Tamindir Gündem 66. Bölüm

Bu haftanın popüler teknoloji haberlerine gözatmak için Tamindir Gündemi izleyebilirsiniz.

This browser does not support the video element.

Serin Üçer -

Haftanın Popüler Teknoloji Haberleri - 14.06.2013

1- Akıllı Telefon Satışları 2013'te Yüzde 30 Artacak

International Data Corporation tarafından gerçekleştirilen son araştırmalara göre 2013 yılında akıllı telefon pazarındaki toplam büyüme oranının yüzde 32.7 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Buna göre geçtiğimiz sene 722 milyon adet olan akıllı telefon satışının bu yıl 958 milyon olacağı tahmin ediliyor.

2- 1000 Yıl Dayanacak Blu-Ray Medya Geliştirildi

Milleniata firması tarafından geliştirilen ve M-DISC olarak adlandırılan ve normal Blu-ray diskler gibi 25 GB depolama alanına sahip olan yeni diskler 1000 yıla kadar dayanabilecek. M-DISC’lerin bu kadar uzun ömürlü olmasının sebebiyse kaplamalarında kullanılan organik ve ışığa karşı hassas boyaların yerine metal bileşenler kullanılması.

3- Google Görsel Aramalar Artık Daha Renkli

Google geliştirmekte olduğu yeni ilgili resim arama arayüzünü devreye soktu. Yeni gelen özellik sayesinde görsel arama yaptığımız kelimeye benzer içeriklerle ilgili resimler ekranın üst bölümünde önizleme resimleri şeklinde listelenecek.

4- Samsung Kontak Lens Bilgisayar Geliştiriyor

Samsung’un akıllı kontak lensler geliştirilmesini sağlamak için yeni bir nano materyalin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarına başladı. Ulsan Ulusal Enstitüsü proje lideri kimya mühendisi Jang-Ung Park'ın yaptığı açıklamalara göre hedef Google Glass'ın yapabildiği her şeyi yapabilen kontak lenslerin üretilmesi olacak.

5- Vine, Instagram'ı Geride Bıraktı

Topsy Analitik Raporlarına göre 8 Haziran günü Twitter üzerinde 2.920.000 kullanıcı Vine'dan bahsederken, Instagram'dan bahseden kullanıcıların sayısı 2.290.000'da kaldı. Bu sonuçlara göre Vine piyasaya yeni sürülen Android uygulamasının da etkisiyle Twitter üzerinde Instagram’ı geride bırakmayı başardı.

6- Samsung, Galaxy Ace 3'ü Duyurdu

Güney Koreli mobil üretici Samsung, Android akıllı telefon duyurularına hiç soluklanmadan devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Galaxy Ace 3 akıllısına ait bir görüntünün internete sızdırılmasının hemen ardından Samsung, Galaxy Ace serisinin yeni üyesi olan ve giriş seviyesi kullanıcılara hitap eden akıllı telefonu Galaxy Ace 3’ü resmen duyurdu.

7- HTC One Ödüle Doymuyor

Mayıs ayında 1.2 milyon adet HTC One satışı gerçekleştiren HTC, ödüllere doymuyor. GSMA’nın “En İyi Yeni Mobil Cihaz veya Tablet” ödülünü kazanan şirket, Taipei’de düzenlenen Computex 2013 fuarında “Tasarım ve İnovasyon” Altın Madalya Ödülünün de sahibi oldu.

8- Apple'ın Yeni İşletim Sistemi: Mac OS X Mavericks

Apple düzenlediği WWDC etkinliği sırasında yeni işletim sistemi sürümün üzerindeki örtüyü kaldırdı ve karşımıza Mac OS X: Mavericks’i çıkardı. Mac OS X’in her yeni sürümde daha da fazla yeteneğe sahip olduğunu ve Windows’u yakalamak için büyük bir fırsata sahip olduğunu kolaylıkla görebiliyoruz.

9- Apple Yeni Müzik Servisi iTunes Radio'yu Duyurdu

Apple düzenlediği WWDC 2013 etkinlikleri sırasında yeni müzik servisi iTunes Radio’yu duyurdu. Apple müzik servisi iTunes Radio'nun yeni müzikler keşfetmek için inanılmaz bir yol olduğunu söylerken, yeni müzik uygulamasının iOS 7 üzerine inşaa edildiği bildirildi.

10- Dünyanın En Gelişmiş Mobil İşletim Sistemi: iOS 7

Apple, merakla beklenen mobil işletim sistemin yeni sürümü iOS 7’yi geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda tanıttı. Apple CEO’su Tim Cook’un söylediğine göre iPhone üretildiğinden beri iOS’ta yapılan en büyük değişiklik iOS 7 ile gerçekleşti.

11- Playstation 4 Fiyatı Duyuruldu

Sony’nin yeni nesil oyun konsulu Playstation 4’ün satış fiyatı duyuruldu. Amerika’da 399 dolara satışa sunulacak olan cihaz, Avrupa’da 399 Euro fiyat etiketiyle satışa sunulacak. PlayStation 4'ün çıkış tarihi ise Amerika tatil dönemi olarak açıklandı. Kastedilen tatil dönemi 2013'ün Aralık ayına tekabül ediyor.

12- Xbox One Fiyatı ve Çıkış Tarihi Duyuruldu

Microsoft’un yeni nesil oyun konsolu Xbox One’ın çıkış tarihi ve fiyatı açıklandı. 2013 Kasım ayında piyasaya sürülmesi beklenilen yeni oyun konsolu, Amerika’da 499 dolardan, Avrupa’da ise 499 Euro’dan satışa sunulacak.

13- AMD'nin 8 Çekirdekli 5 Ghz Hızındaki Canavarı Geliyor

Los Angeles'daki E3 2013 oyun fuarında yeni işlemcisini tanıtan AMD, FX-9590 ile birlikte hem 8 çekirdek sunarken hem de 5 Ghz hıza ulaşarak şimdiye dek yapılmamış olan şeyi yapacak. Dünyada ticari olarak satılan 5 Ghz hızındaki ilk işlemciyi bizlere sunacak olan AMD böylece oyunlarda çok yüksek çözünürlükler ile Eyefinity teknolojisini tercih edenlere destek sunacak.

14- Google, Waze'i Satın Aldı

Google’ın Waze’i 1.3 milyar dolara satın alabileceği söylentileri bir anda gerçeğe dönüştü ve gerçek zamanlı trafik/navigasyon uygulaması Waze bundan böyle Google'ın harita servisi Google Maps ile elele yoluna devam edecek.

15- Facebook'a Hashtag Özelliği Geldi

Facebook, Twitter’da kullanılan özellikleri kopyalamaya devam ediyor. Şimdi de Twitter’ın öncüsü olduğu Instagram, Google+ ve daha birçok sitede kullanılmakta olan hashtag (etiket) özelliğini bünyesine kattı. Gönderilere etiket ekleme özelliği kullanıcılara kademe kademe açılacak.

16- Yahoo!, Aktif Olmayan Hesapları Sıfırlayacak

Yahoo dün yaptığı duyuruda son bir yıl içinde aktif olarak kullanılmamış tüm Yahoo kullanıcı kimliklerini sıfırlayacaklarını söyledi. Daha önce alınması sebebiyle uzun/karışık bir Yahoo kullanıcı kimliği aldıysanız bunu yenisi ile değiştirebileceksiniz.

Benzer İçerikler

YORUMLAR