HAVELSAN Stratejik Noktaları Siber Saldırılardan Koruyacak

HAVELSAN, milli siber savunma sistemleri geliştirmek için harekete geçti. İşte yapılacak işlerin ilk adımları...

HAVELSAN Stratejik Noktaları Siber Saldırılardan Koruyacak

Dünyanın en çok siber saldırı alan ülkelerinden bir tanesi olan Türkiye, HAVELSAN tarafından geliştirilecek milli siber savunma sistemleri ile stratejik noktalarını koruyacak. Bunların başında havalimanları ve köprüler var.

Petrol boru hatları, köprüler, havalimanları ve MOBESE sistemleri çeşitli internet veya sunucu bağlantıları ile çalışıyorlar. Bağlantı noktaları sebebiyle dışarıdan gelecek saldırılara açık olan bu sistemlerin korunması için kullanılan yazılımların %97'si ise yabancı kaynaklı. Bu sistemleri millileştirmek ve gelecek siber saldırılara karşı daha rahat karşı koyabilmek için harekete geçen HAVELSAN, milli bir sistem geliştirmeye başladı.

Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, siber saldırı yapanların dakikada 330, saniyede ise 5 yeni tehdit bulduklarını ve bunları çeşitli noktalara yönelttiklerini belirten Atalay, siber güvenlik konusunda elzem bazı noktaların milli sistemlerle değiştirileceğini söyledi. "Şu anda 11 ürün geliştiriyoruz. Bu ürünleri, perdepey piyasaya sunacağız diyen Atalay, bunun için ASELSAN ile de birlikte çalışmayaca başladıklarını dile getirdi. ASELSAN ile Türkiye’deki MOBESE’nin yenilenmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Atalay, IP kamerayla yolların ve kritik alanların izlenmesinin sağlanacağını bildirdi. BOTAŞ’ın boru hatlarının güvenliğine yönelik çalışmanın da ASELSAN ile yapıldığını anlatan Atalay, şöyle konuştu:

“Kuzey Irak’tan Yumurtalık’a kadar uzanan boru hattı ve hat üzerinde çeşitli tesisler var. Boru hatlarının güvenliğine yönelik projemizde, ASELSAN ile yerli çözümler üzerinde çalışıyoruz. Boru hatlarına çeşitli sabotajlar yapılıyor, boru hatları delinerek oradan petrol çalınabiliyor. Bütün bunları önleyecek olan projede, boru hatlarına yaklaşıldığında ve müdahale edildiğinde alarm verecek, gerektiğinde bazı savunma sistemlerini otomatik devreye sokacak çok kapsamlı güvenlik çözümleri söz konusu. Yakında sahadaki uygulamasına başlayacağız.”

Türkiye'nin Siber Güvenlik Açığını Kapatmak İçin Yaz Okulu Açılıyor

Türkiye 2015 Yılını En Çok Siber Saldırıya Uğrayan Ülke Olarak Kapattı

Türkiye Rusya Kaynaklı Yeni Bir Siber Saldırı Dalgasının Hedefi Oldu

YORUMLAR