NASA, Artemis I Roketinin Sorunlarını Çözme Aşamasında

NASA, bir süredir Artemis I roketinin sorunlarıyla uğraşıyor ve roketin yaşanan sorunu nihayet çözülebilmiş gibi görünüyor. İşte detaylar!

NASA, Artemis I Roketinin Sorunlarını Çözme Aşamasında

NASA, sonunda iddialı Artemis uzay araştırma programını başlatmak için yeni nesil roketini yörüngeye sokmak için çalışıyor.

29 Ağustos ve 3 Eylül'de Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini fırlatmak için yapılan başarısız girişimlerin ardından, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi fırlatma sahasındaki NASA mühendisleri, bu geri sayımların durmasına neden olan sorunları çözmek için yorulmadan çalışıyorlar.

Roket hâlâ fırlatma rampasındayken yapılacaklar listesi, roketin ikinci fırlatma girişimi için yakıt ikmali sırasında meydana gelen hidrojen sızıntısının merkezindeki contaların değiştirilmesini içeriyordu.

NASA Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Mühendisler, 3 Eylül'deki #Artemis I fırlatma girişimi sırasında tespit edilen hidrojen sızıntısıyla ilgili contaları değiştirdiler. Ekipler hafta sonu yeni mühürleri inceleyecek ve fırlatma fırsatlarını değerlendirecek." dedi.

NASA Yeni Fırlatma Tarihini Belirlemeye Çalışıyor

Fırlatma ekibi şimdi, 17 Eylül'de yeni mühürleri süper soğuk koşullar altında kontrol etmek için tasarlanmış bir prosedür olan ve fırlatma gününün koşullarını tekrarlayan testi gerçekleştirmeyi hedefliyor. NASA yeni testin SLS roketinin çekirdek aşamasına ve ara kriyojenik tahrik aşamasına sıvı hidrojen ve sıvı oksijen yüklemeyi ve her iki itici gaz için kararlı bir ikmal durumuna ulaşmayı içerecek.

Mühendisler ayrıca yer ve uçuş donanım ve yazılım sistemlerinin, motorları uçuş için termal olarak koşullandırmak için gereken gerekli işlevleri yerine getirme kabiliyetini doğrulamak için başka testler de yapacak.

NASA, Artemis I Görevi İçin Eylül Sonunu Hedefliyor
Bilim

NASA, Artemis I Görevi İçin Eylül Sonunu Hedefliyor

Geçtiğimiz haftaki NASA'nın Artemis I'i fırlatma girişimleri birkaç nedenden dolayı başarısız oldu.

YORUMLAR