Windows 10'da Yavaş Önyükleme Sürelerini Düzeltmek için 6 İpucu

Windows 10 işletim sistemli bilgisayarlarınız yavaş açılıyorsa, bu rehberdeki ipuçlarını uygulayabilirsiniz.

Windows 10'da Yavaş Önyükleme Sürelerini Düzeltmek için 6 İpucu

En rahatsız edici Windows sorunlarından biri, şüphesiz ki yavaş başlangıçtır. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda önyükleme süresi gereğinden fazla uzun sürüyorsa, bu rehberimizde Windows 10’da yavaş önyükleme süresini düzeltmek için 6 ipucunu sizlerle paylaşıyoruz.

1. Hızlı Başlatmayı Devre Dışı Bırakın

Varsayılan olarak Windows 10’da, Hızlı Başlatma seçeneği etkin olarak geliyor. Bu özellik her ne kadar iyi gibi görünse de, birçok kullanıcı için sorun yaratabiliyor. Yavaş önyükleme söz konusu olduğunda, ilk denemeniz gereken adım bu seçeneği devre dışı bırakmak olmalıdır.

windows 10 hızlı başlatma

Ayarlar > Sistem > Güç ve Uyku adımlarını izledikten sonra, Ek Güç Ayarları seçeneğine tıklıyoruz. Sol taraftaki menüden Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin butonuna tıklayarak sayfanın altındaki Hızlı Başlatmayı Aç seçeneğinin işaretini kaldırabilirsiniz.

2. Sanal Bellek Ayarlarını Düzenleyin

windows 10 sanal bellek ayarı 1

Bu Bilgisayar seçeneğine sağ tıkladıktan sonra Özellikler > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş adımlarını izliyoruz. Performans sekmesi altındaki Ayarlar butonuna tıkladıktan sonra Gelişmiş sekmesine geçiş yapıyoruz.

windows 10 sanal bellek ayarı 2

Sanal Bellek ayarlarını düzenlemek için Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet seçeneğinin işaretini kaldırabilirsiniz. Daha sonra, Özel Boyut butonuna tıklayarak Başlangıç ve Maksimum Boyut bölümlerini önerilen boyutta kullanabilirsiniz.

3. Linux Terminalini Kapatın

Bazı geliştiriciler için heyecan verici  bir özellik olsa da, çeşitli önyükleme sorunlarının sorumlusu Linux Terminali olabilir. Bu özellik varsayılan olarak devre dışı, ancak yine de kontrol etmekte fayda var.

windows 10 linux terminali kapatma

Başlat menüsüne Windows özelliklerini yazdıktan sonra Windows özelliklerini aç veya kapat bölümüne gidiyoruz. Bu sayfada, Linux için Windows Alt Sistemi seçeneğinin işaretini kaldırdıktan sonra Tamam butonuna tıklıyoruz ve bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.

4. Grafik Sürücülerini Güncelleyin

Nadiren de olsa, bazen önyükleme sorunlarının temelinde grafik kartı sürücülerinizin güncellenmemesi olabiliyor. Güncel sürücüleri yükledikten sonra, önyükleme sorununuzun çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

windows 10 grafik sürücüsü

Grafik kartı sürücülerinizin güncellemelerini kontrol etmek için Aygıt Yöneticisi >  Görüntü Bağdaştırıcıları adımlarını izliyoruz. Listeyi genişlettiğinizde bilgisayarınızdaki grafik kartlarını görebilirsiniz.

windows 10 grafik sürücüsü sürümü

İlgili grafik kartına sağ tıklayıp Özellikler > Sürücü adımlarını izleyerek Sürücü Sürümü ve Sürücü Tarihi bölümlerini not alabilirsiniz.

Güncel grafik kartı sürücüsünü kontrol etmek için ilgili satıcının web sitesine giderek araştırma yapabilir ve not aldığınız sürümlerle karşılaştırabilirsiniz.

5. Bazı Başlangıç Uygulamalarını Kaldırın

Önyükleme süresinin yavaşlığını çözemediyseniz, belki de bu sorun başlangıç uygulamalarından kaynaklanıyordur. Bazı gereksiz uygulamaların Windows başlangıcında çalıştırılmasını devre dışı bırakarak önyükleme süresini hızlandırabilirsiniz. Bunu yapmak için Görev Yöneticisi’ndeki Başlangıç sekmesini kullanabilir, uygulamalara sağ tıklayarak devre dışı bırakabilirsiniz.

6. Tüm Bunlar Başarısız Olursa, Sıfırlama Yapın

windows 10 sıfırlama

Yukarıda sıraladığımız tüm yöntemleri denediyseniz ve başarılı olamadıysanız, son çare olarak Windows’u sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Sıfırlama seçeneğinde dosyalarınızı tutarak Windows’u yenileyebileceğiniz gibi tüm verilerinizi sıfırlayarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma adımlarını izleyerek Windows’u Sıfırlama ayarına erişebilirsiniz.

Windows 10 Daha Hızlı Nasıl Açılır?
NASIL YAPILIR

Windows 10 Daha Hızlı Nasıl Açılır?

İşletim sistemleri dediğimiz zaman kullanıcıların aklına gelen en önemli özellik açılış süresinin kısa olması. Windows işletim sistemlerinin çeşitli değişkenlere göre bu özelliği farklılıklar gösteriyor.


Windows 10'da Reklamlar Nasıl Kapatılır?
NASIL YAPILIR

Windows 10'da Reklamlar Nasıl Kapatılır?

Windows 10 işletim sistemi her ne kadar ücretsiz bir yükseltme ile elde edilmiş olsa da, çeşitli reklamlarla birlikte geldiği kaçınılmaz bir gerçek.

YORUMLAR