Manisa'daki UNESCO Jeoparkında 5000 Yıllık Ayak İzi Bulundu

Manisa jeoparkında 5000 yıllık ayak izi keşfedildi. Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı bölgesinde yer alan izler merak uyandırıyor.

Manisa jeoparkında 5000 yıllık ayak izi keşfedildi. Erkek, çocuk ve kadına ait olduğu düşünülen farklı boylardaki ayak izlerinin ve küllerinin Anadolu tarihi için önemli olabileceği düşünülüyor. Bulunan ayak izleri Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı bölgesinde yer alıyor.

Manisa jeoparkında 5000 yıllık ayak izi

Türkiye'nin tek UNESCO Global Jeoparkı olan Kula- Salihli bölgesinde önemli bir keşif gerçekleştirildi. Bölgeye yapılacak baraj inşaatı sırasında fark edilen ayak izlerinin 5000 yıllık olabileceği gün yüzüne çıkarıldı. Kula- Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nda erkek, çocuk ve kadına ait olduğu düşünülen ayak izleri bulunuyor.

Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Almanya'nın Heidelberg Üniversitesi ve Avustralya'nın Curtin Üniversitesi'nden oluşan uluslararası bir ekip bölgedeki geçmiş yaşamını ele aldı. Sindel Mahallesi'ne yakın olduğu belirtilen izlerin korumaya alındığını da belirtmek gerekiyor.

Bölgeye zarar verilmemesi ve tahrip edilmemesi adına ayak izlerinin saklı tutulacağını ifade eden Jeopark Belediyeler Birliği Müdürü ve Jeofizik Mühendisi Yiğit Karakuzu, Anadolu tarihine dikkat çekere şunları aktardı:

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, 2 bin 320 kilometrekare alana sahip Türkiye'nin UNESCO sertifikalı ilk ve tek jeoparkıdır. İçinde arkeolojik, kültürel ve jeolojik SİT alanlarının oluşturulduğu dünyanın 99'uncu, Avrupa'nın 58'inci jeoparkıdır. Şu an dünya üzerindeki 41 farklı ülkede, 147 adet jeopark bulunmakta.

Türkiye'de ise tek jeopark olarak hizmet vermekteyiz. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı alanının Salihli bölgesinde en önemli arkeolojik SİT alanlarımızdan biri olan fosil ayak izleri bölgesindeyiz. Ayak izlerimiz 1960 yıllarında, Demirköprü Barajı inşaatında bir yol çalışması sırasında bulundu.

O dönemde 100'e yakın ayak izi bulunmuştu. Zaman içinde ayak izleri yerlerinden alınıp çeşitli müzelerde sergilenmek üzere götürüldü. Şu an doğada görebileceğimiz ayak izleri mevcut. Yerlerini gizli ve saklı tutuyoruz. İnsanların gelerek, jeolojik mirasımıza zarar vermelerini istemiyoruz.

En erken 4 bin 700 yıl öncesine dayandığı aktarılan ayak izlerinin gözle görülür şekilde büyük ve fark edilir seviyede olduğu ifade edildi. Önümüzdeki dönemde konuya ilişkin çalışmaların ve bölgenin tarih araştırmalarına katılmasının mümkün olduğunu belirtelim. Ancak koruma süresi boyunca ayak izlerinin konumu açık bir şekilde paylaşılmayacak.

Salda Gölü İçin UNESCO Koruma Başvurusu
İNTERNET

Salda Gölü İçin UNESCO Koruma Başvurusu

UNESCO'ya Salda Gölü koruma başvurusu yapıldı. Salda Gölü Koruma Derneği tarafından gerçekleştirilen başvuru kapsamında Salda Gölü'nün dünya doğal mirası olması isteniyor.

YORUMLAR