan yazılım ve diğer yasa dışı içerikleri indirmeyin.
  • İki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.
  • Çevrim içi alışveriş yaparken mutlaka web sitesinin URL'sini kontrol edin. Orijinal olduğundan emin olun.
  • Güvenlik yazılımlarını, programları ve işletim sistemini güncel tutun.
  • Arama sonuçlarında gösterilen her web sitesine tıklamayın, bu sitelere tıklasanız bile birinci maddeye bağlı kalmaya özen göstererek web sitesi şüpheli gelmeye başlar başlamaz siteden ayrılın.
  • Steam ve diğer yazılımlarla uyumlu Kaspersky Total Security gibi yazılımlar kullanın.

YORUMLAR