Yeni mRNA Kanser Aşısında Önemli İlerleme Kat Edildi

Bir süredir üzerinde çalışılan mRNA kanser aşısında önemli ilerleme kat edildi. Faz II denemesini başarıyla tamamlayan aşının önünde yalnızca bir engel kaldı.

Yeni mRNA Kanser Aşısında Önemli İlerleme Kat Edildi

Moderna ve Merck tarafından ortaklaşa geliştirilen deneysel bir mRNA kanser aşısının, Faz II denemesinde başarılı olduğu bildirildi. Şirketlere göre aşıyı immünoterapi ile birlikte alan melanomdan kurtulanların, yalnızca immünoterapi alanlara göre kanserin geri dönme veya ölme olasılığı %44 daha az. Bulgular, mRNA aşılarının kansere karşı etkili bir araç olabileceğini ve tedavinin daha büyük Faz III denemelerinin önünü açacağını gösteriyor.

Merck ve Moderna, Salı sabahı Faz IIb denemesinin sonuçlarını açıkladı. FazIIb denemeleri, tümörleri cerrahi olarak tamamen çıkarılan ilerlemiş melanomlu 157 hastayı içeriyordu. Bu hastalar, yaklaşık bir yıldır tedavi gören iki gruba rastgele ayrıldı. Bir gruba, bağışıklık hücrelerinin belirli kanserleri daha iyi tanımasına ve öldürmesine yardımcı olan laboratuvar yapımı bir antikor olan Merck Keytruda'nın düzenli infüzyonları verildi. Diğer gruba Keytruda ve mRNA-4157/V940 adı verilen aşı adayından toplam dokuz doz verildi.

Ölüm Riski %44 Azalıyor

Yeni mRNA Kanser Aşısında Önemli İlerleme Kat Edildi

Aşı ve immünoterapi kombinasyonunun, araştırmacılar tarafından belirlenen ana hedefi temizlediği bildirildi. Bu hastalar, yalnızca Keytruda alanlardan ortalama olarak kanser hücreleri geri dönmeden önemli ölçüde daha fazla zaman geçirdiler. Keytruda ile birlikte aşının, kanserin tekrarlaması ve ölüm riskini %44 oranında azalttığı görüldü.

Bilim insanları yıllardır kişiselleştirilmiş kanser aşılarına büyük önem gösteriyor ve bu araştırma, mRNA aşı teknolojisinin geliştirilmesinde, hatta COVID-19 aşıları için temel olarak kullanılmadan önce çok önemli bir rol oynuyordu ancak yakın gelecekte halka ulaşacak kadar umut verici görünmeye yalnızca son birkaç yılda başladılar. Şu anda çeşitli aşı adaylarını test eden düzinelerce klinik deneme var ve Moderna ve Merck, belki de meyve vermeye en yakın olanı.

Yine de tüm bu beklentiler gerçekleşmeden önce, aşıların düzenleyici onayı almak için gerekli olan birkaç Faz III denemesinde başarılı olması gerekecek.

Filtre Kahvenin Kansere Karşı Koruma Sağladığı Keşfedildi
Bilim

Filtre Kahvenin Kansere Karşı Koruma Sağladığı Keşfedildi

AA'nın bildirmiş olduğu habere göre Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Kantarcıoğlu'nun projesi olarak sayısız doktor ve araştırmacının dâhil olduğu bir araştırma projesinde kahvenin kanseri önlemedeki etkisi ve faydalarına dair bulgular elde edildi.

Kanserin Neden Bu Denli Hızlı Yayıldığı Bulundu
Bilim

Kanserin Neden Bu Denli Hızlı Yayıldığı Bulundu

Kanser, vücudun herhangi bir yerinden diğerine yayılma konusunda korkunç bir yeteneğe sahiptir ve bu, zayıflatıcı hastalıkları her zaman bu kadar ölümcül yapan şeyin en önemli sebebi.

 

YORUMLAR