Steam'de Emülatörler Engellenmeye Başladı: İlk Kurban Belli Oldu!

Wii ve GameCube oyunlarını oynatabilen Dolphin emülatörünün Steam'de yer alması engellendi. İşte detaylar!

Steam'de Emülatörler Engellenmeye Başladı: İlk Kurban Belli Oldu!

Nintendo, Wii ve GameCube için bir emülatör olan Dolphin'in Steam platformunda yayınlanmasını engelledi. Dolphin'in geliştiricileri, Valve tarafından Nintendo'nun Dolphin'in Steam sayfasına karşı DMCA'yı gerekçe göstererek bir durdurma ve vazgeçme emri çıkardığı ortaya çıktı.

Sonuç olarak Dolphin Steam'den geçici olarak kaldırılmış durumda. Basit bir DMCA engellemesinin aksine, Dolphin'in yaratıcılarının geri adım atmak için hiçbir yasal başvurusu yok. Bu da konuya dair herhangi bir itirazda bulunmadan, her şeyi Valve'ın insafına bıraktıklarını gösteriyor. Dolphin'in geliştiricileri şu anda seçeneklerini araştırıyor ve yakında daha derinlemesine bir yanıt yayınlamayı planlıyorlar.

Başka bir emülatör olan RetroArch'ın Steam'de mevcut olduğunu ancak Dolphin ile aynı şekilde çalışmadığını belirtmek gerek. Dolphin doğrudan GameCube ve Wii konsollarını emüle ederken, RetroArch emülatör "çekirdeklerinin" yüklenebileceği bir ön araç olarak hizmet veriyor ve kullanıcılara emülatörleri için yazılım ayarlarını yapılandırabilecekleri tek bir merkezi yer sunuyor.

Emülatörlerin Kullanımı Yasal mı?

Steam'de Emülatörler Engellenmeye Başladı: İlk Kurban Belli Oldu!

Bu durum, oyun emülatörlerinin yasallığı ve Nintendo'nun fikri mülkiyet haklarının kapsamı konusunda da soru işaretleri yarattı. Telif hakkıyla korunan materyallerin izinsiz olarak dağıtılması DMCA'nın ihlalidir ancak emülatörlerin kendilerinin yasa dışı olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var.

Öyle ki emülatörler korsan oyunları oynamak için kullanılabildiği gibi, artık mevcut olmayan veya çalıştırmak için eski donanım gerektiren oyunları oynamak için de kullanılabilmekte.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Xbox Series X|S'lerde Emülatör Kullanım Devri Sona Eriyor
TEKNOLOJİ

Xbox Series X|S'lerde Emülatör Kullanım Devri Sona Eriyor

Geçtiğimiz günlerde birçok Xbox Series X|S konsolu kullanıcısı, konsol varsayılan modundayken klasik oyun emülatörlerinin artık çalışmadığını görünce şaşırdı.

Yeni Bir Emülatör, PC'de PS4 Oyunlarını Oynama Olanağı Tanıyor
YAZILIM

Yeni Bir Emülatör, PC'de PS4 Oyunlarını Oynama Olanağı Tanıyor

Yeni geliştirilen bir PlayStation 4 emülatörü, oyunculara PC'de PS4 oyunlarını oynama fırsatı veriyor. Spine olarak adlandırılan emülatör, Sony'nin eski nesil oyun konsollarının en iyi oyunlarını bilgisayarınıza getirebilir.

YORUMLAR