Ekranında Şişirilebilir Klavye Bulunan Telefonlar Geliyor!

Yeni bir teknoloji, OLED ekranlarda şişirilebilir klavye bulunmasını sağlayacak. İşte detaylar!

Ekranında Şişirilebilir Klavye Bulunan Telefonlar Geliyor!

Dokunmatik ekran bozulmadan bir akıllı telefonda fiziksel bir klavyeye sahip olmak mümkün olabilir mi? Carnegie Mellon Üniversitesi'nden (CMU) Future Interfaces Group (FIG) öyle düşünüyor gibi görünüyor çünkü araştırmacılar kısa bir süre önce OLED ekran üzerinde şişirilebilir tuşlar aracılığıyla böyle bir klavyenin var olabileceğini gösterdi.

Bu tür bir teknolojiye Düz Panel Haptik adı veriliyor ve CMU'da son 15 yıldır üzerinde çalışılıyor. Yeni buluş ise FIG'in Gömülü Elektro-Osmotik Pompa ya da EEOPs geliştirerek beş milimetre kalınlığında bir Düz Panel Haptik kartı geliştirebilmiş olması.

Şişirilebilir Klavye Teknolojisi Nasıl Çalışacak?

Ekranında Şişirilebilir Klavye Bulunan Telefonlar Geliyor!

Demo videosuna göre EEOP'ler içinden elektrik akımı geçirerek özel bir pompalama sıvısını manipüle edebiliyor. Pompalar, altta bu sıvının bulunduğu bir rezervuar ile üstte esnek bir yüzey arasında yer alıyor. Yığın içinden elektrik akımı geçirilmesi, pompaların üstteki sert bir tuşu beş milimetre yüksekliğe kadar şişirmesini sağlıyor.

Şişirilebilir bir klavye sadece havalı değil, gerçek dünya uygulamalarına da sahip olabilir. İlk olarak, klavye Siri gibi yapay zekâ asistanlarının yardımının yanı sıra ekrandaki içerik için fiziksel bir gösterge sağlayabileceğinden görme engelli kişilerin en üst düzey telefonları daha iyi kullanmasına yardımcı olabilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi FIG için hâlâ yapılacak çok iş var. Makalede araştırmacılar, bu tuşların dayanıklılığının zayıf olması ve her şeyi çalıştırmak için ne kadar güç gerekeceği gibi bazı sınırlamaların farkında. Ayrıca telefonları daha hantal hâle getireceğinden belki de tabletler daha uygun olacaktır. Tüm bunları öğrenmek için ekleyip görmemiz gerekecek.

En Kısa Sürede Silmeniz Gereken 38 Zararlı Uygulama Tespit Edildi!
İNTERNET

En Kısa Sürede Silmeniz Gereken 38 Zararlı Uygulama Tespit Edildi!

Yaklaşık iki hafta önce toplamda 100 milyondan fazla Google Play indirmesine sahip 60'tan fazla Android uygulaması, kullanıcının izni olmadan reklam için verilerinizi kullanıp, bir dizi hassas bilgi toplamıştı.

Yapay Zeka Destekli Maskot Kedi Mac'e Eklendi
TEKNOLOJİ

Yapay Zeka Destekli Maskot Kedi Mac'e Eklendi

Yapay zeka alanında neredeyse her gün yeni bir gelişme yaşanmaya devam ediyor. ChatGPT'nin önünü açtığı sohbet botları, farklı şekillerde karşımıza çıkıyor.

YORUMLAR