Startup Nedir? Startup Şirket Nasıl Kurulur?

Son birkaç yıldır ismini çok duyduğumuz startup nedir? Startup şirket nasıl kurulur? İşte detaylar…

Ayşin Demirer -

2010 yılında ilk Amerika’da ortaya çıkan startup iş modeli dünya genelinde adından söz ettirmeye başladı. Pek çok kişi startup nedir? sorusunu araştırmaya başladı. Startup çalışmaları, Türkiye’de çok geç başladı. Ancak son dönemlerde Türkiye’de bu konu hakkında birçok çalışma yapılmaya başladı. Hatta dünya genelinde ses getirecek önemli startup çalışmalarına imza atılmıştır. İngilizce kökenli startup kelimesi Türkçede “yeni girişim” şeklinde ifade edilir. Startup iş modeli ilk kez Amerika’nın Silikon Vadisi’nde ortaya çıkarak sonrasında dünya geneline yayılmıştır. Bu iş modelinde şirketler; kısa sürede çok yol kat eder. Startup; gelişimi, sürekliliği, hızlı büyümeyi, geniş kitlelere hitap etmeyi ve ihtiyaç gidermeyi amaç edinir.  Bazı yerlerde, “yeni girişim” şeklinde startup kelimesi geçer.

Startup Şirket Nasıl Kurulur?

Startup şirketleri kurulurken büyük emeklerden geçer. Yeni girişim şirketinin kurulup alanında başarılı şekilde ilerlemesi için birkaç aşamadan geçmesi gerekir. Bu aşamaları şöyle sıralayabiliriz;

“Startup şirket nasıl kurulur” noktasında aynı zamanda şu noktalarda dikkate alınır;

Startup Şirketler Hangi Alanlarda Kurulur?

Genellikle startup şirketleri; yazılıma ve teknolojiye yönelik alanlarda çalışmalar yapan girişimler olarak isimlendirilir.  Türkiye ve dünyadaki startup şirketler ele alındığında bu durumun desteklendiği görülür. Fakat startup şirketler sadece teknoloji ve yazılım sektöründe hizmet vermez. Startup şirketler pek çok alanda kurulabilir. Son dönemlerde pazarlama, mimarlık gibi alanlarda da öne çıkmaya başlamıştır.

Global anlamda startup projeleri şöyle sıralanabilir;

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte seyahat, gıda gibi sektörlerde yeni girişimler ortaya çıkmıştır. Örneğin; çoğu kişi seyahatlerinde klasik konaklama dışında farklı seçenekleri tercih etmeye başlamıştır. Artık insanlar gittikleri şehirlerde lokal ev arayışına girmiştir. Seyahatleri boyunca birçok insan lokal evlerde konaklamayı tercih ediyor. Gıda sektörü de yeni girişimcilik faaliyetlerinin merkezi olmuştur. Restoranlardan çok farklı sistemler geliştirilerek gıda sektörü önemli boyut kazanmıştır. Birçok gıda sektöründe hizmet veren startuplar rakiplerinden farklı olarak; içerik, teslimat ve paketleme gibi birçok konuda farklılık oluşturuyor.

Dünyanın Başarılı Startup Projeleri

Dünya genelinde başarılı olan birçok startup projesi var. Bu projeleri şöyle sıralayabiliriz:

Türkiye’deki Başarılı Startup Projeleri

Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de “startup projeleri” öne çıkmaya devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen startup projeleri şöyledir:

Yazımızda startup nedir, startup şirketler nasıl kurulur, dünya ve Türkiye’den başarılı startup projelerinden bahsettik. Sizde konuyla ilgili görüşlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz. Aynı zamanda En İyi Girişimcilik Temalı Filmler başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Benzer İçerikler

YORUMLAR