Salgında Online Harcamalar Ne Kadar Arttı?

Salgında online harcamalar ne kadar artış yakaladı? Yeni yayımlanan bir rapora göre salgın döneminde e-ticarette büyük bir ilerleme kaydedildi. İşte detaylar!

Salgında online harcamalar ne kadar artış gördü? Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19'un online alışverişe olumlu ya da olumsuz herhangi bir etkisi oldu mu?

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Deloitte Digital'ın hazırladığı "TÜBİSAD Ekonominin Dönüşütürücü Gücü: E-Ticaret Etki Analizi 2020" raporuna göre pandemide çevrim içi alışverişlerde önemli bir büyüme görüldü.

Salgında Online Harcamalar Ne Kadar Büyüme Gördü?

TÜBİSAD ve Deloitte Digital tarafından hazırlanan "TÜBİSAD Ekonominin Dönüştürücü Gücü: E-Ticaret Etki Analizi 2020" raporuna göre e-ticarete katılan işletme sayısı 2015 yılından bu yana yüzde 42 oranında arttı. Rapora göre 2020 yılında Türkiye'de gerçekleşen e-ticaret harcamaların toplam tutarı ise 226 milyar TL'ye ulaştı.

Online alışverişte yapılan harcamalar, salgının etkisi ile yüzde 45 oranında büyüme gördü. Online alışverişlerin yüzde 63'ü mobil uygulamalar aracılığı ile yapıldı. Bu raporda ayrıca e-ticaretin tüketici algısına da ışık tutuldu. Tüketicilerin yüzde 41'i, çevrim içi alışverişlerde ürün tercihi yaparken sosyal medyanın büyük bir rol oynadığını belirtti. Tüketicilere göre kullanıcıların satın aldığı ürünler üzerinde sosyal medya medyanın oldukça büyük bir etkisi var.

İşletmelerin Büyük Bir Kısmı Sosyal Medyayı Kullandı

E-ticarette dijital reklamcılığın önemini gösteren dijital performans ajansı EG Bilişim Teknolojileri CEO'su Gökhan Bülbül, sosyal medya reklamlarının satışlar üzerindeki etkisine değindiği açıklamada şu sözleri kullandı:

"Ticaretin 'e' halinin giderek yaygınlaştığı şu günlerde, işletmelerin tüketiciye dokunma yöntemleri de değişti. Sosyal medya reklamları yayımlayan işletmelerin oranı yüzde 63’e yükseldi. İşletmeler, 'sosyal ticaret' kavramını benimseyerek sürekli ulaşılabilir olmanın avantajına sosyal medya ile ulaştı. Otomasyon teknolojisiyle dijital reklam bütçelerinde yüzde 30’un üzerinde tasarruf sağlayarak tüm paydaşlarımızın hedeflerine daha hızlı ve kolay ulaşmalarını sağlıyoruz.”

Netflix E-Ticaret İşine Girdi: Mağazada Neler Satılacak?
İNTERNET

Netflix E-Ticaret İşine Girdi: Mağazada Neler Satılacak?

Netflix e-ticaret işine atıldı. Şirket tarafından aktarılan bilgilere göre açılacak sanal mağazada dizi, film ve bunlara ek olarak animelere özel ürünler satışa sunulacak.

Online Satışlar İstihdamı Olumlu Etkiledi

Rapora göre işletmelerin yüzde 22'si internet satışları için ek istihdam yarattı. İnternetten satış yapmanın toplam satışlarını arttırdığına işaret eden işletme oranı ise yüzde 75'e ulaştı. İnternet satışlarının salgın sonrasında da artmaya devam edeceğini öngören firmaların oranının ise yüzde 39 olduğu belirtildi.

Giyim ürünleri, yüzde 85 oranla online alışverişte en çok tercih edilen kategori oldu. Tüketicilerin en çok tercih ettiği e-ticaret kanalı ise yüzde 91 oranla e-ticaret pazar yerleri oldu.

YORUMLAR