Twitter’dan Rusya’nın Sosyal Medya Sansürüne İlginç Çözüm

Halen devam eden Rusya Ukrayna savaşı, Twitter ve Rusya’yı da karşı karşıya getirdi. Twitter, Rusya’nın uyguladığı sansür için ise ilginç bir çözüm buldu.

Twitter’dan Rusya’nın Uygulama Sansürüne İlginç Çözüm

İki hafta önce başlayan Rusya Ukrayna savaşı, çeşitli sosyal medya platformlarının da Rusya’ya yaptırım uygulamasına neden oldu. Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube gibi sosyal medya platformları Rus halkına karşı yaptırımlar uyguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise yaptırımlara karşı olarak sosyal medya devleri Facebook ve Twitter’ı ülkede yasaklama kararı aldı. Yasakların ardından VPN yazılımına büyük bir talep olurken, Twitter ise sansüre karşı alışılmadık bir çözüm buldu.

Twitter, Onion Hizmeti Başlattı

Twitter, Rusya’nın uyguladığı sansürü aşmak için alışılmadık bir çözüm yolu buldu. Platform, Tor ağı üzerinden erişilebilen onion uzantılı bir web sürümü kullanmaya başladı.

Twitter’dan Rusya’nın Uygulama Sansürüne İlginç Çözüm

Twitter onion servisine, Tor ağını destekleyen bir tarayıcı aracılığıyla https://twitter3e4tixl4xyajtrzo62zg5vztmjuricljdp2c5kshju4avyoid.onion linki üzerinden erişilebiliyor. Servisin geliştirme sürecinde görev alan yazılım mühendisi Alec Muffett, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

‘Benim için şimdiye kadarki en önemli ve uzun zamandır herkesin beklediği tweeti paylaşıyorum. Twitter adına, yeni Tor onion servisini duyurmaktan mutluluk duyuyorum.’

Twitter’ın her zamanki internet sitesine de halihazırda Tor ağı ile erişilebilirken, yeni sürüm sayesinde sosyal medya platformunun yasaklandığı ülkelerde yaşayan kullanıcılar da sansüre takılmadan Twitter’a erişim sağlayabilecekler.

Paylaştığı tweette 2014’ten beri Twitter’ın onion özel sürümünü geliştirme fikrini düşündüğünü söyleyen Alec Muffett, bunu hayata geçirebildiği için çok mutlu olduğunu ve Tor ağının kullanıcılara daha fazla güvenlik ve gizlilik sağlayacağını ifade etti.

Onion, genellikle Dark Web’de yasa dışı faaliyetler yürütmek amacıyla kullanılıyor. Bunun en temel sebeplerinden bir tanesi ise; bu alan adı sayesinde sunucu ile bilgisayar arasındaki bağlantı trafiğini şifreleyerek kullanıcı takibinin engellenebilmesi. Onion sitelerine internet servis sağlayıcılarının sunduğu DNS bağlantısıyla ve Chrome, Firefox gibi bilinen tarayıcılarla erişilemiyor.

YORUMLAR