Pfizer Covid-19 İlacında Yeni Aşama: 1140 Kişide Test Edilecek

Pfizer Covid-19 ilacında yeni faza geçiliyor. 1140 kişiyle yürütülecek yeni faz çalışması, oral tedaviyle yapılacak.

Pfizer Covid-19 ilacında 1140 kişilik yeni bir faz başlıyor. ABD merkezli ilaç üreticisi Pfizer, COVID-19'u tedavi etmek için sonraki aşamaya geçtiğini duyurdu. Şirket ağız yoluyla alınan antiviral ilaç üzerinde yeni deneylerin inceleme altında olduğunu dile getirdi.

Pfizer Çarşamba günü, COVID-19'u potansiyel olarak tedavi edebilecek bir hap için ileri aşamalı klinik denemeyi başlattığını duyurdu. Şirket, 1.140 katılımcıyı kaydedecek bir faza girdiklerini söyledi.

Ağız yoluyla alınan ilacın güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa başka bir tedavi olan remdesivir gibi bir infüzyonun aksine, yaygın ve kullanımı daha kolay bir tedaviye yönelik karşılanmamış bir ihtiyacı giderebilir.

Pfizer, ilacın nihayetinde "geniş" bir hasta popülasyonunda, yani semptomatik COVID-19 vakaları olan ve hastaneye kaldırılmayan veya ciddi hastalık riski altındaki kişilerde kullanılabileceğini dile getirdi. Ağır hastalık riski taşıyan kişiler için Temmuz ayında ayrı bir deneme başlatmıştı. 

BioNTech Aşısının Yan Etkileri ile COVID-19 Belirtileri Karşılaştırıldı
Bilim

BioNTech Aşısının Yan Etkileri ile COVID-19 Belirtileri Karşılaştırıldı

İsrail'de yapılan bir araştırma kapsamında BioNTech aşısının yan etkileri ile koronavirüs semptomları karşılaştırıldı.

Pfizer Covid-19 ilacında yeni faza geçiliyor

Pfizer CEO'su Albert Bourla Çarşamba günü attığı tweette şunları söyledi: "COVID-19'a karşı başarı, muhtemelen hem aşıları hem de tedavileri gerektirecektir. Hastanede yatmayan, düşük riskli yetişkinlerde SARS-CoV-2 ile savaşmak için özel olarak tasarlanmış oral antiviral adayımızla ilgili faz 2/3 çalışmasını başlattığımızı paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz."

Roche ve Merck de dahil olmak üzere diğer ilaç üreticileri de bu alanda tedavi üzerinde çalışıyorlar.

Pfizer'ın açıklamasına göre ilaç başarılı olursa, hastalara hastaneye yatış gerektirmeden enfeksiyonun ilk belirtisinde reçete edilebilecek yeni bir oral tedavi sağlanacak. Bu sayede günümüzde karşılanamayan önemli bir tıbbi ihtiyaç da karşılanmış olacak.

Pfizer/BioNTech aşısı, Aralık ayının ortasından bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nde 16 yaş ve üzeri kişiler için acil kullanım için yetkilendirilmişti. Mayıs ayında yetkilendirme 12 yaş ve üstü kişilere uzatılmıştı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 16 yaş ve üzeri kişiler için Pfizer/BioNTech Covid-19 aşısına tam onay verdi. Bu, FDA tarafından onaylanan ilk koronavirüs aşısı ve daha fazla aşı zorunluluğuna kapı açması beklenmekte. FDA yaptığı duyuruda, "Aşı, Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı olarak biliniyordu ve şimdi 16 yaş ve üzerindeki kişilerde COVID-19 hastalığının önlenmesi için Comirnaty adıyla olarak pazarlanacak." dedi.

YORUMLAR