Omicron Varyantı Kaynaklı Ölüm Gerçekleşti mi? DSÖ Duyurdu!

İlk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Omicron varyantı kaynaklı ölüm oldu mu? Dünya Sağlık Örgütü, konuya ilişkin açıklama yaptı. İşte bütün ayrıntılar!

Omicron varyantı kaynaklı ölüm meydana geldi mi? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), merak edilen soru ile ilgili oldukça önemli bir açıklamada bulundu. DSÖ tarafından yapılan açıklamaya ilişkin tüm detaylar haberimizde.

Omicron Varyantı Kaynaklı Ölüm Oldu mu Sorusuna Yanıt Geldi

İlk olarak 24 Kasım tarihinde ortaya çıkan Omicron varyantı dünya genelinde büyük bir endişeye yol açtı. Çok sayıda insanın kafasında yeni varyantın şu ana kadar ölüme yol açıp açmadığına ilişkin soru işareti oluşmuştu.

Uğur Şahin: Yeni Bir Aşıya İhtiyacımız Olacak
TEKNOLOJİ

Uğur Şahin: Yeni Bir Aşıya İhtiyacımız Olacak

2019 yılının sonundan bu yana hayatımızın bir parçası haline gelen ve ana gündemi şekillendiren Covid-19, bu iki yıllık süreçte birkaç önemli varyant ile ses getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, merak edilen konu ile ilgili çok önemli bir açıklama yaptı. Omicron olarak isimlendirilen yeni varyantın 38 ülkede tespit edildiğini söyleyen DSÖ, yeni varyant kaynaklı ölümün meydana gelmediğini duyurdu.

DSÖ, Omicron varyantının ne kadar bulaşıcı olduğu, daha ciddi semptomlara neden olup olmadığını, aşıların ne kadar etkili olduğu konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı. DSÖ Acil Durum Direktörü Michael Ryan, herkesin merak ettiği sorulara yakında  yanıt vereceklerini ifade etti.

Omicron Varyantının Belirtileri Neler?

  • Kas ağrısı
  • Yorgunluk
  • Kendini iyi hissetmeme
  • Hafif öksürük

Güney Afrika Tabipler Birliği (SAMA) Başkanı Dr. Angelique Coetzee, yeni varyantın belirtilerinin daha önceki vakalara kıyasla çok farklı ve çok hafif olduğunu söyledi. Dr. Coetzee, Omicron varyantına yakalanan hastaların hiçbirinde koku ya da tat alma duyusunda bir kaybın yaşanmadığını ifade etti.

SAMA Başkanı Dr. Coetzee, hastalarda bir veya iki gün boyunca kas ağrısı, hafif öksürük, yorgunluk ve kendini iyi hissetmeme belirtilerinin görüldüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada, yeni varyanta yakalanan bazı vakaların şu anda evde tedavi edildiğini söyledi.

Bilim insanları, Omicron varyantının (B.1.1.529) genetik yapısını incelemek için çalışmaya devam ediyor. Uzmanlar, yeni varyant ile ilgili detaylı bilgiye ulaşılabilmesi için sekiz haftalık bir araştırma sürecine ihtiyacın olduğunu belirtiyor.

Yapılan incelemelerde başak proteinindeki 32 farklı mutasyon, COVID-19'un hücreleri enfekte etme ve yayılma kabiliyetini önemli ölçüde arttırabilir. Ayrıca bağışıklık hücrelerinin virüse saldırmasını daha zor hale getirebilir.

Imperial College London'da bir virolog olan Dr. Tom Peacock, yeni varyant ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Başak proteininde inanılmaz derecede yüksek miktarda mutasyonların yer aldığını belirten Dr. Peacock, söz konusu varyantın dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.