Google'ın Hakkınızda Neler Bildiğini Gösterecek 10 Bağlantı

Google'ın kişisel olarak hakkımızda neler bildiğini ve hangi bilgilerimize sahip olduğunu öğrenebileceğiniz güzel bir bağlantı rehberi.

Google'ın Hakkınızda Neler Bildiğini Gösterecek 10 Bağlantı

Asıl işi arama motoru olmasına rağmen bizlere sunmuş olduğu Gmail, YouTube ve Chrome gibi servislerle hayatımızda internet bulunan her noktaya erişmeyi başaran Google, bu popüler servis ve ürünleri dışında  verilerinizin takibini sağlamak amacıyla da pek çok gizli ürüne sahip. Fakat bu ürünler ve servisler gizli oldukları için normal kullanıcıların farketmesi her zaman mümkün olmuyor. Eğer Google hesabınızın ayarlarında Hesap Özeti menüsüne gelirseniz pek çok tahmin edemeyeceğiniz veriye ulaşabiliyorsunuz. Burada bulacağınız verilerin çoğu Google ve servislerini nasıl kullandığınız hakkında enterasan bilgiler içeriyor.

Eğer Google'ın sizin hakkında neler bildiğini öğrenmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız aşağıdaki 10 farklı linke teker teker bakarak, yapmış olduğunuz Google aramaları ve kullanmış olduğunuz Google servis ve ürünleri ile ilgili çok ilginç ve daha önce görmediğiniz verilere erişebilirsiniz.

1. Google Hesap Özeti

Bu bölümde Google hesabınızla yaptığınız aramalar, Gmail, Chrome ve YouTube gibi Google servis ve ürünlerinin kullanımı ile ilgili hem aktivitelerinizi görüntüleyebiliyor hem de yönetim sağlayabiliyorsunuz. Şeffaflık sunan hesap özeti sayfası aynı zamanda kişisel verileriniz üzerinde tam kontrol de sağlıyor.

Tüm kullandığınız ürünler hakkındaki bilgileri kısaca size özetleyen hesap özeti sayfası ayarlarda yapmak istediğiniz değişiklikler için de imkan sağlıyor.  En çok şaşıracağınız sayfalardan bir tanesinin bu olacağını düşünüyorum. Başlığa tıklayarak siz de Google hesabınızın hesap özeti bölümüne gidebilirsiniz.

2. Kayıtlı Şifreler

Google Smart Lock yani akıllı kilit sistemi ile daha önce web(Google Chrome) ya da Android cihazlarınız üzerinde giriş yapıp kaydetmiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifreleri görebileceğiniz bölümdür. Gerekli eşlemeler yapıldığı için bu kullanıcı adı ve şifrelerin kullanımını farklı cihazlarınız üzerinde gerçekleştirebiliyorsunuz.

Kayıtlı olan şifreler bölümü gerçekten önem taşıyan bir araç. Çünkü farklı kişilerin buraya erişmesi, kayıtlı olan tüm şifrelerinize kolayca ulaşması anlamına geliyor. Bu bölüm üzerinde de tüm kayıtlı şifrelerinizi liste halinde görebilir ve dilediklerinizi listeden kolayca kaldırabilirsiniz.

3. Web ve Uygulama Etkinliği

Eski adıyla "Web Geçmişi" olarak bildiğimiz bu araç sayesinde geçmişte Google üzerinde yaptığınız aramalardan tüm web ve uygulama etkinliğinize kadar her şeyi barındırıyor. Diğer bölümlere göre biraz daha detaylı olan bu menü sayesinde Chrome ve diğer uygulamalar üzerinde neler arattığınızı da görüntüleyebiliyorsunuz.

Bu sayfa üzerinde geçmişe ait olan hangi verilerin silinip hangilerinin saklanacağının kararını siz biliyorsunuz. Yani internet geçmişinizi tamamen yok edip geride iz bırakmamak ya da yaptığınız her şeyi görebilmek sizin elinizde. Fakat her şeyi takip ederek daha sonradan silmek yerine bu menüden etkinlik verilerinizin saklanmasını tamamen kapatarak, web geçmişinizin oluşmasını da önlemek mümkün. Çocuklarınızın internet güvenliği adına kullanabileceğiniz güzel kontrol araçlarından bir tanesi olabilecek Web ve Uygulama Etkinliği de oldukça güzel Google araçlarından bir tanesi diyebilirim.

4. Google Voice ve Ses Etkinliği

Google üzerinde arama yaparken Google'a göndemriş olduğunuz sesli aramaları listeleyen bir sayfa. Google arama sayfası üzerinde yaptığınız sesli aramalar ya da Google Now ile yapmış olduğunuz sesli aramaların dahil olduğu araç, selsi komutlarınızı da size sunuyor.

Bu sayfanın yönetimi de diğer sayfalarda olduğu gibi tamamen sizde ve dilerseniz tüm verileri silebiliyor ve ayarlarda değişiklik yapabiliyorsunuz.

5. Cihaz Bilgileri

Cihaz bilgileri sayfası üzerinde cihazlarınız üzerinden Google'a gönderilen tüm verileri kontrol edebiliyorsunuz. Kişiler, uygulamalar, uygulama bilgileri, sistem durumu, ses komutları ve arama sonuçları gibi veriler sunan araç, bunun dışında diğer kullandığınız cihazlara ait verileri de sunuyor.

Bu sayfayı kullanarak sizin hakkınızdaki hangi bilgilerin cihazlarınız arasında transfer olduğunu görebiliyorsunuz.

6. YouTube İzleme Geçmişi & YouTube Arama Geçmişi

Popüler video platformu YouTube'u Google hesabınıza giriş yapılıyken kullandığınız taktirde, izlediğiniz tüm videolar izleme geçmişi bölümünde görüntüleniyor. Bunun dışında daha iyi video önerileri yapabilmek adına Google, YouTube üzerinde arattığınız tüm kelimeleri kaydederek bu aramalarla ilgili videoları sizlere öneriyor. Tüm bu video aramalarına da izleme geçmişinin hemen yanındaki arama geçmişi bölümünmden erişebiliyorsunuz. Ayrıca bu aramalar sadece daha iyi video önerileri için değil, size sunulan reklamlar için de kullanılıyor.

YouTube izleme ve arama geçmişi bölümleri üzerinde ister teker teker isterseniz de toplu olarak silme işlemi yapabilmeniz mümkün. Bununla birlikte geçmiş bölümünü tamamen de durdurabiliyorsunuz. İzleme ve arama geçmişi sayfalarına girebilmek için başlıktaki iki farklı linke tıklayarabilirsiniz.

7. Konum Geçmişi

Konum geçmişi Android cihazlarınız tarafından Google sunucularına gönderilen tüm konumları gösteren bir bağlantı sayfası. Google aramaları ve gösterilen reklamların iyileştirilmesi için kullanılan konumlar, direkt olarak harita üzerinde son zamanlarda nerelere gitmiş olduğunuzu size kırmızı noktalar ile gösteriliyor.

Diğer sayfalarda olduğu gibi bu sayfa üzerinde de isterseniz konumları birer birer, isterseniz tümünü birden silebilmek mümkün. Ayrıca konum geçmişi özelliğini tamamen kapalı ya da açık olarak tutmak da sizin elinizde. Bu durumdan hoşnut değilseniz özelliği kapatabiliyorsunuz.

8. Reklam Ayarları

Google'ın Google+ profiliniz, web ve uygulama etkinlikleriniz, tıkladığınız reklamlar ve benzeri verileri kullanarak oluşturmuş olduğu reklam profilinizi görüntülediğiniz sayfa burası. Oluşturulan reklam profilinize göre tıklama ya da tkaip etme ihtimalinizin en çok olduğu reklamlar size gösteriliyor.

Gideceğiniz bağlantı sayfaıs üzerinde ilginizi çekmeyecek olan reklamları değiştirerek web üzerinde karşılaşacağınız Google ve YouTube reklamlarını değiştirebilir ve daha çok ilginizi çekecek hale getirebilirsiniz.

9. Uygulama İzinleri

Google hesabınıza tam ya da belirli erişimleri olan tüm uygulamaları ve sahip oldukları izinleri görebileceğiniz Google bağlantısı da uygulama izinleri bölümü. Bu sayfa üzerinde göreceğiniz listede olanlar bağlanmış ya da izin verilmiş olan Android cihazlar, mobil uygulamalar ve oyunlar, web uygulamaları ve web siteleri, tarayıcı eklentileri ve Google Script'leri yer alıyor.

Liste üzerinde daha fazla ihtiyaç duymayacağınızı düşündüğünüz herhangi bir cihaz, uygulama ya da oyunu yeniden düzenleyerek verdiğiniz izinleri geri alabiliyorsunuz. Böylece iptal ettiğiniz ürün Google hesabınıza yeniden erişim sağlayamıyor.

10. Hesap Etkinliği

Google hesabınızın bağlı olduğu cihazların son kullanımlarını görüntüleyen bu sayfa üzerinde farklı farklı cihazlarınız üzerinden kullanım sağlıyorsanız, her birini görebiliyorsunuz. Son 28 gün içerisinde Google hesabınızla giriş yapılan cihazları size liste olarak sunan bu bağlantı sayfaıs üzerinde Android cihazlar için hesap erişimini kesebiliyorsunuz fakat tarayıcı üzerindeki işlemler için engelleme sağlayamıyorsunuz.

Bu bağlantı sayfasını zaman zaman kontrol etmeniz Google hesabınızın güvenliği için oldukça önemli. Eğer bu sayfa üzerinde şüpheli gördüğünüz girişler görürseniz Google hesabınızın güvenliğini sağlamanız gerekiyor. Bunun için Google hesabınızın güvenlik ayarlarından gerekli düzenlemeleri yapmanız gerekiyor.

Bonus: Veri İndirme

Veri araçları olarak geçen bu bölümde Google tarafındna toplanan ve saklanan tüm verilerinizi kendiniz yedekleyebiliyorsunuz. Tek bir indirilebilir arşiv dosyası oluşturan bu araç sayesinde Google hesabınıza ait tüm bilgileri bir defada indirebilmeniz mümkün.

Veri araçlarını kullanarak indirebileceğiniz verileriniz içerisinde Google Fotoğraflar, kişiler, Gmail mesajlarınız, Google Drive dosyalarınız, YouTube videolarınız ve abonelikleriniz, Keep notlarınız ve benzeri Google ürün ve servislerine ait veriler yer alıyor.

Veri indirme araçlarını kullanarak ister tüm verilerinizi isterseniz de sadece seçili olan verilerinizi indirmeyi tercih edebiliyorsunuz. Bu seçimi yapabilmek için yukarıdaki linke tıklayarak gideceğiniz sayfa üzerinde çıkan listede istediğiniz ürün ve servisleri birer birer kaldırabiliyorsunuz. Google hesabınızda sizin için çok önemli veriler yer alıyorsa belirli aralıklar ile tüm verilerinizi yedekleyerek arşivlemek karşılaşacağınız sorunlar karşısında hayat kurtarabilir.

Not: Listede yer alan tüm Google bağlantılarına erişebilmek için başlıklardaki linklere tıklamanız yeterli. Eğer Google hesabınıza giriş yapılı değil ise, linke tıkladıktan sonra giriş yapmanız istenecektir.

YORUMLAR