Türkiye’de Uygulanan Aşının Etkinlik Oranı Neden Farklılık Gösteriyor?

Türkiye’de uygulanan aşının etkinlik oranı neden birçok ülkede farklılık gösterdi? Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz merak edilen soruyu yanıtladı. İşte detaylar!

Türkiye’de uygulanan aşının etkinlik oranının sonucu birçok ülkede farklı çıkmıştı. Bu durum, insanların kafasında soru işareti oluşturmuştu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, konu ile ilgili oldukça önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de Uygulanan Aşının Etkinlik Oranının Farklılık Gösterme Nedeni

Çin merkezli ilaç firması SinoVac Biotech’in geliştirdiği CoronaVac aşısının etkinlik oranı Türkiye’de yüzde 91,25, Endonezya’da yüzde 65, Brezilya’da önce yüzde 78 daha sonra yüzde 50,38 olarak açıklanmıştı. Peki, CoronaVac aşısının etkinlik oranı neden ülkeden ülkeye farklılık gösterdi? Bilim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, merak edilen soruyu yanıtladı.

Brezilya’da yapılan üçüncü faz çalışmalarında Türkiye’den farklı olarak hem farklı yaş grubundan gönüllülerin dahil edildiğini hem de yalnızca sağlık çalışanları üzerinde yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yaptığı açıklamada, “’Örneğin onlar ‘Çok hafif belirtiler’ demişler. Türkiye’deki faz 3 çalışmasında biz belirtileri hafif, orta ve ağır olarak sınıfladık” dedi.

Yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşılarda en önemli kriterin ölüm ve ağır hastalığı engelleme başarısı olduğunu belirten  Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, CoronaVac dahil, dünyada acil kullanım onayı alan bütün aşıların da yüzde 90’ın üzerinde başarı gösterdiğini söyledi ve açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Brezilya’daki çalışmaya dahil edilen gönüllülerin yaş grubu ve profili bizdekinden farklıydı. Biz, 18-59 yaş arası gönüllüleri aldık çalışmaya. Normal vatandaşlar da dahil edildi bizde. Brezilya’daki çalışmaya ise sadece sağlık çalışanları alındı. Sağlık çalışanları, daha özellikli bir grup. Hem hastalığa yakalanma riskleri daha fazla, hem de çok az bir semptomda bile tetkik yaptırma olasılıkları daha yüksek.”

“Brezilya’da diyelim ki sağlık çalışanıysa bütün hepsi, en ufak bir semptomda örnek aldıkları için asemptomatik ya da çok daha hafif enfeksiyon, yani normalde yakınması bile olmayan enfeksiyonlar da yakalanmış olabilir.”

“Biz (belirtileri) hafif biliyoruz, orta biliyoruz, ağır biliyoruz. ‘Çok hafif’ de eklemiş onlar örneğin. Bizdeki çalışmada gerçekten semptomatik olanlardan yani belirti gösterenlerden test aldık. Ama tüm bunları çalışmalar tam olarak açıklandığında daha rahat görebileceğiz.”

Koronavirüs Aşısı Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Yan Etki Oldu mu?
Bilim

Koronavirüs Aşısı Olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Yan Etki Oldu mu?

Koronavirüs aşısı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, herhangi bir yan etkinin meydana gelip gelmediği ile ilgili oldukça önemli bir açıklama yaptı.

YORUMLAR