Windows’u Böyle Bilmezdik!

Şimdiye kadar kullanılan Windows sürümleri gerçek sürüm sırasını ifade etmiyor. Gerçek Winows sürümleri tamamen farklı sürüm serisine sahip.

Windows’u Böyle Bilmezdik!

Windows kullanıcıları işletim sistemini isminin arkasına gelen ürün sürüm numaraları ile tanımlar. Çoğumuz şimdiye kadar bu sürüm numaralarının gerçek olduğunu düşünüyorduk, ancak yeni gelecek olan Windows 9 sürümünden birden bire sürüm 10’a geçilmesi kafalarda bir soru işareti yarattı. İşte sebepleri ve gerçek Windows sürümleri...


Şimdiye kadar kullandığımız Windows sürümleri gerçekten bizim bildiğimiz gibi bir sıra takip etmiyor olabilir mi? Bu sorunun cevabı “Evet”.

Hemen örnek vermek gerekirse, Windows Kernel programlama sırasında oldukça farklı sürüm numaraları ile adlandırılıyor. Hepimizin bildiği Windows 7’nin gerçek sürüm numarası 6.1 olarak Kernel kodlarının içerisinde yer alıyor. Bunu takip eden Windows 8 için 6.2 ve Windows 8.1 için de 6.3 sıralaması kullanılıyor. Kısaca Microsoft ARGE laboratuvarlarında geliştiriciler ürünlerini bizden farklı olarak tanımlıyorlar.

Windows 9’dan vaz geçilerek Windows 10’a geçilmesinin ardında ise başka bir gerçek yatıyor. Windows 10 olarak kullanıcılara sunulacak olan sürümün gerçek seri numarası da 10.0. Geçtiğimiz hafta Microsoft, yıllardır süregelen bu karışıklığa son vermek için bu yöntem ile yola devam edeceğini açıkladı. Çünkü çoğu zaman Microsoft yazılımcıları da gerçek sürüm numaraları ile piyasa sürüm numaralarını birbiriyle karıştırdıkları iddia ediliyor.

İçerde yaşanması olası karışıklıklara son verecek olan bu değişimin, Windows'un ilerde devam edeceği sürüm çalışmalarında yeni bir başlangıç olması, güvenlik sorunları yaşanmaması içinde önemli olduğu belirtiliyor. 

Facebook Hashtag'leri Güvenlik Açığı Oluşturabilir mi?

YORUMLAR