NASA'nın Mars Keşif Aracı Tarihi Bir Görevi Tamamladı

NASA'nın Mars keşif aracı son dönemde çalışmalarını hızlandırdı ve yeni tamamlanan proje Mars görevlerinin tarihine geçecek. İşte detaylar!

NASA'nın Mars Keşif Aracı Tarihi Bir Görevi Tamamladı

NASA'nın Perseverance Mars keşif aracı, göreve başlamasının üzerinden altı haftadan kısa bir süre geçtikten sonra uzay ajansının "insanlığın başka bir gezegendeki ilk numune deposu" olarak adlandırdığı çalışmayı tamamladı.

Depo, Perseverance'ın uzak gezegene ulaşmasından bu yana geçen iki yıl içinde topladığı Mars kaya ve toz örnekleriyle dolu 10 titanyum tüpü içeriyor. İşlerin nasıl sonuçlanacağına bağlı olarak, bunlar başka bir NASA görevi tarafından toplanabilir ve Dünya'ya geri gönderilebilir.

Daha açık olmak gerekirse depo bir bina benzeri bir yapı değil, hatta bir tür kutu bile değil. Sadece NASA tarafından numunelerin depolanması için seçilen açık bir arazi parçası. Perseverance, Aralık ayında depo için 18,6 santimetre uzunluğundaki ilk tüpü yerleştirdi ve ardından sonuncusu geçtiğimiz günlerde yerleştirilen dokuz tüp daha eklendi. Mars tozuyla kaplanma ihtimaline karşı her bir tüpün yeri dikkatle haritalandırıldı.

Perseverance her toplama alanından iki örnek topladı. Bir set depoya yerleştirilirken diğer set gezgin üzerinde kalmaya devam ediyor. Şu anda 2030'ların başında yapılması planlanan "Mars Örnek Dönüşü" görevinde, Perseverance'dan örnekleri toplamak için bir robot kullanılması, küçük bir kapsüle aktarılması, bir rokete yerleştirilmesi ve Dünya'ya geri gönderilmesi planlanıyor.

Mars'ta İlk Örnek Deposu Kuruldu

Perseverance, NASA'nın şu anki Mars görevini yürüten Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL) ekibi tarafından bilimsel açıdan ilgi çekici olduğu düşünülen bölgelerden alınan örnekleri sondajlamak için yerleşik araçlarını kullanıyor. Örneklerin Mars'ta bir zamanlar mikrobik yaşamın var olduğuna dair kanıtlar içermesi umuluyor. Böyle bir keşif, kızıl gezegenin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı olacak ve belki de Dünya'da yaşamın nasıl geliştiğine dair ipuçları sağlayacak.

Perseverance'ın tüm arama alanları, bir zamanlar suyla dolu olan ve bilim insanlarının keşif malzemesi içerme konusunda en iyi şansa sahip olduğuna inandıkları Jezero Krateri'nin içindeydi. Ekibin internet sitesinde yapılan açıklamada, "Görev yetkilileri magmatik ve tortul kaya çekirdeklerinin, kraterin neredeyse dört milyar yıl önce oluşumundan kısa bir süre sonra Jezero'da meydana gelen jeolojik süreçlerin mükemmel bir kesitini sağladığına inanıyor." denildi.

Depo tamamlandı ama Perseverance'ın işi henüz bitmedi. Şimdi bilim insanlarının zor olduğunu ve Perseverance'ın ulaşamayacağını düşündüğü kraterin daha yüksek bir kısmına gidiyor.

Mars'ta İlginç Bir Oluşum Tespit Edildi: Ayıya Benziyor!
Bilim

Mars'ta İlginç Bir Oluşum Tespit Edildi: Ayıya Benziyor!

Güneş Sistemi içerisinde Dünya'ya en çok benzeyen gezegen olarak kabul edilen Mars birbirinden ilginç kaya oluşumlarına sahip.

Mars'ta Yaşam Var mı? NASA Yanıtladı!
Bilim

Mars'ta Yaşam Var mı? NASA Yanıtladı!

Mars'ta yaşam var mı? Bu, bilim insanlarının onlarca yıldır yanıtlamaya çalıştığı bir soru; zira çeşitli uzay araçları Kızıl Gezegen'in yüzeyinde gezinerek yaşamın var olabileceğine dair işaretler aradı.

YORUMLAR