BioNTech vs. Sinovac: Koruyuculuk Oranı En Yüksek Aşı Hangisi?

BioNTech mi yoksa Sinovac mı koruyuculuk oranı en yüksek aşı? Doç. Dr. Ümit Savaşçı, merak edilen soruyu yanıtladı. İşte yapılan açıklamanın tüm detayları!

Koruyuculuk oranı en yüksek aşı BioNTech mi yoksa Sinovac mı? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşı tercihinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Savaşçı, merak edilen soruyu yanıtladı.

BioNTech mi, Sinovac mı Koruyuculuk Oranı En Yüksek Aşı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde aşı sırası gelen vatandaşların randevu alırken istedikleri COVID-19 aşısını seçebileceklerini duyurmuştu. Yapılan duyuru ile birlikte vatandaşlar artık aşı randevusu alırken BioNTech ve CoronaVac arasında seçim yapabiliyor. Peki, hangi aşının koruyuculuk oranı daha fazla? Prof. Dr. Ümit Savaşçı, DHA'ya önemli açıklamalarda bulundu.

Vatandaşların hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Savaşçı, "Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor" dedi.

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, BioNTech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman BioNTech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Savaşçı, "Ben de BioNTech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler" şeklinde konuştu ve açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Özellikle 'aşı oldum, koronavirüse yakalandım, aşıdan mı bulaştı' deniyor. Aşıdan koronavirüs bulaşması mümkün değil. Halkımız şu yanlışa düşüyor; 'aşı oldum, koronavirüse yakalandım.' Eğer tedbirleri elden bırakırsak yine virüs kapma ihtimalimiz olabilir, bu sorular bize çok sık sorulmakta. Yeni teknolojik mRNA aşıları daha akıllı aşılar."

"Vücutta herhangi bir kalıntısı kalmadan, elde etmek istediğimiz sonuca ulaşıp, vücuttan uzaklaşıyor. Dolayısıyla bizim genlerimize herhangi bir teması, bizi genetik olarak etkilemesi veya bu yönde hasar bırakması mümkün değil ancak bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar kullanıyorsa, çok ciddi nörolojik hastalık geçirmişse inaktif aşıyı olmasını daha ön planda isteriz."

Yerli Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Çıkacak? İşte Açıklama!
Bilim

Yerli Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Çıkacak? İşte Açıklama!

Yerli koronavrisü aşısı ne zaman kullanıma sunulacak? Bu soru, çok sayıda vatandaş tarafından uzun bir süredir merak ediliyordu.

YORUMLAR