Volkswagen Teknolojiyi Çarpıtarak Dev Bir Skandala Dönüştürdü, Şirketin Tüm Karizması Sarsıldı

Volkswagen Passat Diesel arabalarında bilerek kullandığı yanlış yazılımlarla adını lekeledi.

Volkswagen Teknolojiyi Çarpıtarak Dev Bir Skandala Dönüştürdü, Şirketin Tüm Karizması Sarsıldı

Otomotiv endüstrisi devi Volkswagen arabalarında bilerek kullandığı yanlış yazılımlarla adını lekeledi. Küresel bir skandala imza attı.

ABD'de egzoz emisyonlarını yanlış yazılımlar kullanarak kasıtlı olarak düşük göstermekle suçlanan şirketin dünya üzerinde 11 milyon aracı kara listeye alınmış durumda. Dünya çevre örgütleri ve bakanlıklar otomotiv endüstrisinde bu tip yazılımlarla testleri geçen başka markalar olabilmesi ihtimali üzerine alarma geçti.

Volkswagen’in suçu ne?

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA)  Volkswagen'in dizel motorlu araçlarına fabrika çıkışında yapılan egzoz emisyon testlerinde kullanılan yazılımın hatalı olduğunu tespit etti. EPA’nın raporuna göre, Volkswagen dizel motorlu araçlara yerleştirilen bir yazılımla araçların karbon emisyonlarını bilinçli şekilde olduğundan düşük gösteriliyordu. Yapılan tüm araştırmalar bu durumun gerçek olduğunu ortaya çıkardı.

Volkswagen’e ne olacak?

EPA yönetmeliklere uymayan her araç için 37 bin 500 dolar ceza kesilmesini öneriyor. Ancak birkaç yüz arabadan bahsetmiyoruz. Volkswagen’in bu sahte yazılımla testten onay alan 11 milyon Passat Diesel aracı olduğu belirtiliyor. Otomotiv devinin toplam ödeyeceği ceza 18 milyar dolara eşit. Öte yandan Volkswagen hisseleri Frankfurt borsasında yüzde 20 değer kaybetti ve şirketin piyasa değeri bir günde 14 milyar dolar eridi.

Volkswagen ne düşünüyor?

Volkswagen'nin ABD operasyonlarının başındaki isim Michael Horn ilk açıklamasında ABD'li yetkililere karşı dürüst olmadıklarını itiraf etti ve "Dürüst davranmadık ve işi batırdık. Özür dileriz" dedi. Alman basını Volkswagen CEO'su Martin Winterkorn'un görevine son verildiğini, yerine Porsche CEO'su Matthias Müller'in getirileceğini yazdı. 

Şimdi ne olacak?

Benzer incelemeler diğer otomobil üreticileri içinde yapılacak. Başka üreticilerin Volkswagen’in sahte yazılımlarla aldığı sonuçlara benzer test sonuçları varsa küresel otomotiv sektörünü dev bir kriz bekliyor. Şimdi, milyarlarca dolarlık cezalar, markalara güvenin kaybolması ve en kötüsü de otomobil üreticilerinin insanların daha fazla karbon emisyonu yüzünden erken ölümler yaşaması gibi sebeplerden sorumlu tutulmaları olası.  Usulsüzlük iddialarına konu modellerin ABD ve Kanada'da satışı askıya alınırken, araç sahiplerinin VW'ye toplu dava açması bekleniyor.

 Volkswagen'den Ücretsiz iOS Yarış Oyunu!

Markaların İsimlerinin Ardında Yatan Hikayeler

YORUMLAR