Çin'in Ay Gezgini Yutu-2 Küp Şeklinde Gizemli Ev Buldu

Chang'e-4 Ay'a iniş görevinin bir parçası olarak uzaya gönderilen Yutu-2 Ay'da ilginç bir nesne keşfetti.

Yutu-2 gezgini son zamanlarda Ay'da hızlı bir gezinti yapıyor. Bu gezintinin bir sonucu olarak da merak uyandıran bir nesne ortaya çıktı: Yutu-2 Ay'da gizemli ev buldu.

Çin'in Chang'e-4 Ay'a iniş görevinin bir parçası olarak 2019'un başından beri Ay'ın uzak tarafını keşfeden gezgin, gözlerini uzakta gördüğü tuhaf görünümlü küp şeklindeki bir nesneye çevirdi.

SpaceNews ve Space.com için Çin uzay programını kapsayan bir gazeteci olan Andrew Jones, Cuma günü paylaştığı bir dizi tweette yeni bir gezici güncellemesinin altını çizdi. Küp şeklindeki nesnenin takma adı "gizemli ev" anlamına geliyor.

"Ay'ın uzak tarafındaki Yutu-2'den bir güncellememiz var. Von Kármán kraterindeki geziciden 80 metre uzakta, kuzey ufkunda kübik şeklin görüntülü "神秘小屋" ("gizemli ev") olarak anılan önümüzdeki 2-3 Ay günü, nesneyi kontrol etmek ve yaklaşmak için harcanacak." dedi.

Yutu-2 Ay'da gizemli ev buldu

Son üç yılda, uzay araştırma aracı bir düzineden fazla test gerçekleştirdi ve birkaç heyecan verici keşif yaptı.

Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından kontrol edilen gezici, nesneye daha yakından bakılması için büyük bir fırsat sunuyor.

Yutu-2'nin 2019'da bir kraterin içindeki "jel benzeri" bir maddeyi merak uyandıran keşfinde olduğu gibi, uzaylılar için fazla heyecanlanmamıza gerek yok. Bu maddenin camsı görünümlü bir kaya olduğu ortaya çıkmıştı. 

Dünya Atmosferinde Delik Açıldı: NASA Araştırıyor
Bilim

Dünya Atmosferinde Delik Açıldı: NASA Araştırıyor

Dünya atmosferinde delik açıldığı ortaya çıktı. Dünya'nın atmosferinde gariplik tespit eden NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), deliğin bölgedeki GPS sinyallerine olumsuz etki ettiği bilgisini paylaştı.

Chang'e-4, Güneş Sistemi’ndeki bilinen en büyük yapılaran biri olan Ay’ın Von Kármán Krateri içerisine indi. Krater'in havzasını araştırırken Yutu-2'nin iki mineral bulduğu bildirildi: düşük kalsiyumlu (orto) piroksen ve olivin. 

Bugüne kadar Ay’ın manto örnekleri hiç toplanmamıştı. Ancak bazı bilim adamları bu çalışmanın yetersiz olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Yutu-2'nin spektrometresi, aslında Von Kármán Krateri’ni yaratan etkinden dolayı volkanik cam veya katılaşmış eriyik görüyor olabilir. 

Yutu-2, jeolojik bağlamlarını ve kökenlerini anlama ve örnekleri Dünya'ya geri getirme potansiyelini belirleme umuduyla bu materyaller üzerinde çalışmaya devam edecek. Ancak örnekler yorumlanırken, bilim adamları bu uzak mineralleri keşfetmenin öncü bir başarı olduğu konusunda hemfikirler.

Eğer bu materyallerin gerçekten de Ay’ın mantosuna ait olduğu ispatlanabilirse, bu keşif sayesinde bilim adamları belki Ay’ın ve Dünya’nın nasıl oluştuğunu daha iyi anlayabilir.

YORUMLAR