Tek Tıkla Soyağacı Hizmeti Başlıyor: İçişleri Bakanı Duyurdu

e-Devlet kapısında Tek Tıkla Soyağacı hizmeti devreye alınıyor. İçişleri Bakanı'na göre alt-üst soy bilgisi aramak çok kolay hale gelecek.

Tek Tıkla Soyağacı hizmeti nedir? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklama doğrultusunda nüfus hizmetlerinde yeni bir döneme geçiş yapılacağından bahsetti. e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak alt-üst soy bilgisi başvurularında "Tek Tıkla Soyağacı" kullanılacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Twitter'da yapılan yeni paylaşım, soyağacı hizmetinin yenileneceğini söylüyor. Bakan Soylu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kapsamında yeni bir hizmete başlayacaklarını açıkladı.

Tek Tıkla Soyağacı hizmeti nedir?

Bakan Süleyman Soylu'nun açıklamasında, "Nüfus'ta yeni bir işleme bayramdan sonra inşallah başlıyoruz. Tek Tıkla Soyağacı, kütüphanenize yeni hediyemiz..." ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı ayrıca bugüne kadar e-Devlet üzerinden yapılan başvuruları ve diğer verileri de ele aldı.

e-Devlet hizmetlerinin 2020 ve 2021 yılına ait verilerini değerlendiren Bakan Soylu, vatandaşlık başvurularının elektronik ortama aktarılmasıyla büyük bir dijital göç sürecinin başladığını söyledi. Buna göre, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmet sayısı 38'e çıkarılmış oldu.

2021 yılının ilk yarısında e-Devlet üzerinden 43 milyon 103 bin 554, 2020'nin tamamında ise 71 milyon 894 bin 662 işlem gerçekleştirildi. En çok vatandaşlık sorgulaması 13 milyon 15 bin 911 ile alt-üst soy bilgisi olurken, 11 milyon 410 bin 506 ile barkodlu yerleşim yeri ikinci sırada yer aldı. 8 milyon 570 bin 497 ile barkodlu nüfus kayıt örneği, 2 milyon 966 bin 409 ile 3'ü bir yerde sorgulama ise diğer popüler hizmetlerdendi.

İçişleri Bakanı Soylu ayrıca Nüfus Dijital Arşiv Projesi kapsamında 404 milyon sayfalık belgenin dijital ortama kazandırıldığını ve 768 bin 46 sayfanın ise restore edilerek arşivlendiğini aktardı.

İçişleri Bakanlığı Türkiye Nüfus Haritasını Açıkladı
İNTERNET

İçişleri Bakanlığı Türkiye Nüfus Haritasını Açıkladı

İçişleri Bakanlığı, TÜİK verileri ile Türkiye'nin nüfus haritasını çıkardı. Harita kapsamında bölgelerde yaşayan nüfus ve bu nüfusun özellikleri açıklandı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ofislerine Yeni Nüfus Şefliği işlemcilerini devreye soktuklarını söyleyen Bakan Soylu, bu şefliğin şu hizmetleri verdiğini ifade etti:

  • 7/24 güvenli alanlarda, personel desteği olmadan T.C. Kimlik Kartı şifre işlemleri
  • e-İmza yüklenmesi
  • Adres beyanı
  • Kimlik Kartı'na sürücü belgesi yükleme
  • Randevu işlemleri
  • 15 yaş altı çocukların T.C. Kimlik Kartı başvuru işlemleri
  • Sistemde güncel fotoğrafı bulunanların kendi kimlik kartlarının yenilemesi işlemleri

Soylu, geçtiğimiz ağustos ayında e-Devlet'e eklenen kimlik başvuru hizmetinin bir hayli ilgi gördüğünü belirtti. Bu hizmet dahilinde yasal olarak biyometrik fotoğraf veya parmak izi alınması gerekmeyen, 15 yaş altı çocukların veli veya vasilerinin nüfus müdürlüklerine gitmeden, e-Devlet üzerinden kimlik başvurusu yapabileceklerini ifade etti.

YORUMLAR