Bu Bilgisayar Windows 11'i Çalıştıramaz Hatası ve Çözümü

PC Health Check uygulamasında görülen 'Bu Bilgisayar Windows 11'i Çalıştıramaz' hatası nedir ve nasıl çözülür? İşte hatanın çözüm yolları!

Berk Demirci -

Geçtiğimiz günlerde resmi olarak tanıtılan Windows 11, pek çok yeni özellikle birlikte geliyor. Öte taraftan Microsoft tarafından yayınlanan PC Health Check uygulaması aracılığı ile bilgisayarlarının uyumluluğunu test eden bazı kullanıcılar, yeni bir bilgisayara sahip olmalarına rağmen Bu Bilgisayar Windows 11'i Çalıştıramaz hatası ile karşı karşıya geliyor. Sizler için oluşturduğumuz bu listemizde Bu Bilgisayar Windows 11'i Çalıştıramaz Hatası ve Çözümü ile karşınızdayız.

Yazılım

Windows 11 Yenilikleri, Çıkış Tarihi, Fiyatı ve Sistem Gereksinimleri

24 Haziran 2021 tarihinde tanıtılan Windows 11, yenilenmiş arayüz ve yeniden tasarlanmış uygulamalar başta olmak üzere pek çok yenilikle birlikte geliyor. Örneğin artık Android uygulamalarını bilgisayarınızda çalıştırabilecek, oyun oynarken en güncel ayarlardan yardım alabilecek ya da yenilenmiş çoklu pencere işlevlerinden yardım alabileceksiniz.

Bu Bilgisayar Windows 11'i Çalıştıramaz Hatası Nasıl Çözülür?

Tabii ki Windows 11'in yeni nimetlerinden faydalanabilmek için, uyumlu bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Bu noktada, Microsoft tarafından yayınlanan PC Health Check uygulamasını bilgisayarınıza kurarak, cihazınızın yeni işletim sistemine hazır olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Peki ama programı çalıştırdığınızda bilgisayarınızın Windows 11 ile uyumlu olmadığına yönelik hatalar alıyorsanız, ne yapmalısınız? Öncelikli olarak işletim sisteminin minimum gereksinimlerine ve bilgisayarınızın bu gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına göz atalım:

Windows 11 Minimum Sistem Gereksinimleri Neler?

Fark etmiş olabileceğiniz üzere Windows 11, önceki Windows sürümlerinin aksine 64-bit CPU ve 64-bit OS gereksinimlerine sahip. Yani 64-bit desteğine sahip bir işlemcininiz yoksa, yeni nesil işletim sistemine yükseltme yapamazsınız. Bunun ötesinde 4 GB RAM, 64 GB depolama birimi ve en az 9 inç boyutunda 720p çözünürlükte bir ekrana sahip olduğunuzdan emin olun.

Yukarıdaki gereksinimleri karşılıyorsanız ve görece yeni bir bilgisayara sahipseniz, aldığınız hatanın TPM 2.0 ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz. BIOS üzerinden düzenlenen TPM ayarları, bazı bilgisayarlarda varsayılan olarak kapalı geliyor. Nitekim dünya genelindeki on binlerce kullanıcı, TPM ayarlarından ötürü hatalar almaya devam ediyor. Peki ama bunu nasıl düzeltebilirsiniz?

BIOS TPM Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

BIOS modunda yaptığınız bu düzenlemelerin ardından TPM'i aktif etmiş oldunuz. Buradaki ayarların isimleri, kullandığınız bilgisayara göre farklılık gösterebilir ancak bu veya buna benzer bir ayar görmelisiniz. Bilgisayarınızı BIOS moduna nasıl alacağınız markadan markaya ve modelden modele farklılık göstereceği için, bu bilgilere burada yer vermiyoruz. Detaylı bilgi için üreticinizden ya da destek forumlarından yardım alabilirsiniz.

BIOS UEFI Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

BIOS modunda yaptığınız bu düzenleme ile, Boot Mode ayarını UEFI olarak düzenlemiş oldunuz. Buradaki ayarların isimleri, kullandığınız bilgisayara göre farklılık gösterebilir ancak bu veya buna benzer bir ayar görmelisiniz. Bilgisayarınızı BIOS modunda başlatmak için gereken ayarları ve kombinasyonları öğrenmek için üreticiden ya da destek forumlarından yardım alabilirsiniz.

BIOS Güvenli Önyükleme Etkinleştirme Nasıl Yapılır?

BIOS modunda yaptığınız bu düzenleme ile, Secure Boot (Güvenli Önyükleme) ayarını aktif etmiş oldunuz. Buradaki ayarların isimleri, kullandığınız bilgisayara göre farklılık gösterebilir ancak bu veya buna benzer bir ayar görmelisiniz. Bilgisayarınızı BIOS modunda başlatmak için gereken ayarları ve kombinasyonları öğrenmek için üreticiden ya da destek forumlarından yardım alabilirsiniz.

Yaptığınız bu ayarların ardından PC Health Check uygulamasını yeniden başlatın. Artık, her şeyin yolunda olduğunu görmelisiniz. Eğer hata almaya devam ediyorsanız, BIOS'ta yaptığınız düzenlemeleri kaydettiğinizden emin olun. Pek çok kullanıcı değişikliklerden sonra kayıt adımlarını takip etmeyi unutuyor.

Bu adımların ardından hata almaya devam ediyorsanız, tüm gereksinimleri karşıladığınızdan emin olun. PC Health Check uygulamasının halen çok stabil çalışmadığını hatırlatarak, olası durumlarda bilgisayarınızın üreticisinden yardım almayı düşünebilirsiniz.

nasıl yapılır

Bilgisayarım Windows 11 Destekliyor mu? (Test Aracı)

Peki siz bu rehberimizde yer verdiğimiz bilgiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Burada yer alan bilgiler işinize yaradı mı ve sorunu çözebildiniz mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi hemen aşağıda yer alan yorumlar sekmesinden bizlerle ve diğer okurlarımızla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Benzer İçerikler

YORUMLAR