Astronomlar Şaşkın: Evrendeki En Büyük Patlama Gözlemlendi

Astronomlar, geçtiğimiz günlerde evrende gerçekleşen en büyük patlamayı tespit etti. İşte detaylar!

Uzaydaki Tüm Zamanların En Büyük Patlaması Gerçekleşti

Evrendeki en büyük patlama, geçtiğimiz günlerde keşfedildi. Son yıllarda süpernovalar hakkındaki çalışmaların artmasıyla birlikte astronomlar çok daha büyük patlamaları gözlemleme şansına erişiyor.

AT2021lwx adı verilen süpernova patlaması, şimdiye kadar evrende gözlemlenen en parlak şeyden 10 kat daha fazla ışık saçtı. Süpernova patlamaları, genelde birkaç ay içinde sona erse de yeni keşfedilen patlamanın yıllar boyunca gözlemlenebileceği düşünülüyor.

Astronomlar Şaşkın: Evrendeki En Büyük Patlama Gözlemlendi

Karadelik Sebebiyle Gerçekleşti

Dünya'dan 8 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir noktada yaşanan patlamanın tam olarak neden gerçekleştiği bilinmiyor. Ancak gerçekleştiği sırada ve şu an için evrendeki en parlak nokta olmuş durumda.

Astronomların teorisine göre bir kara deliğe oldukça yakın olan bir gaz bulutu, kara deliğin olay ufku sınırına geldiğinde tüm evrende görülebilecek bir patlama ve şok dalgasına neden oldu.

Araştırmacı Philip Wiseman, konuya ilişkin, "Bu olaylar, son derece nadir olmalarına rağmen, galaksilerin merkezlerinin zaman içinde nasıl değiştiğinin önemli bir parçası olacak kadar enerjik olabilirler." dedi.

Kara Delik Nedir? Evrendeki En Büyük 5 Kara Delik
İNTERNET

Kara Delik Nedir? Evrendeki En Büyük 5 Kara Delik

Kara delik nedir sorusu, uzaya karşı ilgi duyan ve bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen çoğu kişi tarafından sorulan soruların başında geliyor.

YORUMLAR