Twitter Türkiye'ye Temsilci Atayacak mı? Bakanlık Açıkladı

Twitter Türkiye'de temsilci bulundurma kararı aldı mı? Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, merak edilen soruyu yanıtladı. İşte detaylar!

Twitter Türkiye'ye temsilci atama kararı aldı mı? Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, dünyanın en popüler mikro blog platformunun ülkemizde temsilci bulundurup bulundurmayacağına ilişkin oldukça önemli açıklamalarda bulundu.

Twitter Türkiye'de Temsilci Bulunduracak mı?

1 Ekim 2020 tarihinde “sosyal medya yasası” olarak bilinen 7253 sayılı Kanun yürürlüğe girmişti. Yürürlüğe giren sosyal medya yasası ile beraber günlük erişimi 1 milyonu aşan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ şirketlerinin ülkemizde en az bir tane temsilci bulundurmaları gerekiyor. Sosyal ağ şirketlerinin ayrıca web sitelerinde iletişim bilgilerini açık bir şekilde yer vermesi gerekiyor.

Sosyal ağ şirketleri, verilen süre zarfında ülkemizde temsilci bulundurmadıkları için cezalar kesiliyor. Temsilci atamayan firmalara ilk olarak 10’ar milyon TL para cezası kesilmişti. Bu cezanın ardından 30 gün içerisinde temsilci atamayan firmalara 30'ar milyon TL para cezası daha kesilmişti. Belritilen süre zarfında temsilci atamayan firmalara reklam yasağı uygulanmıştı. Bu yasak ile beraber ülkemizde yer alan küçük ve büyük bütün firmalar dahil söz konusu firmalara reklam veremiyor.

Çok sayıda sosyal ağ şirketi sosyal medya yasası çıkmasının ardından ülkemizde temsilci bulundurma kararı almıştı. Twitter ve Pinterest ise henüz böyle bir karar almamıştı ve reklam yasağı ile karşı karşıya kalmıştı. Dün Twitter'ın ülkemizde temsilci bulundurma kararı aldığına ilişkin bir iddia ortaya atılmıştı.

Bant genişliği kısıtlamasına sayılı günler kala Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter'ın ülkemizde temsilci bulunduracağını duyurdu. Böylece popüler sosyal medya hizmetinin temsilci atama kararı aldığı kesinleşmiş oldu. Şu anda yalnızca Pinterest söz konusu kararı almadı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, yaptığı açıklamada, "Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılardan Twitter da temsilci atayacağını bildirdi. İnternet trafiği bant genişliğinin daraltılması yaptırımı uygulanmadan, Twitter’ın da 7253 sayılı kanunun getirdiği yükümlülükleri yerine getireceğini açıklaması sevindirici" ifadelerini kullandı ve şu şekilde devam etti:

"Bilindiği üzere, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyonu aşan yurt dışı kaynaklı sosyal ağların, Türkiye’de temsilci bulundurmasını öngören 5651 sayılı Kanunun ek 4’üncü maddesi 1 Ekim 2020 itibarıyla yürürlüğe girmişti."

"Twitter tarafından bildirilen temsilci atama kararı ile birlikte Pinterest dışında ülkemizde temsilcisi olmayan sosyal ağ sağlayıcısı kalmadı. Temsilci atamaya yönelik Pinterest‘in yaptığı çalışmaları da yakından takip ediyoruz."

"Sosyal ağların Türkiye’de temsilci bulundurması, vatandaşlarımızın hak ihlallerinin giderilmesi adına muhatap bulunması açısından büyük önem taşıyor. Süreci hatırlayacak olursak; VK hiçbir yaptırıma maruz kalmadan Ülkemize direkt temsilci ataması yapan ilk platform olmuştu."

"YouTube, TikTok ve Facebook’un da aralarında bulunduğu ağlar uygulanan idari para cezalarının ardından temsilci atayacaklarını bildirdiler. Temsilci bildirmeyen; Twitter, Periscope ve Pinterest'e kanunun emrettiği şekilde Ocak 2021'de Reklam Yasağı Kararı uygulanmıştı."

"Bir sonraki adım ise internet trafiği bant genişliğinin daraltılmasıydı. Bu yaptırım uygulanmadan, Twitter'ın temsilci atama kararını bildirmesini memnuniyetle karşılıyoruz."

Aleyna Tilki'ye Soruşturma Açıldı: Paylaşımı CİMER'e Şikayet Edildi
SOSYAL MEDYA

Aleyna Tilki'ye Soruşturma Açıldı: Paylaşımı CİMER'e Şikayet Edildi

Ünlü şarkıcı Aleyna Tilki'ye soruşturma açıldı. Sosyal medya hesabı üzerinden yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşı hakkında paylaşımda bulunan Tilki'nin gönderisi, bir vatandaş tarafından CİMER'e şikayet edildi.

YORUMLAR