Milli İnsansız Savaş Uçağının İlk Uçuşu İçin Tarih Verildi!

Milli İnsansız Savaş Uçağının uçuş testleri ne zaman başlayacak? İşte Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar tarafından yapılan açıklamaya ilişkin detaylar!

Milli İnsansız Savaş Uçağının ilk uçuşu ne zaman gerçekleşecek? Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, yerli insansız savaş uçağı ile ilgili oldukça önemli açıklamada bulundu. Bayraktar tarafından yapılan açıklamaya dair merak edilen tüm ayrıntılar haberimizde.

Milli İnsansız Savaş Uçağının İlk Uçuşu Ne Zaman Yapılacak?

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, şirketin yürüttüğü projeler hakkında önemli bilgiler paylaştı. AA'daki habere göre Bayraktar, yaptığı açıklamada, "Baykar olarak son 4-5 yıldır projesini yürüttüğümüz AKINCI platformumuzun da olgunlaşmasıyla birlikte, son dönemde Milli İnsansız Savaş Uçağı projemize de hız verdik" dedi.

Yerli insansız savaş uçağının ilk uçuşuna dair önemli bilgiler paylaşan Bayraktar, "Hedefimiz, 2023'te bu platformumuzun prototipinin ilk uçuşunu gerçekleştirmek. Bu alanda çalışmak isteyen gençlerimize ve genç girişimcilerimize tavsiyem, özellikle insansız platformların en kritik teknolojileri olan alanlara yönelmeleri olacaktır. Geleceğin yarışlarına bugünden hazırlanıp, dünyanın gittiği yerde lider olmaya bakmalıyız" şeklinde konuştu.

Selçuk Bayraktar, Instagram hesabı üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarmasına ilişkin görüntülü bir açıklama gerçekleştirdi. F-35'lerin verilmiyor olmasının bugün için dezavantaj olarak görülse de gelecekte milli savunma sanayisi için hayırlı olabileceğini söyleyen Bayraktar, açıklamasına şu sözler ile devam etti:

"Zira yurt dışından tedarik edeceğimiz yazılımına tümüyle vakıf olamadığımız dijital bilgisayarların yönettiği, pilotun bastığı tetiğin ne yapıp yapmayacağına karar veren yabancı görev bilgisayarı ve yazılımı olan böylesine bir sistem, bizi bağımsız kullanım açısından ciddi kısıtlamalara maruz bırakabilir."

"Bunun yanında tedarik, işletme , bakım maliyetleri düşünüldüğünde yıllara sari on milyarlarca dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Evet, bugün itibarıyla o kapasiteye sahip bir uçak geliştirmemiz belki 15-20 yıl sürecektir. Geliştirilecek milli platformun tedarik, işletme, bakım ve idame maliyetleri her halükarda F-35'ten daha az olacaktır."

"Yurt dışından tedarik edilecek, içinde vakıf olamadığımız onlarca aviyonik, uçuş ve görev bilgisayarı bulunan bir sistem ile muhtemel kullanım kısıtları ve potansiyel ambargoları da düşündüğümüzde milli muharip platform bize bağımsız kullanım imkanı sağlayacaktır. Lakin 15-20 yıl sonra geliştirmiş olacağımız hava aracı da o döneme kadar geliştirilen hava araçlarından bir nesil geride kalabilir."

Türkiye'nin İlk Füze Motoru Güç Testinde Dünya Rekoru Kırdı
TEKNOLOJİ

Türkiye'nin İlk Füze Motoru Güç Testinde Dünya Rekoru Kırdı

Türkiye'nin ilk füze motoru TEI TJ300 zorlu bir güç testinden başarıyla ayrıldı. 240 mm çap ile 1342 newton itki kuvvetine ulaştığı ifade edilen füze motorunun hava, kara ve deniz savunma sistemlerine yerleştirilmesi planlanıyor.

YORUMLAR