Stalk Ne Demek? Stalk ve Stolk Yapmak Arasındaki Fark Nedir?

Stalk ne demek? Stalk nasıl yapılır? Bu ve buna benzer soruların yanıtını merak eden sosyal medya kullanıcıları için oldukça detaylı bir rehber hazırladık.

Stalk ne demek sorusunun yanıtı, sosyal medya platformları kullanan kişilerin büyük bir kısmı tarafından oldukça merak ediliyor. Peki, sosyal ağlarla beraber hayatımıza dahil olan kavram hangi anlama geliyor? Bu yazıda çoğu kişinin merak ettiği bazı soruları cevaplayacağız. Hazırladığımız yazıya göz atabilir ve konu hakkında bilgli sahibi olabilirsiniz.

Sosyal medya platformlarının yaygın hâle gelmesi ile beraber hayatımıza yeni kelimeler dahil oldu. Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya hizmetlerini bir süredir kullanıyorsanız bazı İngilizce kelimeler ile karşılaşmış olma ihtimaliniz epey yüksektir.

Dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan sosyal ağlar ile hayatımıza giren İngilizce kelimeler arasında stalk da yer alıyor. Bu kelime ile karşılaşan kişiler, kavramın ne demek olduğunu, ne anlama geldiğini ve nasıl yapıldığını merak edebiliyor. Bu yazıda pek çok sosyal medya kullanıcısı tarafından merak edilen stalk kavramını açıklayacağız. 

Stalk Ne Demek?

İngilizce bir kelime olan stalk sözcüğü, kullanıcıları Twitter, Instagram, Facebook gibi platformlar üzerinden habersiz bir şekilde takip etmek olarak ifade edilebilir. Gizli şekilde bir kişiyi takip eden kişiler stalker olarak nitelendirilir.

Stalk işlemini gerçekleştiren internet kullanıcıları, diğer kullanıcıları gizlice takip eder. Bu takipten karşıdaki kişinin haberi olmaz. Stalk yapan kişiler, takip esnasında kullanıcıların görsellerine bakar, story'lerini yani hikayelerini izler veya paylaştığı yazılara göz atar.

Stalker olarak nitelendirilen kişiler, sosyal medya hesapları üzerinden kullanıcıları göz hapsine alabilir ve sürekli olarak o kişinin neler yaptığını ya da nerelere gittiğini gizli bir şekilde takip eder.

Birçok sosyal medya kullanıcısı stalk yaparak, diğer kişiler hakkında çeşitli bilgilere sahip olabiliyor ancak bu stalk süresinin uzaması, takıntı hâline dönüşebilir. Bu durum da çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir.

Stalk hem kişiyi hem de karşısındaki kişiyi tehlikeye atabilecek boyutlara yol açabilir. Diğer yandan yapılan araştırmalara göre stalk, evliliği ya da bir ilişkisi yeni biten kişiler tarafından çok daha sık bir şekildde yapılıyor. 

Stalk Yapmak Ne Demek?

Stalk yapmak, insanları sosyal medya platformları üzerinden gizli bir şekilde takip etmek demektir. Stalk yapan kişi, gizlice takip ettiği kişilerin paylaştığı fotoğraflara, videolara, yazılara ve hikayelere bakabilir. Karşı taraftaki kişinin ise bundan haberi olmaz.

Söz konusu kavram aslında yalnızca sosyal medya hizmetleri ile sınırlı değildir. WhatsApp Messenger adlı anlık mesajlaşma hizmeti üzerinden diğer kullanıcıların ne zaman çevrim içi olduğuna gizlice sürekli olarak bakmak da bir stalk'tur.

Stolk Ne Demek?

Sosyal medya platformlarını kullanan pek çok kişi, stalk yerine stolk kelimesini tercih ediyor. Bu ifade ile karşı karşıya kalan birçok kullanıcı ise stolk'un ne anlama geldiğini merak ediyor. Stolk kelimesi, stalk kelimesinin telaffuzudur. Yani söz konusu kavram, stolk şeklinde okunur.

Stalk ve Stolk Yapmak Arasındaki Fark Nedir?

Sosyal medyada sıkça karşımıza çıkan stalk kelimesi, çok sayıda kişi tarafından "stolk" olarak kullanılabiliyor. Bu sebepten ötürü stalk ile stolk arasında herhangi bir fark olup olmadığı merak ediliyor.

Yaygın bir şekilde stolk kelimesi kullanılsa da kelimenin doğru şekilde yazılışı stalk şeklindedir.  Pek çok kullanıcı, stalk yazmak yerine kelimenin telaffuzu olan stolk ifadesini tercih eder. Sonuç olarak stalk ve stolk kelimeleri aynı anlama gelir.

Stalk Nasıl Yapılır?

Stalk'un nasıl yapıldığı, sosyal medya platformlarını kullanan çoğu kişi tarafından en fazla merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, özellikle sosyal ağlar ile hayatımıza dahil olan bu kavramın yapılabilmesi için hangi adımların uygulanması gerekiyor?

WhatsApp Messenger gibi anlık mesajlaşma uygulamalarında diğer kişilerin çevrim içi olma durumunu izliyorsanız ya da sosyal medya platformlarında kullanıcıların profillerini gizli bir şekilde inceliyorsanız stalk yapıyorsunuz demektir.

Söz konusu işlem için ilk olarak hangi platformda stalk yapmak istiyorsanız o platformda bir hesabınızın yer alması gerekir. Elbette hesap zorunluluğu, karşıdaki hesap gizli değilse zorunlu değildir.

Örneğin karşıdaki kişi Twitter kullanıyorsa ve hesabı herkese açık ise web tarayıcısı aracılığı ile kişinin profiline göz atabilirsiniz. Aynı durum Instagram, Facebook ve daha birçok platform için geçerlidir.

Stalk yaparken oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Peki, bu neden önemli? Örneğin görüntü tabanlı sosyal medya hizmeti Instagram'da yer alan bir hesabı stalk yaparken yanlışlıkla beğenme ihtimaliniz vardır. Bir fotoğrafı ya da videoyu beğendiğiniz takdirde karşı tarafa bildirim gider. Kullanıcı, sizin gönderiyi beğendiğinizi görüntüleyebilir.

Öte yandan Instagram üzerinden paylaşılan bir hikayeye hangi kullanıcıların baktığı listelenir. Bu liste, gönderi sahibi tarafından görülebilir. Bunun için Instagram'da gizlice hikaye izleme ve indirme yöntemleri isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir diğer önemli husus ise eğer stalk'ladığınız kişiyi takip etmiyorsanız yanlışlıkla takip isteği göndermemeniz gerekir. Aksi takdirde takip isteğiniz, söz konusu kullanıcı tarafından görülebilir.

Sosyal Medyada Eski Sevgili Stalk'ından Korunmanın Yolları
SOSYAL MEDYA

Sosyal Medyada Eski Sevgili Stalk'ından Korunmanın Yolları

‘Sorun sen de ya da onda’ fark etmeksizin her ayrılık kötüdür. ‘Daha ne kadar kötü olabilir zaten?’ derken sosyal medya, ayrılık sonrası sendromunu daha da berbat hale getirmeyi başardı.

Bu yazıda stalk ne demek sorusu dahil olmak üzere birçok soruyu yanıtladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca Instagram'da silinen mesajları geri getirme nasıl yapılır sorusunu cevapladığımız yazıyı da inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR