Neden Bazı Kişiler Soğuğa Karşı Daha Dayanıklı? İşte Cevabı

Neden bazı kişiler soğuğa karşı daha dayanıklı ve onları özel kılan şey ne? Bilim insanları merak edilen bu konuya dair bazı açıklamalarda bulundu.

Neden Bazı Kişiler Soğuğa Karşı Daha Dayanıklı?

Havaların gerçekten de keskin bir şekilde soğuduğu şu dönemlerde, soğuğun herkese aynı şekilde etki etmediğini fark etmiş olabilirsiniz. Peki ama neden bazı kişiler soğuğa karşı daha dayanıklı ve onları özel kılan şey ne? İşte konu hakkında merak edilen tüm detaylar!

Soğuğa Dayanıklı İnsanların Sırrı Ne?

Merak ettiğiniz bu soruya cevap verebilmek için tarihsel süreçte biraz geriye gitmemiz gerekiyor. Yaklaşık seksen bin yıl kadar. 

Bundan yaklaşık seksen bin yıl önce Afrika'dan dünyanın geri kalanına yayılan Homo sapiensler, yolculukları sırasında alışkın olmadıkları boyutta iklim değişiklikleri ve zor iklim şartları ile karşılaştı. Tabii bu süreçte evrimsel süreç, farklı iklim tiplerine farklı tepkiler gösterdi.

Bilim insanları tarafından yapılan ve American Journal of Human Genetics isimli bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre soğuk havalara karşı dayanıklı olan insanların sırrı, kas liflerinde yer alan alpha-aktinin-3 proteinin eksikliğinde yatıyor.

Soğuk Havalarda İçinizi Isıtacak Akıllı Mont ile Tanışın

Litvanya Spor Üniversitesi bünyesinde gerçekleşen bu araştırmaya göre söz konusu protein, her beş kişiden birinde bulunmuyor. Başka bir deyişle bu da her beş kişiden birinin, soğuk havalara karşı üst seviyede dayanıklı olduğu anlamına geliyor.

Eğer verileri dünya geneline yaymak istersek, şu anda yaşamakta olan yaklaşık 1,5 milyar insanda alpha-aktinin-3 proteini bulunmuyor. Bu da bazı insanların soğuk havalara karşı neden bu kadar dirençli olduğunu anlamamızda önemli bir kilit anahtar rolü oynuyor. 

50.000 Yıllık Neandertal Dışkısı Analiz Edildi: Sonuç Şaşırtıcı
Bilim

50.000 Yıllık Neandertal Dışkısı Analiz Edildi: Sonuç Şaşırtıcı

50.000 yıllık Neandertal dışkısı analiz edilerek Neandertallerin bağırsak sırları gün yüzüne çıkartıldı.

Araştırmada görev alan Hakan Westerblad, konu hakkında yaptığı açıklamalarda "Yavaş kasılma lifleri etkili bir şekilde ısı üretir. Öte taraftan alpha-aktinin-3 proteini eksikliği yaşayanlar soğuğa maruz kaldıklarında titremezler. Bunun yerine kas tonuslarını artırarak enerjilerini korurlar." ifadelerini kullandı.

Peki siz yapılan bu araştırma ve sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz soğuk havalara karşı dayanıklı mısınız yoksa kolayca etkileniyor musunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR