Elon Musk'ın Twitter'a Eklemeyi Planladığı 4 Yeni Özellik

Elon Musk, Twitter'ı satın alma sürecinde platforma getirmeyi planladığı bir dizi yeni özellikten bahsetti. Peki bu özellikler ne ve nasıl getirilecek?

Elon Musk'ın Twitter'a Eklemeyi Planladığı 4 Yeni Özellik

Twitter, geçtiğimiz Pazartesi günü Elon Musk'ın yapmış olduğu teklifi kabul etti ve hâlâ iki şeyi görmeyi bekliyoruz. Birincisi anlaşmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, ikincisi ve daha da önemlisi, anlaşmanın tamamlandığı takdirde Musk yönetimindeki bir Twitter'ın nasıl görüneceği. "Yeni Twitter"da bizi hangi yeni özelliklerin beklediğine dair somut bir plan henüz açıklanmamış olsa da Musk, geçtiğimiz haftalarda Twitter'da yapmak istediği değişiklikler hakkında birkaç ipucu verdi.

Elon Musk'ın Twitter'a Eklemeyi Planladığı 4 Yeni Özellik

Daha Az İçerik Denetimi

Tam olarak bir uygulama özelliği olmasa da, içerik denetiminin azaltılması, kullanıcıların Twitter'ı deneyimleme biçiminde önemli bir değişiklik. Ve Musk'ın oldukça fazla tweet attığı bir değişiklik. Aslında bazı tweetleri, Twitter'ın mevcut içerik denetleme politikalarını ifade özgürlüğü ile bağdaştırıyor.

Musk, Twitter'ın mevcut içerik denetleme politikalarını azaltmaya karar verirse bu, taciz, yanlış bilgilendirme ve Twitter'ın "nefret dolu davranış" olarak adlandırdığı şeyler gibi bu politikaların azaltmaya çalıştığı içeriğin daha fazla artmasına neden olabilir.

İfade özgürlüğü olarak gördüğü şeyin Twitter'ın mevcut politikalarının ötesinde olduğunu tespit ederse elbette yeni bir Twitter yaratabilir ancak diğer kullanıcıların kontrolsüz tacizine takılıp kalmamak için, kullanıcıların görüşlerini dile getirmekte kendilerini özgür hissetmeyebilecekleri bir durum da oluşabilir.

Diğer Twitter kullanıcıları tarafından gündeme getirilen bu değişikliğin uygulanmasında karşılaştığı bir diğer engel de ifade özgürlüğü söz konusu olduğunda ABD yasalarına bağlı bir politikaya sahip olmanın, Twitter'ın diğer ülkelerin yasalarına uygun olacağı anlamına gelmeyeceğiydi. Keza Twitter küresel bir sosyal ağ platformu. Peki bu durumda denetleme gerektiren yasalara sahip ülkelerde daha az içerik denetimi nasıl işe yarayacak?

Twitter'da istismar ve tacizle nasıl başa çıkılacağı sorusu her zaman gündemde olacak. Twitter, denetim politikaları ile en azından bu soruları yanıtsız bırakmamaya çalıştı ancak Musk, içerik denetimini azaltırsa bu soruya ekstra olarak cevap vermesi gerekecek.

Elon Musk'ın Twitter'a Eklemeyi Planladığı 4 Yeni Özellik

Düzenle Butonu

Bu konuya girmeden önce Twitter'ın zaten bir düzenleme düğmesi üzerinde çalıştığını ve bu sürecin "geçen yıldan beri" sürdüğünü açıkladığını belirlemek önemli. Yani bu, Musk'ın Twitter'ı satın alma teklifinden çok daha öncesinde alınmış bir karar. Bununla birlikte Musk bu özelliğe uzun süredir ilgi gösteriyor ve gerek tweet'lerinde gerekse konuk olduğu programlarda sıkça bahsediyor. Keza şahsi hesabı üzerinden bu ayın başlarında takipçilerine bu konuda anket de yaptı:

Kısa süre içerisinde anketin yanı sıra kullanıcılar bu düzenle butonunun nasıl çalışması gerektiğiyle ilgili görüşlerini belirtmeye başladılar. Bir Twitter kullanıcısı düzenle butonunun kullanılabileceği bir zaman sınırı ve tweet'in düzenlendiğini gösteren küçük bir ibare içermesi gerektiğini belirtti. Musk ise bu fikri basitçe yanıtladı: "Kulağa mantıklı geliyor."

Elon Musk'ın Twitter'a Eklemeyi Planladığı 4 Yeni Özellik

Şifrelenmiş DM'ler

Listedeki tüm özelliklerin arasında şifreli DM'ler Musk'ın ekstra ayrıntılar sağladığı tek özellik. Ve bunu bir tweet'inde şu sözlerle dile getirdi: "Twitter DM'leri Signal gibi uçtan uca şifrelemeye sahip olmalıdır, böylece hiç kimse mesajlarınızı takip edemez veya hackleyemez."

Ve Jane Manchun Wong'dan gelen yanıta göre Twitter aslında böyle bir özellik üzerinde çalışmış ama kısa bir süre sonra vazgeçmiş. Wong ayrıca uçtan uca şifrelenmiş DM özelliğinin üzerinde çalışıldığı dönemden ekran görüntülerini de paylaşmıştı.

Uçtan uca şifrelenmiş DM'ler, Twitter'da gizlilik noktasında önemli bir yenilik olabilir. Twitter kullanıcıları arasında yalnızca gönderenin ve hedeflenen alıcının gönderilen mesajları okuyabileceği güvenli bir iletişim yöntemi sunabilir. Bu, hassas bilgileri güvenilir bir alıcıyla paylaşmanız gereken durumlarda başka bir güvenlik katmanı eklediğinden özellikle yararlı olabilir.

Twitter daha önce üzerinde çalıştığından ve Musk bu özelliği destekliyor göründüğünden, bu özellik üzerinde yeniden çalışmaya başlanılması ve hayata geçirilmesi mümkün.

Elon Musk'ın Twitter'a Eklemeyi Planladığı 4 Yeni Özellik

Daha Geniş Çaplı Kimlik Doğrulama

Musk, şifrelenmiş DM'ler kadar güvenlik noktasında kimlik doğrulama özelliğini de fazlasıyla istiyor. Kendisi daha önce bu tarz bir doğrulama sistemini istediğinden bahsetmişti ama nasıl olması gerektiği konusunda çok net değildi. Twitter'ı satın aldığını açıkladığı basın açıklamasında, Twitter'dan bahsederken "tüm insanları doğrulamak" olarak söz etmişti. Ayrıca şahsi hesabı üzerinden Twitter'da insanların kimliğini doğrulama arzusunu da bir tweet'inde belirtmişti:

Ancak şu noktada gerçek insanlara ait hesapları doğrulamanın bir yolunu istediği gerçeğinin ötesinde başka herhangi bir şey bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey Musk'ın "tüm insanları doğrulama" amacı güden özelliğiyle birlikte, Twitter için başka bir hedefi olan "bot hesapları temizlemenin" birbirleriyle bağlantılı olduğu. Bu nedenle Twitter'daki botların miktarını azaltmaya yardımcı olacak bir kimlik doğrulama özelliği istemesi muhtemel.

Peki böyle bir özellik nasıl görünürdü? CNN'in belirttiği gibi Musk'ın kimlik doğrulama özelliği bir dizi farklı yol izleyebilir. Bunlar; kullanıcıların gerçek adlarını kullanmaları gereken daha geniş bir kontrol doğrulama sistemi olan CAPTCHA'ların kullanımı veya hesapların şahsi kimlik veya kredi kartlarına bağlanmaları üzerinden gerçekleşebilir ancak tüm bu yöntemlerin önemli dezavantajları var ve Musk'ın "tüm insanları doğrulama" arzusu hakkında önemli endişeleri beraberinde getiriyor.

Bu endişelerden birini Wong, Musk'ın üstteki tweet'ine yanıt olarak dile getirdi. Wong atmış olduğu tweet'te şu ifadelere yer verdi: "Risk altındaki bölgelerde takma isimler kullanmak zorunda olan kişilerin gerçek insan olduklarını doğrularken, gerçekleri ifade etme özgürlüğünün tadını çıkarmalarını nasıl sağlayabiliriz?"

Ve Wong büyük ölçüde haklı. Kullanıcıların gerçek isimlerini kullanamadıkları durumlar dünyada elbette var çünkü kullanmaları durumunda baskıcı bir hükûmet veya aile içi şiddet gibi durumlarlarda büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabilirler. Ve bu, Musk'ın hesaba katması gereken bir şey.

Bu noktada şu soruyu sormak gerekiyor. Ortada herkesin karşılayamayacağı bir gereklilik varsa herkesin platformunuza güvenli bir şekilde erişebilmesini nasıl sağlarsınız?

YORUMLAR