Uzun COVID-19 Nedir, Belirtileri Neler, Nasıl Anlaşılır?

Uzun COVID-19 nedir, nasıl anlaşılır? Uzun süredir devam eden koronavirüsün belirtileri neler? İşte kronik COVID-19'a dair herkesin mutlaka bilmesi gerekenler!

Anıl Özünaldım -

Uzun COVID-19 nedir, belirtileri neler? Uzun süreli koronavirüs nasıl anlaşılır? İlk ortaya çıktığı günden bugüne süregelen yeni tip koronavirüs hala hayatımızın merkezinde yer alıyor fakat ilk günden farklı olarak çok daha farklı bir tehdide dönüştü. Aşağıda yer alan verileri göz önünde bulundurarak bugün insanlar için büyük risk oluşturan tehlikelerden kronik COVID-19 hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uzun COVID-19 Nedir?

Uzun süreli koronavirüs veya kronik COVID-19 olarak da bilinen uzun COVID-19, koronavirüsün yol açtığı sorunların kendisini devamlı olarak göstermesi olarak biliniyor. Bu sorunu yaşayan kişilerin en çok şikayet ettiği sorun genellikle yorgunluk ve halsizlik oluyor.

Hürriyet'ten Osman Müftüoğlu'nun köşe yazısına göre COVID-19'a yakalananların neredeyse 10'da birinde hastalığı yeni sağlık sorunları takip ediyor. Bunlar, COVID-19'un yol açtığı kalıcı bozukluklar olarak biliniyor. Bu bozuklukların başında kronik yorgunluk sorunu geliyor fakat koronavirüsün neden olduğu kalıcı bozukluklar sadece bununla sınırlı değil.

Yeni yayımlanan bir araştırma, kronik COVID-19 vakalarının neler yaşadığını gözler önüne seriyor. Bu araştırma, 17 ila 87 yaş aralığındaki 47 bin 910 COVID-19 hastasının geriye dönük incelemesine dayanıyor.

Uzun COVID-19 Belirtileri

Yaşları 17 ila 87 arasında değişen 47 bin 910 COVID-19 hastasının geriye dönük incelemesinden elde edilen verilerle hazırlanan bir infografiğe göre koronavirüs uzayınca hastalarda şu belirtiler görülüyor:

Uzun COVID-19 Nasıl Anlaşılır?

Koronavirüs geçirenler bir süre sonra gittikçe artış gösteren yorgunluk, kronik baş ağrısı, sisli beyin işaretleri, nefes darlığı veya oksijen açlığı gibi sorunlar yaşıyor. Bu tür sorunlarla mücadele eden kişilerde yapılan laboratuvar incelemelerinde özellikle akciğer grafileri ve kronik bir iltihabın varlığını gösteren laboratuvar incelemeleri (D-dimer, NT-proBNP, CRP, ferritin, prokalsitonin vb. testler) teşhisi kesinleştirmek için kullanılıyor.

COVID-19 geçiren, hastalığı ağır atlatıp uzun bir süre sonra iyileşenler kişilerde uzun süren koronavirüsü gösteren birçok belirti bulunuyor. O belirtiler içerisinden en çok kendini gösterenler ise şunlardan oluşuyor:

Bilim

Prof. Dr. Ceyhan: Mutasyonlu Koronavirüste Yol Ayrımındayız!

Benzer İçerikler

YORUMLAR