Türkiye'de KKKA Vaka Sayısı Kaç Oldu? İşte Son Durum

Türkiye’de KKKA vaka sayısı kaça ulaştı? KKKA son durum ne? haberimizde.

Erkan Calp -

Kene ısırmasına bağlı gelişen KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) can almaya devam ediyor. Türkiye’de KKKA vaka sayısı 492’ye ulaştı. KKKA son durum ne? haberimizde.

KKKA Vaka Sayısı Son Durum

Türkiye’de KKKA (Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vaka sayısı dünya genelinde 30’dan fazla ülkede görülüyor. Türkiye’de de daha çok İç Anadolu’nun Kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde görülüyor. Bu sene kenelerin erken görülmesiyle birlikte yaşanmaya başlanan KKKA vaka sayısı hızlı bir şekilde artıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 16 Haziran tarihi itibarıyla Türkiye genelinde KKKA vaka sayısı 492’ye ulaşırken, kene ısırmasından hayatını kaybedenlerin sayısı 18’e ulaştı. Türkiye’deki KKKA hastalığında önde gelen tedavi merkezlerinden biri olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakultesi Hastanesi’nde de bahar başlangıcından bu yana 115 vaka görüldü. Hastalardan 83’ünün iyileşirken, 8’inin hayatını kaybettiği belirtildi.

KKKA Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

KKKA ilk olarak 12. yüzyılda Tacikistan’da tanımlanmıştır. Hastalık, keneler tarafından insanlara tutunmasını takiben idrarda, tükürükte, rektumda ve abdominal kavitede kan görülmesi ve vücutta yaygın kanamalarla tarif edilmiştir. 1944-45 yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Batı Kırım steplerinde çoğunlukla ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görülmüştür. Hastalığa Kırım Hemorajik Ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire’de de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 ise Kongo virüs ve Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs  olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak hastalık yeniden adlandırılmıştır.

Hastalık ülkemizde ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur. KKKA vakaları, hastalığın başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülmektedir. Hastalık ülkemizde bulaştırıcısı kene türünün yaşam alanlarıyla uyumlu bir şekilde görülmektedir. İlk kez Tokat ili ve civarında dikkatleri çeken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır.

KKKA Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Etken Bunyaviridae ailesinden Nairovirus grubundan tek sarmallı RNA virüsü olan Crimean-Congo haemorrhagic fever virüsüdür. Hastalık ülkemizde başlıca hastalık etkenini taşıyan kenenin tutunması veya bununla temas sonucunda bulaşmaktadır. Ülkemizde hastalığın bulaştırıcısı asıl kene türü Hyalomma marginatum’dur. Bunun yanı sıra hastalık viremik dönemdeki hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonucunda da bulaşabilmektedir.

KKKA Hastalığı Tedavisi Nedir?

İnkübasyon süresi kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, vücut sıvısı ve diğer dokularla temas sonrasında 5-6 gün; en fazla ise 13 gün olabilmektedir.

Hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi seçenekleri oluşturmaktadır. Bu gün için hastalıktan korunmaya yönelik etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya etkene spesifik bir ilaç bulunmamaktadır. Ülkemizde hastalığa karşı aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

KKKA Hastalığı Vaka Sayısı

Ülkemizde KKKA bahar aylarında görülmeye başlamakta olup yaklaşık %4-5 fatalite hızıyla seyretmektedir. Yıllar itibariyle vaka görülme durumlarına bakıldığında artış ve azalış eğilimlerinden bahsedilebilmekte olup en yüksek vaka 2009 yılında 1318 vaka olarak gerçekleşmiştir. Her ne kadar 2017 yılında 343 KKKA vakası tespit edilmiş olsa da ülkemizde hala önemini korumaktadır.

KKKA Hastalığından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Benzer İçerikler

YORUMLAR