Tarihteki İlk Cep Telefonu Görüşmesi Yapılalı Tam 45 Yıl Oldu

Tarihteki ilk cep telefonu görüşmesi yapılalı tam 45 yıl oldu.

Mertcan Aytar -

Günümüzden tam 45 yıl önce Motorola çalışanı Martin Cooper, insanlık adına çok önemli bir ilki gerçekleştirdi. Cooper, New York’un altıncı caddesinde durup tarihteki ilk cep telefonu aramasını gerçekleştirdiğinde tarih 3 Nisan 1973’ü gösteriyordu.

Çağrı yapmak için büyük, kutu gibi ve anteni neredeyse kendi boyutu kadar olan bir cihaz kullanan Cooper o arama sırasında, aslında ilerleyen yıllarda dünyanın ilk ticari telefonu olarak satılacak olan Motorola DynaTAC 8000x’in bir prototipini kullanmıştı.

Peki Cooper o gün kimi aradı? Cooper yaptığı cep telefonu çağrısı ile o sırada New Jersey’deki Bell Labs’da çalışan Joel Engel’i aradı ve şunları söyledi: “Sizi aramamın sebebi sadece sesimin iyi bir şekilde size ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmek.”

Motorola DynaTAC 8000x tarihte ticari olarak satılan ilk cep telefonu olarak 11 yıl sonra 1984'te ABD pazarına giriş yaptı. Cihazın perakende fiyatı, 3.995 dolar (enflasyon hesabına göre günümüz parasıyla yaklaşık 9.573 dolar) oldu. Ancak, cep telefonu teknolojisinin 80'lerde sadece süper zenginler için erişilebilir olduğu gerçeği, cep telefonlarının o döneme pek damgasını vuramamasına sebep oldu.

1999 yılında Nokia 3310'un piyasaya sürülmesiyle birlikte cep telefonları artık, zengin olmayan normal bütçeli insanların da satın alabileceği bir şey olmaya başlamıştı. Nokia’nın 3310 modeli o dönem o kadar çok tutuldu ve başarılı oldu ki, 150 milyon adedin üzerinde satışı gerçekleşti. Bir kıyaslama yapacak olursak, örneğin yakın tarihte gördüğümüz Samsung Galaxy S4 model cep telefonları sadece 80 milyon adet satılmıştı. İkonik bir model olan 3310 efsanesi herkes tarafından çok sevilmişti ve günümüzde de 3310 modeli 2017 yılında yenilenip Android işletim sistemiyle yeniden satışa sunulmuş durumda.

Tarihteki ilk cep telefonu görüşmesinin yapılışından tam 45 yıl sonra günümüzde, artık cep telefonlarına herkes çok kolay bir şekilde erişebiliyor. Zaman içerisinde cep telefonlarındaki antenler, fiziksel tuşlar yok oldu ve yerine dokunmatik ekran teknolojisiyle birlikte çok daha ufak cihazlar geldi. Ancak teknoloji cep telefonlarını ne kadar değiştirirse değiştirsin yine de cep telefonu görüşmesi yapmanın temel ilkeleri ve ruhu hep aynı kaldı.

Galeriler

Motorola'nın Fotoğraflarla Kısa Bir Tarihi

Mobil

İşte Karşınızda Yeni Nokia 3310

Mobil

Yeni Nokia 3310 ve iPhone 7 Plus Karşılaştırması

Benzer İçerikler

YORUMLAR