MMU Projesi İçin Yeni Bilgiler Verildi

MMU projesi için yeni bilgiler paylaşıldı. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin askeri projeleri konusunda yeni detayları aktardı.

MMU için Yeni Bilgiler

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, katıldığı bir etkinlik sırasında soruları cevapladı. Demir, MMU projesi için yeni bilgiler vermeyi de ihmal etmedi. Halihazırda üzerinde çalışılan Milli Savaş Uçağı, SİPER projesi, HÜRKUŞ, SİHA ve TCG Anadolu gibi projeler üzerine konuşan Demir, projelerin son durumlarını aktardı. 

Türkiye, son birkaç yıldır savuna sanayi konusunda önemli atılımlar gerçekleştirdi. Üst üste gelen ambargo kararlarının ardından öne atılan yerli şirketler, TSK'nın önemli ihtiyaçlarını ülke içerisinde üretmeye başladılar. Sadece bununla da kalmayarak, yüksek bütçeli projelere de giriştiler. Bunlar arsaında çıkartma gemisi TCG Anadolu ve MMU (Milli Muharip Uçak) projeleri öne çıkıyordu. Deniz ve Hava Kuvvetleri için kritik hamleler arasında olan bu iki proje de önemli bütçelerle geliştirilmeye devam ediliyorlardı. 

SSB Başkanı İsmail Demir, Antalya'da düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler '21 başlıklı konferansa katıldı. Konferans sırasında yürütülen projeler hakkında bilgi veren Demir, bu projelerle ilgilenen devletlerden ve diğer detaylardan bahsetti.

MMU Projesi İçin Yeni Bilgiler Geldi: Rusya İlgileniyor

Sabah'ın aktardığı bilgilere göre İsmail Demir, Birleşik Arap Emirlikleri ile başlayan yeni diplomatik serüvenin, savunma sanayi konusunda etkili olacağını söyledi. İsmail Demir, Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) ile savunma sanayinin potansiyel olarak işbirliği oluşturabilecek alanlardan birisi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin geldiği konum ve seviye onların ilgisini çektiğini biliyoruz. İlişkilerin yüksek olmadığı dönemde bile temas vardı. İlişkilerin yoluna girdiğinde bu temaların daha iyi olacağını belirtmek isterim" dedi.

Milli savaş uçağının motoru konusunda çalışmaların sürdüğü dile getirilirken, Rusya'nın proje ile ciddi şekilde ilgilendiğinin altı çizildi. Demir, Rusya ile görüşmelerde çok sayıda işbirliği kalemi olduğuna değindi.

İsmail Demir, "Bunlar Milli Muharip Uçak(MMU) ile ilgili bazı konuları da içeriyor. MMU 2023'te hangardan çıkacağı için seçtiğimiz bir motor tipi var." dedi.

Demir, "Belirli sistemler var ama zaman geçtikçe bazı sistemlerin değiştirilerek, geliştirilerek yenilenmesi veya yerlileştirilmesi de gibi bir süreç olacak. Bu süreçte yerlileştirilecek sistemlerle ilgili Rusya tarafıyla görüşmeler olabilir" diye konuştu.

Hava Savunma Sistemleri Gelişmeye Devam Ediyor

Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi SİPER'in bir nihai halinin bir de aşama aşama gittikleri bir halinin olduğunu kaydeden Demir, "Nihai SİPER çok daha iyi olacak ve dediğimiz gibi adım adım S-400 veya daha ileri aşamadaki bir sisteme doğru gidiyor olacağız" açıklamasında bulundu.

TCG Anadolu gemisinin 2022'nin erken zamanlarında hizmete girmesi için çalıştıklarını belirten Demir, "Gemimize orijinal dizaynında olduğu gibi önce hizmete alıp, SİHA çalışmalarını olgunlaştırıp hazır olduğunda entegre etme planımız var" diye konuştu.

YORUMLAR