Windows 10 ve Windows 11 Rusya'da Yasaklandı

Rus kullanıcılar artık Windows 10 ve Windows 11'i indiremiyor. Microsoft'un bu yasak kararını kasti olarak aldığı iddia ediliyor. İşte detaylar!

Windows 10 ve Windows 11 Rusya'da Yasaklandı

Rus kullanıcılar, Windows yasağıyla daha fazla teknolojiye erişimini kaybediyor.Rus kullanıcılarının, Batı teknolojisi üzerindeki baskılar sürdürüldüğü için artık Windows 10 ve Windows 11'i indiremeyecekleri bildiriliyor. BleepingComputer'a göre Windows'un en son sürüm ISO'larını indirmeye çalışan kullanıcılar "Hata 404" ile karşılaşıyor.

Ruslara uygulanan yaptırımların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi ise Microsoft veya Rus hükûmetinin aldığı karar Rus kullanıcılarının Windows 10 veya Windows 11'i artık indiremeyeceğini gösteriyor. İndirme sayfasına girdiklerinde hata mesajıyla karşılaşan Rus kullanıcılar hâlâ Windows 11 Medya Oluşturma Aracı'nı indirebiliyor ancak bu da web sitesinin kaynaklarına göre "0x80072F8F-0x20000" hatasının oluşmasına neden oluyor.

Windows 10 ve Windows 11 Rusya'da Yasaklandı

Microsoft'un Bu Kararı Kasıtlı Alıp Almadığı Bilinmiyor

Bu indirme sorunlarının Microsoft'un teknik bir hatasından mı kaynaklandığı yoksa bunun kasıtlı bir karar mı olduğu henüz belli değil. Haber, Microsoft'un ülkeden hızla çekilmesiyle geldi, şirket hem ürünlerinin hem de hizmetlerinin yeni satışlarını askıya aldı ve bu kararında Apple, Dell, Ericsson ve Nokia gibi şirketlere katıldı.

Rusya'da bulunan kullanıcılar, konumlarını gizlemek için Sanal Özel Ağ veya VPN kullanarak Windows'un en son sürümlerini indirmeye devam ediyorlar. Bunun Microsoft adına kasıtlı bir eylem olup olmadığına bakılmaksızın, firmanın açık bir şekilde Ukrayna yanlısı bir duruş sergilediği iddia ediliyor.

Microsoft, ülke hükûmetini ve altyapısını Rus siber saldırılarından korumaya yardımcı olmak için Ukrayna'daki siber güvenlik yetkilileriyle yakın bir şekilde çalıştığını iddia ediyor ve büyük bir Ukraynalı yayıncıya karşı başlatılan bir siber saldırıyı savuşturmaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Tüm bunlarla birlikte Rusya'daki VPN kullanıcılarının sayısı, ülkenin Şubat 2022'nin sonlarında Ukrayna'yı işgalinden bu yana fırladı ve en popüler 10 VPN'nin günlük indirmeleri Şubat ortasındaki yaklaşık 15.000'den Mart'ta 475.000'e yükseldi.

YORUMLAR