Warner Bros, Shadow of Mordor için YouTuberlara Rüşvet Dağıtmış!

Warner Bros'un tüketicileri aldattığına hükmedildi

Warner Bros, Shadow of Mordor için YouTuberlara Rüşvet Dağıtmış!

Sinema sektörünün en büyük aktörlerinden olan ve yüksek bütçeli video oyunların yapımını üstlenen Warner Bros'un tüketicileri aldattığına hükmedildi. Amerika'da Federal Ticaret Komisyonu (Federal Trade Commission - FTC) yürütülen ve Middle-Earth: Shadow of Mordor oyunu üzerine yoğunlaşan araştırmada Warner Bros'un bu oyunun iyi eleştiriler alabilmesi için ünlü YouTuberlara binlerce dolar dağıttığı ortaya çıktı. Bu isimler arasında PewDiePie gibi isimler de yer alıyor.

Bir oyunun YouTuberlara incelemesinin yaptırılması ve olumlu eleştirilerin yayınlanması sponsorluk anlaşmaları dahilinde kabul edilebilir bir durum ve bu sponsorluk açıkça not edildiği takdirde ticari rekabet açısından da yasal dayanağa sahip. Ayrıca hayatını YouTube videolarından kazanan YouTuberların bu tür sponsorluk anlaşmalarıyla gelir elde etmeleri de oldukça doğal. Fakat Warner Bros bu oyunun kurallarını biraz değiştirmiş. YouTuberlara Shadow of Mordor'u incelemeleri ve olumlu eleştirilerini yayınlamaları için para dağıtan firma bu videoların sponsor videoları olduğunu gizlemek için ilginç bir yol kullanmış. Firma bu olumlu izlenimler içeren videolardan 5.5 milyon civarında izlenme rakamı elde etmiş. Bu izlenme sayısının 3.7 milyonluk bölümü ise tek başına PewDiePie'ın Shadow of Mordor inceleme videosu.

Warner Bros, sponsorluğunun gizlenmesi için YouTube'un video açıklaması bölümündeki bir özelliği kullanmış. Normalde bu bölümde uzun metinlerin bir kısmı gizlenmekte ve kullanıcılar "Daha Fazla Göster" seçeneğine tıkladığında metnin geri kalanı gösterilmekte. Shadow of Mordor inceleme videosunun sponsorluk içeren bir video olduğunu belirten not da bu bölüme gizlenmiş. Yani YouTube kullanıcıları "Daha Fazla Göster" bölümüne tıklamadan videonun sponsorluk içeren bir video olduğunu anlayamıyorlar. Bu nedenden ötürü Facebook ve Twitter üzerinde paylaşılan videoda sponsorluk notu da görünmüyor. Bu durumu PewDiePie'ın videosunda açıkça görebiliyoruz:

Warner Bros'un bu uygulaması ticaret etiğine aykırı bulunurken firma FTC ile anlaşmaya varmış. Aslında Warner Bros'un hiç de bu zahmetlere girmesine gerek yoktu; çünkü Yüzüklerin Efendisi filmlerine ev sahipliği yapan Orta Dünya'da geçen Shadow of Mordor oyunu özgün hikayesi ve sahip olduğu kaliteyle oldukça başarılı bir yapımdı. Hatta oyun çıkış yaptığı 2014 yılında senenin en iyi video oyunları arasında gösterilmişti.

YORUMLAR