Maliye Bakanlığı, Kripto Para Borsalarından Tüm Kullanıcı Bilgilerini İstedi

Maliye Bakanlığı, kripto para borsalarından kullanıcı bilgilerini istedi. Bakanlık tarafından kripto para borsalarına tebligat gönderildiği aktarılıyor.

maliye-bakanligi-kripto-para-borsalari-kullanici-bilgilerini-istedi

Maliye Bakanlığı, kripto para borsalarından kullanıcı bilgilerini istedi. Dijital para yasası için düğmeye basıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye'de hizmet veren kripto para borsalarına tebligat gönderildiği bilgisi gündeme bomba gibi düştü.

Maliye Bakanlığı, Kripto Para Borsalarından Kullanıcı Bilgilerini İstedi

Bugün erken saatlerde Webtekno, Maliye Bakanlığı tarafından yerli kripto para borsalarından bazı bilgilerin istendiğini aktardı. Yayınlanan haberden sonra, kripto para borsalarında kaynaklarımıza ulaşarak, durumu tekrar doğruladık. Birçok yerli borsa henüz bilgileri göndermediklerini söylemelerine karşın, bakanlıktan böyle bir istek geldiğini dile getirdi. 

Gönderilen tebligatta borsalardan istenen bilgilerin tüm detayları yer alıyordu. İstenen bilgiler, neredeyse borsadaki en küçük detayı dahi barındırıyordu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kripto Para Borsalarından Hangi Bilgileri İstedi?

Bakanlığın kripto para borsalarından istediği bilgiler arasında TC Kimlik No, varlık biriminin miktarı, varlık biriminin Türk Lirası cinsinden değeri, kullanıcının hesap numarası, SWIFT kodu gibi bilgiler bulunuyor. Kendi kaynaklarımız tarafından da doğrulanan liste ise aşağıdaki gibi oldu:

  • Kullanıcı ID (Sanal Para Cüzdan Numarası): Sistemde tanımlı tekil kullanıcı hesap numarası
  • Kullanıcı Türü: Bireysel/Tüzel/SVHS'nin kendi kullanıcı hesabı
  • Kullanıcı kimlik türü:
    • TCKN
    • VKN
    • Yabancı Kimlik No
    • Pasaport No
  • Kullanıcı kimlik no: İşlemi gerçekleştiren kullanıcının kullanıcı türü belgesine göre kimlik numarasıdır. 
  • Kullanıcı Unvan: Gerçek kişiler için ad soyad bilgisi, tüzel kişiler için unvan bilgisidir. 
  • Kullanıcı kayıt zamanı: SVHS kullanıcısının sisteme eklendiği zamanını gösterir. 
  • Stok tarihi: YYYY-AA-GG biçiminde stok gününü belirtir.
  • Stok varlık miktarı: Varlık biriminin miktarını belirtir.
  • Stok varlık kuru: Varlık biriminin TL cinsinden kur değeri

Güncelleme: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Açıklama Geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı konu hakkında Twitter'dan açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi:

Bugün bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında kripto varlıklarla ilgili Bakanlığımıza yönelik bazı haberler ve yorumlar yer almıştır. Söz konusu haberler üzerine bir açıklama yapılması gerekli görülmüştür.

Günümüz dünyasında birçok ülkede mali istihbarat birimleri (Financial Intelligence Unit-FIU) suç gelirlerinin aklanmasıyla ve terörizmin finansmanıyla mücadele etmektir.

Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, Bakanlığımız bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir. MASAK, anılan fonksiyonları icra edebilmek için uygulama stratejileri geliştirmekte, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamakta, görüş ve bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

MASAK mali ve finansal birçok alanda çalışma yürütmektedir. Bu anlamda son yıllarda gündemde yer alan kripto varlıklar, özellikleri itibariyle kullanıcılarına bazı kolaylıklar sağlıyor olsa da, özellikle anonim bir yapıda olmaları dolayısıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı faaliyetlerinde de yoğun olarak kullanılabilmektedir.

MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır."

Şu an için kripto para vergisinin nasıl olacağı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ekonomi Reformları Eylem Planı yayınlanmıştı. Eylem planına göre,  Merkez Bankası dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını 31 Aralık 2021 tarihine kadar oluşturacak.

Merkez Bankası'nın sorumlu olduğu bu eylem için yasa çıkarılacak. Türkiye'de vatandaşlar tarafından dijital paralara yoğun ilgi gösteriliyor.

Yine geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada kripto paralar ile ilgili şu cümlelere yer verilmişti:

"Kripto paralarla ilgili dünya genelinde oluşan kaygıları biz de paylaşıyoruz.

Konuya ilişkin gelişmeler ve ülkemizdeki durum, Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu çerçevede Bakan Yardımcımız başkanlığında; Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği halinde çalışmalar yürütülmektedir."

YORUMLAR