Uzman Uyardı: Marmara Depremi Milyonlarca İnsanı Evsiz Bırakabilir!

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Marmara depremi sonrasında yaşanması muhtemel felaketler hakkında vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. İşte ayrıntılar!

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, olası bir Marmara depremi sonrasında yaşanması muhtemel felaketler hakkında vatandaşları uyardı.

Marmara Depremi Felaketi Beraberinde Getirebilir

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü Prof. Dr. Fatih Altan, gelecekte yaşanabilecek büyük deprem hakkında yaptığı açıklamada insanların başına gelebilecek felaketler konusunda önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Fatih Altan, meydana gelmesi muhtemel büyük bir depremde 1 milyon kişinin evsiz kalacağını söyledi. Kentte 600-650 bin binanın zarar göreceğini ve bu depremden en az 3-4 milyon insanın etkileneceğini açıkladı.

Prof. Dr. Fatih Altan, yaptığı açıklamada, "Gerçekleşeceği ön görülen depremlerin 7.5 büyüklüğünde olacağını düşünüyorum. Marmara’da gerçekleşecek bir deprem İstanbul’da nasıl bir tahribat yapacağını düşünmek bile istemiyorum. Elimdeki verilere göre beklenen Marmara depremi sonrası 600-650 bin binanın zarar göreceğini, 1 milyon insanın evsiz kalacağı ve 3-4 milyon insanın da depremden etkileneceğini istatiksel olarak söyleyebiliriz. Bu veriler vahim verilerdir. Hızla deprem için tedbirler almamız lazım" ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Altan, açıklamasının devamında “Ancak düşünün İstanbul’da 70 bin bina yıkılacak ve yollar çok dar. Kurumlardan şunu rica ediyorum. Evet ön plan hazırlamak önemli ama eylem planı da hazırlayın. Sadece kâğıtta kalan planlar hazırlamayın. Bizler artık ağlamak istemiyoruz. Vatandaşlar benim evim sağlam demesin. Evinde gözle görülen bir sorun olmayabilir ancak bu evinizin depreme dayanıklı olduğunu anlamına gelmez.  Hele ki 2000 yılı öncesi yapı stoklarında oturan vatandaşlarımızın evlerini bir uzman kişiye kontrol ettirmeleri gerekir” dedi.

Bingöül civarlarında büyük bir deprem beklediklerini belirten Prof. Dr. Altan, "Bingöl civarlarında deprem bekliyoruz. Yine İzmir’de bulunan fay hatlarında deprem sonrası bir enerji birikimi oldu mu bilmiyoruz. İzmir’de gerçekleşen deprem bizler için beklenen bir depremi değildi. Beklediğimiz bir deprem olsaydı artık İzmir diye bir kentimiz kalmayacaktı" şeklinde konuştu.

Uzmanlar Açıkladı: Japonya'daki Depremlerde Binalar Nasıl Yıkılmıyor?
Bilim

Uzmanlar Açıkladı: Japonya'daki Depremlerde Binalar Nasıl Yıkılmıyor?

Kagawa Üniversitesi Sismoloji ve Afet Azaltma Bilimi Anabilim Dalı’ndan Profesör Yoshiyuki Kaneda ve Dr. Hitoshi Baba, Japonya'daki depremlerde binaların nasıl yıkılmadığı ile ilgili oldukça önemli açıklamalarda bulundu.

YORUMLAR