Yolcular, Uçaktaki Sıra Dışı Motor Arızasını Görüntüledi!

Delta havayollarının DL1425 no'lu uçuşunda yaşanan sıra dışı motor arızası, bir yolcu tarafından videoya alındı ve Twitter'da paylaşıldı.

Delta MD88 Motor Arızası

30.000 feet (yaklaşık 9.000 metre) yükseklikte uçuş yapan bir uçağın içindeyken uçağın motorunda birşeylerin ters gittiğini görmek, yaşanabilecek en kötü senaryolardan biridir. Bu tehlikeli durum, ABD’de Atlanta’dan Baltimore’a gitmekte olan Delta havayollarının DL1425 no'lu uçuşunda yaşandı. Motorda sıra dışı bir arıza yaşanmasına rağmen neyse ki korkulan olmadı ve pilotlar uçağı güvenli bir şekilde piste indirebildi.

Söz konusu uçuş, McDonnell Douglas MD-88 tipi bir uçakla yapılıyordu. 33.000 feet’te (yaklaşık 10.000 metre) yolculuğuna devam eden uçakta pilotlar, uçağın Pratt and Whitney JT8D yapımı motorlarından birinin (sol motor) arızalandığını fark etti. Motoru tam olarak görme imkanı olmayan pilotlar, bunun standart bir motor arızası olduğu kanısına vardı ve yakınlarındaki Raleigh/Durham havaalanına doğru alçalmaya başladı.

Uçakta bulunan 154 yolcudan, arızalı motora yakın konumda oturanlar motorda neyin ters gittiğini görme fırsatı yakaladı. Hatta o yolculardan birisi, motordaki bu sıra dışı anları videoya çekti ve Twitter’da paylaştı.

Yolcunun kaydettiği o anlarda, yerinden çıkan motor pervane kapağının, hava giriş yönlendirme kanatçıklarına çarparak yuvarlandığı ve bilendiği görülüyor. Bu yönlendirme kanatçıkları, motorun pervane düzeneğinin hemen önünde yer alıyor ve yerinden çıkan kapağın, motorun iç kısımlarına girerek daha büyük sorunlara yol açmasını önlemiş olması açısından önemli. Buna rağmen, kapağın sürekli yuvarlanması ve kanatçıklara temas etmesi nedeniyle, istenmeyen bazı ufak parçacıklar motora girmiş ve motorun iç bileşenlerine zarar vermiş olabilir.

Uçak bu sorunlara rağmen güvenli bir şekilde yakındaki bir piste iniş yapmayı başardı. Delta havayolları, verdikleri rahatsızlıktan dolayı tüm yolcularından özür dileyerek onları başka bir uçağa aktardı. Olayla ilgili soruşturma, Delta havayolları ve motor üreticisi Pratt and Whitney tarafından yürütülecek.

YORUMLAR