Poşet Çayda On Binlerce Mikroplastik Tespit Edildi

Poşet çaylar üzerine yapılan bir araştırma sonucunda tek kullanımlık çayların birçoğunda mikroplastik parçacıklar tespit edildi. İşte detaylar!

Poşet Çayda On Binlerce Mikroplastik Tespit Edildi

Geçtiğimiz günlerde Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrenim Üyelerinden Doç. Dr. Meral Yurtsever'in yapmış olduğu araştırma, 11 poşet çayın 4'ünde, 11 demlik poşet çayının da tamamında mikroplastik olduğunu ortaya koydu. Araştırma, ortalama bir poşetten yaklaşık 13.000'i aşkın mikroplastik parçacığının suya geçtiğini gösteriyor.

Doç. Dr. Meral Yurtsever, poşet çaylardaki mikroplastiğin çaya geçip geçmediğini araştırdığı bir projede pek de hoş olmayan sonuçlara ulaştı. Yurtsever araştırmasını şu ifadelerle özetledi:

"Ortalama olarak bir demlik poşetinden 13.000 mikroplastik parçacığın çaya geçtiğini gördüm. Burada incelemede kullandığım teknikle 3 mikrometre boyutuna kadar olan mikroplastik parçalarını tespit edebiliyoruz. Yani çaya 3 mikrometreyle 5 milimetre arasında 13.000 kadar mikroplastiğin geçtiğini söyleyebiliriz."

Poşet Çayda On Binlerce Mikroplastik Tespit Edildi

Yurtsever Tek Kullanımlık Çayların Kullanılmamasını Öneriyor

Araştırmasında birçok farklı markanın poşet çayını incelediğini belirten Yurtsever, birçoğunun %100 selülozdan imal edildiğine de değindi. Yurtsever ayrıca günümüzde yaygınlaşan daha küçük çaplı kalem çay adındaki çaylarda da benzer plastik salımının gerçekleştiğini belirtti.

Yurtsever çözüm önerisi olarak tek kullanımlık bu tarz ürünlerin kullanımının bırakılması gerektiğini önerdi. Yurtsever, bu plastiklerin vücudumuza olduğu kadar çevreye de zararı olduğuna değiniyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

YORUMLAR