Otomobil Markalarının İsimleri Nereden Geliyor?

Uzun yıllardır hayatımızın içerisinde olan araba markalarının isimlerinin tarihçesini hepimiz merak etmişizdir. Zaten pek çok marka kurucusunun adından meydana geliyor ancak, bazı markaların da büyüleyici hikayeleri bulunuyor.

Uzun yıllardır hayatımızın içinde olan araba markalarının isimlerinin tarihçesini hepimiz merak etmişizdir. Zaten pek çok marka kurucusunun adından meydana geliyor ancak bazı markaların da büyüleyici hikayeleri bulunuyor.

Örneğin Ford, Honda, Citroen gibi şirketlerin isimleri şirket sahibinden geliyor. Rolls-Royce markası ise, iki kurucu ortağından adını alıyor. Yani birçok araba markasının isimleri konusunda çok düşünüldüğünü söylemem yanlış olacaktır. Ayrıca bazı markaların da isimleri kurulduğu bölgeden geliyor. Mesela Londra’da bir ilçede ortaya çıkan Vauxhall markası, o ilçenin adını da temsil ediyor. İsterseniz lafı fazla uzatmadan anlamı derin olan araba markalarına göz atalım:

1) Audi

Şirketin adı 1899 yılına ve August Horch’a dayanıyor. İlk Horch otomobili 1901 yılında tasarlanmıştı. 1910 yılında Horch şirketten atılmış ve kendi adını eski ortaklarıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle artık yaptığı tasarımlarda kullanamayacak hale gelmişti. Eski Almancada anlamı “Dinle!” olan “horch”, Latincede aynı anlama gelen Audi’yi markası olarak kullanmaya başlandı.

2) Aston Martin

Markanın “Martin” kısmı kurucusunun soyadı olarak yerleştirilmiş. Fakat “Aston” kısmı ise,  Lionel Martin'in ürettiği yarış otomobillerini, Buckinghamshire’daki aston tepesinde denemesiyle almıştır.

3) Cadillac

Detroit’in kurucusu olan Fransız kaşif Antoine de la Mothe Cadillac'tan adını alan bu isim ayrıca Fransa'nın güneyinde bulunan küçük bir kasabanın da adı.

4) BMW

Başlangıçta diğer marka otomobiller için bir tamir garajı olan BMW, üç şirketin bir araya gelerek, birlikte otomobil parçaları oluşturan ve Bayerische Motor Werken (Bavyera Motor Works) adının kısaltılmasıyla ortaya çıkmıştır.

5) Fiat

Latince’de “Zafer” anlamına gelen Fiat, fabbrica italiana automobili torino (torino italyan otomobil fabrikası)’nın kısaltmasıdır.

6) Hyundai

Hyundai kelimesi Korece’de, '”modern, çağdaş” anlamında olan bir sıfattır. Ayrıca Hyundai otomobillerin yanı sıra gemilerden, işitme cihazı pillerine kadar her şeyi inşa eden Güney Koreli bir endüstriyel enerji santralidir.

7) Kia

Kore merkezli bir şirket olmasına rağmen Çince bir isim seçen Kia'nın “ki”si ortaya çıkmak, doğmak anlamındadır. “A” ise Asya kıtasını temsil ediyor.

8) Mercedes - Benz

Emil Jelinek satın aldığı bir araçla yarışa katılır. Yarıştığı arabaya ölen kızının adı olan "mercedes"i koyan Jelinek, yarışlarda bu ismin şans getirdiğine inanır. Bunun üzerine kurucu Daimler, 1901 yılından itibaren ürettiği araçları Gottlieb Daimler ve Carll Benz "Mercedes" olarak adlandırmaya karar verir.

9) Volkswagen

Almanca’da “volks” ve “wagen” olarak iki farklı kelimeden oluşan marka, “halkın arabası” anlamındadır.

10) Nissan

Jidosha-seizo co. ve nihon sangyo co.ltd. şirketleri birleşir ve şirketlerin japonca'daki kısaltması ile ni-san kelimesi oluşur. Aynı yıl içerisinde şirketin adı Nissan jidosha kabushiki gaisha (nissan motor şirketi) olarak değiştirilir.

Kalaşnikof Uçan Arabasını Tanıttı
TEKNOLOJİ

Kalaşnikof Uçan Arabasını Tanıttı

Ürettiği ikonik AK-47 silahlarıyla tanınan Rus firması Kalaşnikof, bir süre önce prorotip aşamasına getirdiği 'uçan araba' modelini bu sefer çalışır halde bütün dünyaya gösterdi.

Volvo İnternetten Elektrikli Araba Satacak
TEKNOLOJİ

Volvo İnternetten Elektrikli Araba Satacak

Volvo'un elektrikli araç üretim bandı olan Polestar Cars, 2 - 3 yıllık üyelikler için çevrimiçi pazarlama sistemine geçmeyi düşünüyor.

Japon Otomotiv Devi Nissan, Üretimi Durdurdu!
TEKNOLOJİ

Japon Otomotiv Devi Nissan, Üretimi Durdurdu!

Dünyanın önde gelen otomobil üreticilerden olan Nissan, güvenlik kontrollerinin iyi yapılmadığı gerekçesiyle Japonya'daki fabrikalarında üretimi durdurdu.

YORUMLAR