Mekanik Klavye Satın Almak İsteyenler İçin 7 İpucu

Mekanik klavyeleri merak ediyor ancak karar veremiyorsanız sizler için bir kaç ipucu hazırlamaya karar verdik.

Mekanik Klavye Satın Almak İsteyenler İçin 7 İpucu

Mekanik klavyeler şu anda dünya çapında popülerlik yakalamaya yakın görünüyorlar ve her geçen gün daha fazla kullanıcı bu klavyelerden faydalanarak klasik tip klavyelerden uzaklaşmaya başlıyor. Aslında ilk bakışta bir mekanik klavye ile standart elektronik-plastik klavyeler arasındaki farkı anlamak çok kolay değil ve mekanik klavyenin diğer standart klavyelere olan avantajları bilhassa uzun süreli kullanımlarda ortaya çıkıyor.

ABD'de hem oyuncular hem de çok sık yazı yazanlar mekanik klavyeleri tercih ediyorlar ve böylelikle hem çalışma yahut oyun hızlarını arttırabiliyor, hem de bu esnada daha az yorularak parmak sağlıklarını da koruyorlar. Lakin ülkemizde bu klavyelerin oyuncular için olduğuna dair büyük bir efsane olduğundan normal kullanıcılar mekanik klavyelere soğuk yaklaşabiliyorlar.

Yaklaşık olarak 2 yıllık bir mekanik klavye kullanıcısı olarak sizlere neden bir mekanik klavye sahibi olmanız gerektiğini, biraz da alırken nelere dikkat edeceğinizi aktarmaya çalışacağım.

Neden Mekanik Klavye Almalı?

Mekanik klavyelerin en dikkat çeken yanları, standart klavyelere oranla daha dayanıklı ve uzun ömürlü malzemeler kullanılarak hazırlanmaları. Yoğun kullanımlar tahmin edilerek üretilen bu klavyeler, milyonlarca tuş basımı boyunca hiç bir sorun çıkarmadan çalışıyorlar ve dolayısıyla bir klavye alarak yıllar boyunca onu rahat bir şekilde kullanmak isteyenlerin kesinlikle tercihleri arasında yer almalılar.

Ayrıca hem oyuncular hem de sık sık yazı yazanlar, bu klavyeleri kullanırken daha az hata yaptıklarını çünkü klavyeden aldıkları tepkilerin daha doğal ve anlık olduğunu belirtiyorlar. Kendi deneyimlerimden bahsetmek gerekirse, mekanik klavyelerin daha “tok” bir basış deneyimi yaşattıklarını ve bu nedenle hem parmakları yormadıklarını hem de ellerin klavye üzerinde akışının daha doğal olduğunu söyleyebilirim.

Dolayısıyla akılda tutacağımız ilk şey eğer farklı mekanik klavyeler deniyor ve kendimize uygun olanı bulmak istiyorsak bunları tek tek denemek ve en iyi hissiyatı vereni tercih etmek. Aşağıda bir kaç sene önce incelediğimiz Logitech G710+'a dair videomuzu izleyebilirsiniz.

Logitech G710+ Kutu İçeriği ve İncelemesi
Tamindir TV

Logitech G710+ Kutu İçeriği ve İncelemesi

Logitech'in oyuncular için hazırladığı mekanik G710+ ışıklandırılmış klavyesi hem hızlı tepki süresi hem de kullanım kolaylığı ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Hangi Amaçla Kullanmalı?

Mekanik klavyeleri kullanma amacınız da hangi tipte olanını alacağınıza dair beklentilerinizi belirlemek açısından çok önemli. Oyuncuların genellikle biraz daha kısa basım mesafeli olanları tercih ettikleri ancak yazı yazanların daha derin butonlara sahip klavyeleri sevdikleri biliniyor. Tabii ki piyasada bu koşulların her ikisini de yakalayabilen ortam basım mesafeli mekanik klavyeler de var.

Kaç Para Vermeli?

Aslında bir mekanik klavyeye vereceğiniz ücret genel olarak o klavyeyi kullanma amacınızla da doğru orantılı. Oyuncuların pek çok makro butonuna, ses butonlarına, ışıklandırmalara ve ek özellik tuşlarına sahip klavyeleri tercih etmeleri fiyatları arttıran etkenler arasında. Zira oyuncular oyunlarını genellikle karanlık ortamlarda ek tuşlardan faydalanarak oynuyorlar ve bu da klavyeye entegre olan ek donanımları, dolayısıyla fiyatı arttırıyor. Ayrıca oyunlardaki tepkileri daha hızlı alabilmek için kullanılan switchlerin de üst düzeye çekilmeleri de fiyat artışına etken oluyorlar.

Halbuki normal bir PC kullanıcısı ve nadiren oyun oynayan bir kişi, illa ki bu tür oyuncaklara sahip klavyeler tercih etmek zorunda değil. Devamlı odanızda ışık açık bir şekilde oturuyor, arkadaşlarınızla sohbet ediyor ve bir kaç sekmede web tarayıcınızla internette geziniyorsanız bu oyuncak özelliklerin hiç birinin olmasına ihtiyacınız yok. Dolayısıyla tercihlerinizi iyi belirleyin ve pazarlama kampanyalarının aklınızı çelmesine izin vermeyin.

Mekanik Klavyenin Seslisi İyidir Dediler Ağabey!

Mekanik klavyelerin klasik klavyelere oranla çok daha yüksek desibelde ses çıkardıklarını ve hızlı kullanımlarda bu sesin bütün evden bile duyulabildiğini belirtelim. Bazıları bu sesi çok severken bazıları ise olabildiğince az ses çıkmasının daha iyi olduğunu belirtiyorlar. Aslında bu durum biraz subjektif bir konu ve benim gibi yüksek klavye sesini seviyor, bastığınız her tuşu bir de daktilo gibi duymak istiyorsanız bu yöndeki switchlere sahip olan bir mekanik klavyeyi seçmelisiniz. Switch konusuna bir sonraki maddede geleceğiz.

Hangi Switch Daha İyi?

Daha iyi switch diye bir kavram yok, öncelikle bunu unutmayalım. Kullanıcının beklentilerine uygun bir switch ise tabii ki mevcut. Piyasadaki neredeyse bütün mekanik klavyelerde Cherry MX marka switchler kullanılıyorlar ve bunların da bir kaç çeşidi mevcut. Almak istediğiniz klavyede hangi switchlerin bulunduğu ise ürün özelliklerinde kesinlikle yazıyordur. Bu farklı modellere kısaca bir göz atalım.

Cherry MX Black: Ses yok, tıktık hissiyatı az. Oyuncuların en sevdiklerinden, çünkü sonuç almak için tuşların en dibine kadar basmak gerekiyor ve bu durum yanlış basımlara engel oluyor.

Cherry MX Blue: Belirgin bir ses, tıktık hissiyatı yüksek. Yazarların en sevdiklerinden çünkü tuşlara sonuna kadar basmadan sonuç alınabiliyor ve bu durum parmakların yorulmasına engel oluyor. Ses çıkması ise yazım esnasında klavyeden geri dönüm almak için oldukça önemli.

Cherry MX Brown: Bu switch ise temel olarak yukarıdaki iki tanesinin tam arasında denilebilir. Hem az ses çıkaran hem de az basım gerektiren bu switchler, bilhassa sesten rahatsız olan ancak Blue'nun avantajlarına da devam etmek isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyorlar. Bu satırları yazdığım Logitech G710+ da Brown switchlere sahip olan klavyeler arasında yer alıyor.

Belli Başlı Markalardan Şaşmayın

Mekanik klavyeler çok çeşitli üreticiler tarafından üretilebiliyorlar ve bu nedenle düşük kalite olanlardan kaçınmak için biraz daha bilinen markaları tercih etmek gerekebiliyor. Zira bu üreticilerden bazılarının standart klavyeler ürettikleri ancak mekanik klavye sesi çıkaracak parçalar ekleyerek kullanıcıları kandırdıkları biliniyor. Tabii ki kısa bir süre sonra klavyeye basmanın bir zulüm haline gelmesiyle aslında bir mekanik klavye almadığınızı anlıyorsunuz ancak iş işten geçmiş oluyor.

Modaya Uymaktan Kaçının

Her dönemde belli başlı modellerin ve markaların öne çıktığı ortada. Pek çok kullanıcı maalesef arkadaşlarının aldığı ya da basın kuruluşlarının önerdikleri klavyeleri almak için can atıyor. Ancak sizin için iyi olan arkadaşlarınız için kötü bir tercih olabilir ya da bunun tam tersi de geçerli olabilir. Sizin için en uygun mekanik klavye, parmaklarınızın ve zihninizin bir şeyler yapmak için en az efor sarfettiği klavye olacaktır.

Bunu görebilmek için de teknoloji mağazalarına giderek farklı ürünleri test edebilir, hangisini daha rahat kullanabileceğinizi görebilirsiniz. Doğru mekanik klavye tercihi yaparken bu işi aceleye getirmemenizi ve hevesle değil mantığınızı kullanarak onu almanızı öneriyorum.

Mekanik Klavye Kullanınca Ben (Temsili) :)

View post on imgur.com

Logitech G710+ Mekanik Oyuncu Klavyesi İncelemesi

YORUMLAR