Yeni Bir Rapora Göre Türkiye'de İnternet Özgürlüğü Geriledi!

Freedom House'un her yıl yayınladığı "İnternette Özgürlük" raporuna göre Türkiye'de internet özgürlüğü önemli bir düşüş gösterdi. İşte raporun detayları!

Yeni Bir Rapora Göre Türkiye'de İnternet Özgürlüğü Geriledi!

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House'un "2023 İnternette Özgürlük" raporuna göre Türkiye'nin internet özgürlüğü son on yılda istikrarlı bir düşüş gösterdi. Ülke, özgürlükler açısından 100 üzerinden sadece 30 puan alarak "özgür olmayan" bir ülke olarak sınıflandırıldı.

İnternet kullanımına ilişkin değerlendirme üç kategori altında yapılıyor. Bunlar:

  • Erişim Önündeki Engeller
  • İçerik Sınırlamaları
  • Kullanıcı Hakları İhlalleri

Türkiye, "Erişim Önündeki Engeller" için 25 üzerinden 12 puan, "İçerik Sınırlamaları" için 35 üzerinden 10 puan ve "Kullanıcı Hakları İhlalleri" için 40 üzerinden 8 puan alarak 100 üzerinden 30 puan aldı ve "özgür değil" kategorisinde sınıflandırıldı.

Yeni Bir Rapora Göre Türkiye'de İnternet Özgürlüğü Geriledi!

Türkiye'nin İnternet Özgürlüğünü Düşüren Etkenler Neler?

Rapor, Türkiye'nin internetinin genel güvenilirliğini ve hızını kabul etmekle birlikte, altyapı sorunlarının hâlâ birçok bölgede erişimi engellediğine işaret ediyor.

2023 yılı başı itibariyle nüfusun %83,4'ü internet kullanırken, hanelerin %94,1'inin internet erişimi bulunmakta. Rapor, devam eden ekonomik kriz ve enflasyonun internet hizmetlerini birçok kişi için karşılanamaz hâle getirdiğinin de altını çiziyor.

Rapor ayrıca başta haber makaleleri olmak üzere çok sayıda içeriğin engellendiğini ve Aralık 2022 itibariyle 712.000'den fazla alan adının ve 150.000 URL'nin engellendiğini ortaya koyuyor.

Taahhütsüz İnternet Paketleri ve Fiyatları - 2024
İNTERNET

Taahhütsüz İnternet Paketleri ve Fiyatları - 2024

İnternet paketlerinin bir kısmında bulunan taahhüt nedir? Taahhütsüz internet paketleri neler? Bu rehberde merak edilen bazı soruları yanıtlayacağız.

Peki siz yayınlanan bu raporla ilgili ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.