Gmail Gelişmiş Arama ve Filtreleme Seçenekleri

Dünya çapında büyük popülerliğe sahip olan Gmail, gelişmiş arama ve filtreleme komutları sayesinde kullanım deneyimini iyileştiriyor. İşte komutların listesi!

Can Erdil Şentürk -

Gmail, gelişmiş arama ve filtreleme komutları ile kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu işlevler sayesinde e-posta hizmeti çok kolay ve pratik bir şekilde kullanılabiliyor. Peki, dünya genelinde büyük bir popülerliğe sahip olan platformdaki komutlar neler?

Bildiğiniz üzere birçoğumuz özel ihtiyaçlarımız için veya iş hayatımızdaki yazışmalar için Gmail'i tercih ediyoruz. Dünyanın en çok kullanılan elektronik posta servislerinden olan Gmail birçok kullanışlı özelliği kullanıcılara sunmakta. Bu kullanışlı özelliklerden bazılarına kolayca erişebiliyoruz. Fakat bazıları diğerleri gibi kolay bir şekilde erişilebilir halde değil.

İnternet

Gmail Şifre Değiştirme Nasıl Yapılır?

Gmail arama özelliği aradığınız elektronik postaları kolayca bulmanıza yardımcı olan bir özellik. Eğer Gmail posta kutunuzda yığınla elektronik posta birikmişse bu özellikten faydalanmak bir ihtiyaç haline geliyor. Normalde bulmak için uzun süre harcayacağımız elektronik postaları böylece saniyeler içerisinde bulabiliyoruz.

Biz ise bu yazımızda Gmail'in arama özelliği için çok bilinmeyen komutları paylaşacağız. Bu komutlar Gmail arama seçenekleri içerisinde filtreleme yapmanıza imkan tanıyan komutlar. Bu komuttlar ile içerisinde binlerce elektronik posta barındıran posta kutunuzda aradığınız elektronik postalara çok daha kısa sürede ulaşabileceksiniz.

Gmail'in gelişmiş arama ve filtreleme seçeneklerinden faydalanabilmek için aşağıda listeleyeceğimiz komutları Gmail arama çubuna girmemiz ve komuttan sonra aramak istediğimiz kriterleri girmemiz gerekmekte. Komutları girerken genel olarak dikkat etmemiz gereken nokta iki noktadan sonra boşluk bırakmamamız.

Gmail Filtreleme Komutları Neler?

Yukarıda popüler e-posta hizmetinde yer alan filtre komutlarını sıraladık. Dilerseniz söz konusu komutlara kısaca göz atalım ve nasıl kullanıldıklarını açıklayalım.

1. from:

Eğer posta kutumuzda belli bir göndericiden gelen e-postaları arayıp listelemek istersek bu komutu kullanabiliriz. Örneğin; from:iletisim@tamindir.com aramasını yaptığımızda iletisim@tamindir.com tarafından bize gönderilen bütün e-postaları listeleyebiliriz.

2. to:

Bu arama komutu bize belli bir kaynağa giden tüm e-postaları görüntüleme imkanı veriyor. Örneğin; to:destek@tamindir.com aramasını yaptığımızda destek@tamindir.com adresine gönderilen tüm e-postaları listeleyebiliriz. 

3. subject:

Eğer belli bir konuya sahip e-postaları arıyorsak bu komutu kullanabiliriz. Örnek olarak; subject:sinema yazdığımızda konu satırında sinema kelimesi geçen bütün e-postaları listeleyebiliriz.

4. OR:

Bu komutu farklı komutları birleştirmek ve arama kriterlerini genişletmek için kullanabiliriz. Örnek olarak; from:iletisim@tamindir.com OR subject:sinema yazdığımızda iletisim@tamindir.com adresinden gelen veya konu satırında sinema kelimesi geçen bütün e-postaları listeleyebiliriz.

5. - (kısa çizgi):

Bazı kelimeleri arama kriterleriniz dışında bırakmak istediğinizde bu komutu kullanabilirsiniz. Örneğin; sinema -haftasonu aramasını yaptığınızda içerisinde sinema kelimeleri geçen; fakat haftasonu kelimelerini içermeyen e-postaları listeleyebilirsiniz.

6. label:

Eğer belli etiketlere sahip e-postaları aramak isterseniz bu komutu kullanabilirsiniz. Örnek olarak; label:etkinlik aramasını yaptığınızda "etkinlik" etiketine sahip bütün e-postaları listeleyebilirsiniz. Bu etiketi from: ve subject: gibi diğer komutlarla birleştirebilmeniz de mümkün. (from:iletisim@tamindir.com label:etkinlik gibi)

7. has:attachment:

Bu komut sayesinde içerisine dosya eki iliştirilmiş e-postaları arayabiliyoruz. Örnek olarak; from:iletisim@tamindir has:attachment aramasını yaptığınızda iletisim@tamindir.com tarafından size gönderilen ve içerisinde ek bulunan bütün e-postaları listeleyebilirsiniz.

8. filename:

Belli bir ada sahip dosya eklerini aramak istediğinizde bu komutu kullanabilirsiniz. Örnek olarak filename:e-fatura.pdf aramasını yaptığınızda içerisinde e-fatura.pdf dosyasını içeren bütün e-postalarınızı listeleyebilirsiniz

9. " " (tırnak işareti):

Tırnak işareti arasına yazacağınız kelime öbeklerini aynı şekliyle e-postalarınız içerisinde arayabiliyorsunuz. Örnek olarak; "haftasonu tatili" aramasını yaptığınızda içerisinde haftasonu tatili kelime grubunu içeren bütün e-postaları listeleyebilirsiniz.

10. ( ) (parantez işareti):

Gmail üzerinde arama yaparken parantez içine alacağınız kelimeler arama sonuçlarında birlikte filtrelenir. Örnek olarak; subject:(sinema haftasonu) aramasını yaptığınızda konu satırında hem sinema hem de haftasonu kelimeleri geçen e-postaları listelersiniz.

11. in:anywhere:

Bu komut aramalarınıza Spam ve Çöp Kutusu'na düşen e-postaları dahil etmek istediğinizde kullanılabilir. Örnek olarak in:anywhere sinema aramasını yaptığınızda sinema kelimesi Gelen Kutusu'nun yanında Spam ve Çöp Kutusu'nda da aranır. 

12. in:inbox, in:thrash, in:spam:

Bu 3 komutu arama yapmak istediğiniz bölümü belirtmek için kullanabilirsiniz. in:inbox Gelen Kutusu'ndaki, in:thrash Çöp Kutusu'ndaki, in:spam Spam bölümündeki e-postaları aramanızı sağlar. Örnek olarak in:thrash from:iletisim@tamindir.com aramasını yaptığınızda çöp kutunuzda yer alan ve iletisim@tamindir.com adresinden gönderilmiş tüm e-postaları listeleyebilirsiniz. 

13. is:important veya label:important:

Bu 2 komutu öncelikli e-postalarınız arasında arama yapmak için kullanabilirsiniz. Örnek olarak; is:important subject:toplantı aramasını yaptığınızda öncelikli e-postalarınız arasında konu satırında toplantı kelimesi geçen e-postlarınızı listeleyebilirsiniz.

14. is:starred, is:unread, is:read:

Bu komutları sırasıyla yıldızlı, okunmamış veya okunmuş e-postalarınız arasında arama yapmak için kullanabilirsiniz. Örnek olarak; is:starred from:destek@tamindir.com aramasını yaptığınızda yıldızlı e-postalarınız arasında destek@tamindir.com tarafından gönderilmiş olanlarını listeleyebilirsiniz.

15. cc: ve bcc:

Bu komutları kullanarak cc veya bcc kısımlarında belirteceğiniz kişilerin olduğu e-postaları listeleyebilirsiniz. Örnek olarak; cc:iletisim@tamindir.com aramasını yaptığınızda cc bölümünde iletisim@tamindir.com olan e-postaları listeleyebilirsiniz.

16. after: ve before:

Bu komutları belli bir zaman aralığındaki e-postaları aramak için kullanabilirsiniz. KOmutları kullanırken after: veya before: komutlarından sonra tarih belirtmeniz gerekmekte. Örnek olarak; after:2013/01/25 aramasını yaptığınızda 25 Ocak 2013 tarihinden sonra aldığınız bütün e-postaları listeleyebilirsiniz. after:2013/01/25 before:2014/01/25 aramasını yaptığınızda ise 25 Ocak 2013 ile 25 Ocak 2014 tarihleri arasında aldığınız bütün e-postaları listeleyebilirsiniz.

17. is:chat:

Sohbet iletileriniz arasında arama yapmak için bu komutu kullanabilirsiniz. Örnek olarak is:chat sinema aramasını yaptığınızda sinema kelimesini içeren bütün sohbet iletilerinizi listeleyebilirsiniz.

18. category:

Belli bir kategorideki e-postaları aramak için bu komutu kullanabilirsiniz. Örnek olarak category:tanıtımlar komutuyla arama yaptığınızda tanıtımlar kategorisi altındaki bütün e-postaları listeleyebilirsiniz.

19. has:userlabels: ve has:nouserlabels:

Bu komutları kendi oluşturduğunuz etiketlere sahip olan veya olmayan iletileri aramak için kullanabilirsiniz. has:userlabels ile kendi oluşturduğunuz etikete sahip olan e-postaları has:nouserlabels ile kendi etiketinize sahip olmayan e-postaları listeleyebilirsiniz.

Umarız paylaştığımız ipuçları aradığınız verilere daha kolay ulaşmanızda yardımcı olur. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.

Benzer İçerikler

YORUMLAR