NASA Açıkladı: Perseverance Mars'ta İlk Turunu Attı

Perseverance Mars'taki ilk test sürüşünü yaptı. Perseverance 33 dakikalık test kapsamında 6,5 metre hareket etmeyi başardı.

NASA'nın 5 Mart Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Perseverance Mars'ta ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Perseverance'ın ilk kısa yolculuğunu Perşembe günü yaptığını söyleyen NASA, Perseverance'ın ilerlediği, yerine döndüğü ve yedeklendiği 33 dakika sürelik bir testte toplam 6.5 metre hareket ettiğini aktardı.

Perseverance Mars'taki ilk test sürüşünü yaptı

NASA'nın Mars 2020 Perseverance gezgini ilk test sürüşünü 4 Mart'ta gerçekleştirdi. Bu sürüş sırasında ekip üyeleri, Perseverance üzerindeki her sistemi ve ekipmanı kontrol edip kalibre ederken, birçok kilometre taşından yalnızca biri olan mobilite testi görevi tamamlanmış oldu. 

Yaklaşık 33 dakika süren sürüş, gezgini 5 metre ileri doğru götürdü ve 150 derece sola dönerek geçici park alanına geri döndürdü. Mühendisler, Kızıl Gezegen'e inişin dinamiklerini daha iyi anlamaya yardımcı olmak için Perseverance'ın navigasyon ve tehlike önleme kameralarını kullandı.

NASA'nın Mars Keşif Aracı Otuz Yıllık İşlemci Kullanıyor: Peki Neden?
TEKNOLOJİ

NASA'nın Mars Keşif Aracı Otuz Yıllık İşlemci Kullanıyor: Peki Neden?

NASA tarafından geçtiğimiz ay Mars'ın yüzeyine indirilen Perseverance, bu işin doğası ve maliyeti gereği en ince ayrıntısına kadar planlanan ve yine bu doğrultuda tasarlanıp donatılan bir keşif aracı.

NASA Jet Tahrik Laboratuvarı'nda Mars 2020 Perseverance hareketlilik test mühendisi Anais Zarifian, "Diğer gezegenlerdeki tekerlekli araçlar söz konusu olduğunda, ilk sürüşün önemini ölçen birkaç ilk sefer olayı var" dedi ve şöyle devam etti: 

Bu, 'lastikleri tekmelemek' ve Perseverance'a tur attırmak için ilk şansımızdı. Gezginin altı tekerlekten çekişi mükemmel tepki verdi. Artık önümüzdeki iki yıl içinde bizi nereye götürürse götürsün, tahrik sistemimizin kullanıma hazır olduğundan eminiz."

Tüm bunlarla birlikte keşif aracı, Mars'a seyahat etmek için şimdiye kadarki en gelişmiş kameradan görüntüler gönderiyor. Misyonun kameraları şimdiden yaklaşık 7.000 görüntü yollamayı başardı. Perseverance'ın görüntüleri Dünya'da, NASA'nın Uzay İletişimi ve Navigasyon (SCaN) programı tarafından yönetilen güçlü Derin Uzay Ağı'ndan (DSN) geçiyor.

Mars 2020 Perseverance müdür yardımcısı Robert Hogg, “Bu, bilim ekibinin Jezero Krateri'nin jeolojik özelliklerini yakından incelemek için kullanacağı ana araç ve en ilginç bulduklarını örnekleyeceğiz. Mars'a yaptığı uzun yolculuğun ardından çalıştığını gösteren görüntüler de dahil olmak üzere, kaslarını esneten robotik kolun doğrulamasını aldığımızda benden mutlusu yoktu." dedi.

Perseverance'ın Mars'taki görevinin temel amacı, antik mikrobiyal yaşamın belirtilerini araştırmak da dahil olmak üzere astrobiyolojiyi incelemek. Gezici, gezegenin jeolojisini ve geçmiş iklimini karakterize edecek, Kızıl Gezegen'de insan keşfinin yolunu açacak ve kaya ve regolitleri toplayan ilk görev olacak.

Kıyamet Asteroidi Dünya'ya Çok Yaklaştı! İşte Tarih
Bilim

Kıyamet Asteroidi Dünya'ya Çok Yaklaştı! İşte Tarih

Kıyamet asteroidi Dünya'ya yaklaştı. Güneş Sistemi'nin en kötü şöhretli asteroidi 5 Mart Cuma günü Dünya'nın yanından

YORUMLAR