Sosyal Kart Resen Kapatma Merkez Ödemesi Nedir?

Maddi yönden sıkıntı yaşayan vatandaşlara verilen sosyal kartın resen kapatma merkez ödemesi nasıl yapılır? İşte Sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi!

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla maddi durumu iyi olmayanlara sosyal kart veriyor. Bu sosyal kart sayesinde maddi anlamda sıkıntı yaşayanlara ödemeler güvenli ve hızlı şekilde ulaşır.

Destek ve yardım amaçlı olarak yapılan bu ödemeler, kart sistemiyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Kişinin sosyal kart ile yaptığı harcamalar şeffaf şekilde izlenebiliyor. Sosyal kart; nakit, gıda, sağlık, eğitim gibi sosyal yardımları kapsıyor. Kart sayesinde maddi durumu olmayanlar kolayca yardım alma imkanına sahip oluyor.

Yalnız çeşitli sebeplerden dolayı kartın kapanması gerekebilir. Böyle durumlarda kişi, bazı prosedürler doğrultusunda kartı iptal ettirmelidir. Kart iptal edildikten sonra bakiyesi olanlara sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi yapılır. Peki, sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi nasıl yapılır?

Genç Kart Nedir, Kimler Kullanabilir, Nasıl ve Nereden Başvuru Yapılır?
Yaşam

Genç Kart Nedir, Kimler Kullanabilir, Nasıl ve Nereden Başvuru Yapılır?

Genç Kart, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gençlere yönelik başlatmış olduğu bir projedir. Bu proje, sanat ve kültürel etkinlikleri kapsıyor.

Sosyal Kart Resen Kapatma Merkez Ödemesi Nasıl Yapılır?

Sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi için PTT şubelerine başvurabilirsiniz. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de ödeme yapılabiliyor. PTT şubelerine giderek görevliye hem kimlik bilgilerini hem de sosyal kartın kendisini veriniz. Görevli kartla ilgili gerekli kontrolleri sağladıktan sonra ödemenin gerçekleşmediğini onaylayarak karttaki bakiyeyi sıfırlar.

Sosyal kart resen kapatma merkez ödemesini e-Devlet üzerinden yapmak içinde öncelikle sisteme girilmelidir. e-Devlet sisteminden “Sosyal Yardımlar” ve sonrasında da “Sosyal Kart Resen Kapama Merkez Ödeme” alanlarına girilir. Yalnız bu alanlara kimlik doğrulama yapıldıktan sonra girilebilir. Kimlik doğrulama için ekrana gelen yöntemlerden biri seçilip sisteme giriş sağlanır.

Ekrana yansıyan sayfa üzerinden öncelikle sosyal kart numarası girilir. Daha sonra sosyal kartın son kullanım tarihi de girilir. En son “Ödeme Yap” sekmesine tıklanarak işlem tamamlanır. Ancak kart kapatıldıktan itibaren 1 ay içerisinde sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi yapılıyor. 1 aylık süre geçirildiği takdirde hem ödeme yapılmıyor hem de kart bakiyesi sıfırlanmıyor. Özellikle bu süreye çok dikkat edilmelidir.

Sosyal Kart Resen Kapatma Merkez Ödemesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sosyal kart resen kapatma merkez ödeme sorgulama şu şekilde yapılıyor;

  • İlk olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait “Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama” sayfasına giriş yapılmalıdır.
  • Cep telefonu ve T.C kimlik numaraları girilip sistemin açılması sağlanır.
  • Ekrana yansıyan sayfa üzerinden önce “Sosyal Kart Bilgileri” alanına girilir.
  • Sosyal Kart Bilgileri’nden “Kart Durumu” bölümünün kontrolü yapılır.

Kontrollerin yapılmasının ardından kart durumu “Açık” şeklindeyse daha kartın resen kapatılması yapılmamıştır. Ancak kart durumu “Kapalı” şeklinde belirtiliyorsa sosyal kart resen kapatılmıştır. Resen kapatılan kartın merkez ödemesi de başlatılır. Sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi işleminin ardından birkaç gün içerisinde para PTT’deki hesaba yatar.

Sosyal Kart Resen Kapatma Merkez Ödemesi Yapılmayan Durumlar Nelerdir?

Bazı sebeplerden dolayı sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorun ortaya çıktığında şu durumlar kontrol edilmelidir;

  • Cep telefonu numarasının doğru girilip girilmediği,
  • C. kimlik numarasının doğru belirtilip belirtilmediği,
  • Kart sahibinin isteği üzerine kartın kapatılması,
  • Kartın çalınması, tahrip olması, kaybolması ve bozulmasından kaynaklı olarak yasal olarak kapatılması,

Ayrıca ödemeler hiç yapılmayabilir, eksik yapılabilir ve yanlış hesaba ödeme yapılabilir. Tüm bu belirtilen hususlarla karşılaşan kart sahipleri mutlaka Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmalıdır. Aynı zamanda sosyal kart resen kapatma merkez ödemesi ile ilgili sorun çıktığında bakanlığın yanı sıra SYDV’de başvuru yapabilirsiniz. Yetkililer gerekli tüm kontrolleri sağladıktan sonra durumla ilgili size bilgi verirler.

YORUMLAR