Internet Download Manager (IDM-IDMAN) Nasıl Kullanılır?

Internet Download Manager (IDM) nasıl indirilir, yüklenir ve kullanılır sorularını merak eden bilgisayar kullanıcıları için çok detaylı bir rehber hazırladık.

Internet Download Manager (IDM) nasıl indirilir, yüklenir ve kullanılır? Bu yazıda dünya genelinde çok büyük bir popülerliğe sahip olan dosya indirme programına ilişkin merak edilen birçok soruyu detaylı bir şekilde yanıtladık. Hazırladığımız rehber sayesinde söz konusu yazılım hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Internet Download Manager programı, ya da halk arasındaki tabiriyle IDM yahut IDMAN programı, internetten dosya indirmek isteyen kullanıcıların bu işlemleri en kolay, hızlı ve özelleştirilebilir şekilde tamamlayabilecekleri programlar arasında yer alıyor.

Uzun yıllardır ülkemizde kullanılan bir numaralı dosya indirme yöneticisi olan Internet Download Manager'ı nasıl kullanabileceğiniz konusunda endişeleriniz varsa sizin için hazırladığımız rehberimizde indirmekten tutun da kurmaya ve kullanmaya kadar programın pek çok öğesini değerlendireceğiz. Dilerseniz lafı çok uzatmadan hemen IDM hakkındaki bilgilendirmemize başlayalım.

Internet Download Manager Nasıl İndirilir?

  • Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayın.
  • "İndir" butonuna basın.
  • İndirme işleminin tamamlanmasını bekleyin.
  • Kurulum dosyasına çift tıklayın.
  • Programı yükleyin.

Tüm dünyada çok popüler bir program olan Internet Download Manager'ı bilgisayarınıza indirmek için ilk olarak yukarıda yer alan bağlantıya tıklayın. Bu işlemin ardından bir sayfa açılacak. Açılan sayfa üzerinden "İndir" butonuna basın. Bunu yapmanız halinde indirme işlemi başlayacak.

İndirme işleminin süresi, internet hızınıza göre değişiklik gösterebilir. Söz konusu işlem tamamlandıktan sonra İndirilenler klasöründe IDM'nin kurulum dosyasını göreceksiniz. Peki, program nasıl yüklenir?

Internet Download Manager Nasıl Yüklenir?

  • Kurulum dosyasına çift tıklayın.
  • İleri butonuna basın.
  • İsteğe bağlı olarak seçeneği işaretleyin veya işareti kaldırın.
  • İleri butonuna tıklayın.
  • "Turkish" seçeneğini seçin ve "Ok" butonuna basın.
  • İleri butonuna tıklayın.
  • Tekrar İleri butonunu seçin.
  • Programın kurulacağı yeri belirleyin ve İleri butonuna tıklayın.
  • Yeniden İleri butonuna basın.
  • Bitir butonuna tıklayın.

Programı indirdikten sonra çalıştırdığımız dosya Tamindir İndirme Yöneticisi olarak açılacaktır. Burada karşımıza çıkan ilk ekranda yer alan "İleri" butonuna basarak devam ediyoruz.

Bir sonraki adımda kullanabileceğiniz seçenekler yer alıyor. Eğer Homepage.com.tr'nin Google Chrome'unuza yüklenmesini istiyor ve böylece daha kolay bir internet deneyimi elde etmek istiyorsanız direkt olarak "İleri" butonuna basabilirsiniz. Eğer Homepage'i istemezseniz "Teklifi Yoksay" tuşunu kullanabilirsiniz.

IDM'nin indirilmesi yönetici sayesinde çok kolay olacaktır ve indirme tamamlandığında "Şimdi Kur" butonunu kullanarak devam edebilirsiniz.

Programın kurulum ekranına geçtiğimizde dil seçenekleri karşımıza çıkacaktır. Burada yer alan diller arasından Turkish'i seçiyor ve daha sonra "OK" butonuna tıklıyoruz.

Karşımıza çıkan bu yeni pencerede de "İleri" butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

Kullanıcı sözleşmesi maalesef sadece İngilizce olarak yer alıyor ancak yabancı diliniz varsa okumayı tercih edebilir ya da Google Translate ile Türkçe tercümesini de yapabilirsiniz. Burada da "İleri" butonuna basıyoruz.

Sıra geldi programın kurulacağı konumu seçmeye. Eğer standart program files klasörünü tercih ediyorsanız bir işlem yapmanıza gerek yok. Dilerseniz programı özel bir klasöre kurmayı da seçebilirsiniz. "IDM için Masaüstünde bir simge oluştur" seçeneğinin aktif olduğundan emin olursanız programa daha sonra masaüstünüzden kolayca erişebilirsiniz. İleri diyerek yine devam ediyoruz.

Tüm seçeneklerden emin olduktan sonra yeniden "İleri" butonuna basıyoruz ve kurulumu başlatıyoruz.

Kurulum bilgisayarınızın hızına göre biraz süre alabilir ancak bittiği zaman karşımıza çıkan pencerede yer alan "Bitir" butonu kurulumu sona erdirecektir.

Kurulum bitince karşımıza Firefox ilişkilendirmesi mesajı gelecektir. "Tamam" butonu ile bu pencereyi de kapatıyoruz.

Google Chrome entegrasyonu penceresini de "Kapat" butonu ile kapatıyoruz.

Evet, artık programımız başarılı bir şekilde kuruldu ve dosya indirmeye hazır. Web tarayıcınız ile entegrasyonunun tamamlanması için Chrome, Firefox gibi web tarayıcılarınızı yeniden başlatmayı unutmayın.

Internet Download Manager Nasıl Kullanılır?

  • İndirmek istediğiniz bir bağlantıya tıkladığınızda "Dosya İndirme Bilgisi" penceresi açılacak.
  • "Kaydet" bölümünden dosyanın indirileceği yeri belirleyin.
  • "İndirmeyi Başlat" seçeneğini seçin.
  • İşlem tamamlandığında "İndirme Tamamlandı" penceresi çıkacak.
  • "Aç" butonuna tıklarsanız dosya direkt olarak açılır.
  • "Klasörü aç" butonuna basarsanız dosyanın yer aldığı klasör açılır.

Internet Download Manager'ı kullanmak için aslında çok bir şey yapmanıza gerek yok. İndirmek istediğiniz herhangi bir dosyanın linkini bulduktan sonra o linke tıklamak programı aktif hale getirecektir ve böylece karşınıza "Dosya İndirme Bilgisi" penceresi çıkacaktır.

Bu pencerede "Kaydet" kısmından programın kaydedileceği klasörü kolayca seçebilirsiniz. Dilerseniz varsayılan klasörü de kullanmaya devam edebilirsiniz. Pencerede "İndirmeyi Başlat" butonuna basmanız indirme işlemini başlatmak için yeterli.

İndirme tamamlandığında karşımıza çıkan "İndirme tamamlandı" başlıklı pencere işlemin başarılı bir şekilde sona erdiğini gösteriyor. Burada yer alan "" butonu ile direkt olarak dosyayı açabilir, "Klasörü " seçeneği ile inen dosyayı indiği klasör içerisinde görüntüleyebilirsiniz.

Programın ana penceresinden gerçekleştirilebilecek bazı işlemler olduğu için masaüstünüzde yer alan Internet Download Manager ikonuna tıklayarak programın ana penceresini ekrana getirebilirsiniz. Ana ekranda yer alan orta kısım inmiş olan, inen ya da inecek olan dosyaların listelendiği konum olarak belirlenmiş.

Bazen internette indirme adreslerine direkt olarak link verilmeyebiliyor ve kullanıcıların adresi kopyalamaları gerekebiliyor. Kopyaladığınız bu adreslerden dosya indirmek için programın ana ekranındaki "URL ekle" butonuna ihtiyacınız var.

Eğer hali hazırda bir adres kopyaladıysanız bu direkt olarak adres kısmında belirecektir. "Tamam" butonunu kullanarak devam ediyoruz.

Ve yeniden karşımıza "Dosya İndirme Bilgisi" ekranı geldi. Klasik olarak "İndirmeyi Başlat" butonunu kullanabilir veya "Daha Sonra İndir" butonu sayesinde dosyayı sadece listenize ekleyebilir ve başka bir zaman indirebilirsiniz.

Daha sonra indirmeyi seçtiğinizde yeniden programın ana ekranına dönüş yapıyoruz. Bu ana ekranda sırada bekleyen dosya üzerine sağ tıkladığımızda "İndirmeyi Devam Ettir" butonunu göreceğiz İşte bu butona tıklarsanız daha sonra indirmek üzere seçtiğiniz dosyanın indirilmesini sağlayabilirsiniz.

İndirilmiş bir dosyayı kaldırmak isterseniz yine inen dosyaya sağ tıklamanız gerekiyor ve menüde yer alan "Kaldır" butonunu kullarak devam ediyoruz.

Eğer listeden kaldırılan dosyaların tamamen sabit diskten de kaldırılmasını istiyorsanız "İndirilen dosyaları sabit diskten de sil" seçeneğini aktif hale getirmenüz gerekiyor. Seçeneğinizi belirledikten sonra "Evet"e basarsanız dosya isteğiniz doğrultusunda silinecektir.

Internet Download Manager bizlere kullanabileceğimiz bazı gelişmiş seçenekler sunuyor ve bunlara ulaşmak için ana ekranın üst kısmında yer alan "İndirmeler" sekmesini açıyoruz ve onun altında yer alan "Programlayıcı" bağlantısını kullanıyoruz.

Internet Download Manager Zamanlama ve Programlama Seçenekleri

  • IDM başlangıcında indirmeye başla
  • İndirmeyi başlat
  • İndirmeyi durdur
  • İndirme başarısız olursa her dosya için tekrar deneme sayısı
  • Aşağıdaki dosyayı bittiğinde aç
  • Bittiğinde modemi kapat
  • Bittiğinde Internet Download Manager'ı kapat
  • Bittiğinde bilgisayarı kapat ve İşlemleri durdurmaya zorla

Programlayıcı ekranında çok sayıda seçenek var. Bu seçeneklerin detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

IDM Başlangıcında İndirmeye Başla Seçeneği Ne İşe Yarıyor?

Bu seçenek sayesinde ana ekranda bulunan durdurulmuş indirmeler program açıldığında hemen inmeye devam edeceklerdir.

İndirmeyi Başlat Seçeneği Ne İşe Yarıyor?

Bu bölümde indirmelerin hangi günlerde, saat kaçta ve kaç defa başlatılacaklarını belirleyebilirsiniz. Örneğin sadece salı günleri saat 23.00'dan sonra dosya indirmelerinin başlamasını sağlayabilirsiniz.

İndirmeyi Durdur Seçeneği Ne İşe Yarıyor?

Bu seçenek ise gece açtığınız indirmelerin sabah sizin kalktığınız sıralarda durdurulmasını sağlayacaktır ve saat formatında girilmesi gerekmektedir.

İndirme Başarısız Olursa Her Dosya İçin Tekrar Deneme Sayısı Ne İşe Yarıyor?

Bazen indirme linklerinde ya da sunucularda geçici sorunlar ortaya çıkabiliyor. Böyle bir sorun oluştuğunda program bu bölümde yer alan adet kadar yeniden indirme denemesi yapacaktır ve yine indirilemezse denemeyi bırakacaktır.

Aşağıdaki Dosyayı Bittiğinde Aç Seçeneği Ne İşe Yarıyor?

O sırada indirilen büyük dosyalardan bir tanesini bu seçenekten belirlerseniz, dosyanın indirilmesi bittiğinde hemen aktif hale gelecektir.

Bittiğinde Modemi Kapat Seçeneği Ne İşe Yarıyor?

İnternet indirmeleriniz tamamlandığında bilgisayarınızın internet bağlantısının kesilmesini bu seçenek sayesinde sağlayabilirsiniz.

Bittiğinde Internet Download Manager'ı Kapat Seçeneği Ne İşe Yarıyor?

İsterseniz indirmeler tamamlandığında sadece IDM'nin kapatılmasını da bu seçenekten seçebiliyorsunuz.

Bittiğinde Bilgisayarı Kapat ve İşlemleri Durdurmaya Zorla Seçeneği Ne İşe Yarıyor?

Tüm indirmeler tamamlandığında bilgisayarınızın boş yere çalışmasına engel olmak isterseniz otomatik kapatmayı seçebilirsiniz. Bu esnada herhangi bir açık programın da zorla kapatılmasını isterseniz İşlemleri durdurmaya zorla opsiyonunu da aktif hale getirebilirsiniz.

Bu seçenekleri belirledikten sonra altta yer alan "Uygula" butonunu kullanabilir ve seçeneklerinizin aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Internet Download Manager'ın temel özelliklerini sizlerle birlikte böylece değerlendirmiş olduk. Eğer programı beğendiyseniz ve kullanmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıyı kullanarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Bu yazı ile Internet Download Manager (IDM) nasıl indirilir, yüklenir ve kullanılır sorularını yanıtladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

YORUMLAR