Muzun İçinde Gelen “BUG”! - İlginç Bilgiler #2

Bu hafta sizlere bol bol kullandığımız ama nereden geldiğini bilmediğimiz 5 kelimeyi anlatacağız.

Bu hafta sizlere bol bol kullandığımız ama nereden geldiğini bilmediğimiz 5 kelimeyi anlatacağız.

1- ALO

Osmanlı zamanlarına gidiyoruz arkadaşlar, 1909 yılına vardığımızda osmanlı coğrafyasında parası olan abilerimizin fransızca konuşmayı tercih ettiğini görüyoruz. 

O dönemler osmanlı topraklarına gelen teknolojilerin isimleri fransızcadan ellemeden bire bir geçirilmiş örnek vermem gerekirse lokomotif, radyo gibi...

O dönemde ülkemize gelen telefon gelirken yanında kültürünü de getirmiş ve fransızca da "allo" olarak kullanılan alo dilimize geçmiş durumdadır. Tabi asıl olay amerika da bulunan telefonun selamlama cümlesinin hello olması, hello önce allo oluyor sonra da ALO.

2- Bluetooth

1996 birkaç firma masaya oturuyor ve diyor ki kısa menzilli bir haberleşme protokolü geliştirelim. Aralık 1996'da Ericsson'un fabrikasında teknolojiye isim vermeye çalışırlarken Intel yüzünden ortalık karışıyor ve en sonunda konuyu geçiştirmek için teknolojinin adına "Bluetooth" diyorlar. Aslında mantıklı bir açıklaması var; Bluetooth adı 10. yüzyılda Danimarka'nın 2. Kralı Harald Blaatand’ın "mavi diş" isimli haritasından geliyor.

3- Microsoft

Bigisayarların bilgisayar olmasına sebep olan firmanın adı nerden geliyor diye baktığımızda Bill Gates'i görüyoruz, kendisi Paul Allen ile beraber 4 Nisan 1975'te firmayı kuruyor, ama ilk başta Microcomputer olarak isimlendiriyorlar. Sonra araya tire geliyor Micro-Soft oluyor. En sonunda da Microsoft yapıyorlar.

4- BUG

Şu cümleleri mutlaka duymuşsunuzdur; "Bilgisayarda bug buldum", "Abi oyunun bugını buldum!". Bakalım bu bug nereden geliyor. Şimdi bug türkçede böcek anlamına geliyor. Bilgisayar literatüründe ise yazılımındaki hatalara deniliyor. Ama aslında bomba bir hikayesi var. 1946 yılında Harvard Üniversitesi'nde bulunan Mark 2 bilgisayarında bir hata yaşanıyor. Bilgisayarı açıp kontrol ettiklerinde ise içinde güve olduğunu görüyorlar. İşte bug da buradan çıkıp günümüze kadar geliyor.

5- Maus, Fare

Bilgisayar kullanırken olmazsa olmazımız elimizin dostu farenin adı nereden geliyor diye biraz araştırma yaptım, bomba sonuçlarla karşılaştım.
Fareyi icat eden kişi Douglas Engelbart bile şu cevabı vermiş;

"Neden fare dediğimizi bilmiyorum, en başta öyle dedik sonra da öyle kaldı."

Adama yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre de durum tam olarak böyleymiş, enteresan bir durum olsa da bence adını şeklinden almış.

YORUMLAR