Cloud Computing Temelli 2 Yenilikçi Antivirüs: Immunet mi, Panda mı?
Bulut bilişim temeliyle hazırlanan iki antivirüs programı Panda Cloud Antivirus ve Immunet Protect'in detaylı karşılaştırması.
Bulut bilgi işlem, bilgi işlem bulutu, bulut hesaplama gibi isimlerle Türkçeleştirilen fakat henüz tek tip Türkçe bir kullanımı bulunmayan "cloud computing" hayatımıza 2 yenilikçi antivirüs programını birden soktu: Panda Cloud Antivirus ve Immunet Protect. Temel olarak tüm kullanıcılarla kurduğu gerçek zamanlı iletişim sayesinde kollektif bir zeka oluşturmayı başaran cloud computing altyapısıyla hazırlanan her iki programda kullanıcı sayısını günden güne artırıyor. Bu yenilikçi altyapı, çok satan ve çok yakından tanıdığımız ve genelde avuçla para ödediğimiz diğer hiçbir antivirüs yazılımında bulunmuyor. Cloud computing sayesinde sisteme dahil herhangi birinin bilgisayarında bulunan bir virüsle ilgili hemen çözüm üretilerek diğer tüm kullanıcılar dakikalar içinde gelen güncellemelerle bu yeni virüse karşı korunaklı hale getiriliyor.
Cloud computing altyapısıyla oluşturulmuş bu iki antivirüs yazılımı şimdi piyasada birbirlerinin tek rakibi. Panda'nın ilk olarak lanse ettiği Panda Cloud Antivirus piyasadaki tanınırlığı ve ilk olmasıyla öne çıkmış gibi görünse de Immunet Protect geliştirdiği ekstra özellikler ve sosyal medya kampanyasıyla giderek yükselen bir kullanıcı kitlesine sahip. Peki bu iki programı birbirinden ayıran özellikler neler?
Panda Cloud renkli ve şık arayüzüyle ilk etapta ön plana çıkıyor. Immunet Protect arayüzünü daha sade ve işlevsel tutmayı tercih etmiş. Daha çok istatistik veri vermeyi tercih eden Immunet bu açıdan ilk etapta kullanıcılara daha karışıkmış izlenimi de verebilir.
Immunet Protect cloud computing yapısını kendini ve çevreni koru mantığıyla tanıtarak sosyal medyanın gücünü arkasına alıyor. Twitter ve Facebook üzerinden de tanıtımlarla tüm kullanıcılarını arkadaş ve ailelerini sisteme davet etmeye çağıran Immunet bununla da yetinmeyip sitesi üzerinden kullanıcı girişiyle kullanıcılar arası iletişimi sağlıyor. Panda Cloud ile paylaşma adına tek yapabildiğiniz ise olası bir virüsü Panda'ya bildirmek oluyor.
Henüz kullanıcıların tanımadığı ve güvenemediği bir sistemle yola çıkan bu iki programla ilgili en büyük endişe internette bağlı olmadığınızda neler olacağı? Çevrimdışı korumalar için en son güncellemenin bir kopyasını saklayan her iki programda böylece sizi en güncel versiyonuyla korumaya devam ediyor. Ayrıca Immunet son versiyonunda AVG, Avira, Mcafee, Trend, Avast yazılımlarıyla beraber çalışabilme özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Böylece kullanıcı memnuniyeti sağlayan yazılımın üreticileri diğer virüs programlarıyla "omuz omuza" savaşa hazır oldukları mesajını veriyor. Panda Cloud ise maalesef başka bir antivirüs programıyla kullanılamıyor.
Panda Cloud Antivirus iki tarama özelliği sunuyor: Biri tüm sistem için diğeri ise seçilen sürücü ve dosyalar için. Immunet Protect burada da bir adım öne çıkarak isteğe bağlı olarak sisteminizde kurulu tüm programları tarıyor. iki programın bellek kullanımları ise birbirine çok yakın. Immunet Protect 26 KB, Panda Cloud ise 30 KB civarında bellek kullanıyor.
Immunet'in raporuna göre sadece 2009'da 2 milyondan fazla virüs yaratıldı. Bu her 24 saatte 5400 yeni virüsün ortaya çıktığını gösteriyor. Sosyal medyayla sürekli içli dışlı olan internet kullanıcılarını koruyabilecek tek şey ise ortak bir zekayla çalışan cloud computing temelli antivirüs yazılımları gibi görünüyor. Bir açıdan birbirlerinin rakibi olan Panda ve Immunet yarattıkları yenilikçi, ücretsiz, hızlı ve etkili antivirüs programlarıyla piyasaya "biz kullanıcının yanındayız" mesajını vermiş oluyor.