iPhone Uygulama Arşivi Kapatma Nasıl Yapılır?

Bu rehberimizde iPhone Uygulama Arşivi kapatma nasıl yapılır sorusunun yanı sıra Uygulama Arşivi nedir, nerede ve nasıl kapatılır sorularını da yanıtladık.

iPhone Uygulama Arşivi kapatma işlemini gerçekleştirmek için hangi adımların uygulanması gerekiyor? Hazırladığımız rehberde Apple tarafından iOS 14 ile beraber sunulan özelliğe dair merak edilen tüm soruları yanıtladık. Rehberimize göz atarak söz konusu işleve dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

iOS 14 güncellemesi ile iPhone’ların ana ekranı biraz değişti, daha özelleştirilebilir hale geldi. iOS 14 ile widget’ları (yeniden boyutlandırılabilir) ana ekrana yerleştirebiliyor, ana ekran sayfalarını gizleyebiliyorsunuz.

iPhone Şarkıyı / Müziği Zil Sesi Yapma
NASIL YAPILIR

iPhone Şarkıyı / Müziği Zil Sesi Yapma

iPhone şarkıyı / müziği zil sesi yapma nasıl yapılır? Android bir cihaz kullanırken zil sesini dilediğiniz gibi özelleştirmek çok kolay ancak bu durum iOS tarafında daha kısıtlı bir yapıya sahip.

Daha da güzeli bir uygulamaya erişmek için çaba sarf etmeniz gerekmiyor. iOS 14 ile gelen yeni özelliklerden Uygulama Arşivi, (App Library) uygulamalarınızı otomatik olarak klasörlüyor. Bu blog yazımız ile Uygulama Arşivi nedir, nerede, nasıl kullanılır ve nasıl kapatılır sorularını yanıtlayacağız.

iOS 14 Uygulama Arşivi (App Library) Nedir?

iPhone’unuzun Ana Ekranında Uygulama Arşivi (Uygulama Kitaplığı/Kütüphanesi) olarak adlandırılan, tüm uygulama ve oyunlarınızı otomatik olarak basit, gezinmesi kolay görünümde düzenleyen yeni bir alan var. En sağdaki ana ekranda sola kaydırarak Uygulama Arşivi’ne erişebiliyorsunuz.

Uygulama Arşivi’ni kullanabilmek için herhangi bir seçeneği aktif hale getirmenize veya açmanıza gerekmiyor. iPhone’unuza yüklediğiniz tüm uygulamalar ve oyunlar sınıflandırılmış olarak karşınıza çıkıyor.

Bu kategoriler ve klasörler iOS tarafından otomatik olarak oluşturuluyor ve Eğlence, Sosyal, Verimlilik, Yardımcı Uygulamalar, Yaşam Tarzı, Eğitim gibi genel adlandırılıyor. Örneğin, Netflix uygulaması Eğlence, Amazon uygulaması Yaşam Tarzı kategorisi altında listeleniyor.

Üstte Son Eklenenler ve Öneriler adlı iki akıllı klasör var. Son Eklenenler klasörü, telefonunuza son yüklediğiniz veya son kullandığınız tüm uygulamaları görüntülüyor. Öneriler klasörü de Apple’ın son aktivitenize, konumunuza ve zamanınıza bağlı olarak açacağınız veya kullanacağınızı düşündüğü uygulamaların bir listesini sunuyor.

Klasörlerde her kategori için en çok kullandığınız üç uygulama direkt açılacak şekilde gösterilirken, diğerlerine dokunup görüntüleyebiliyorsunuz. Ne yazık ki Uygulama Arşivi menüsünde kategori oluşturamıyor, düzenleyemiyor veya silemiyorsunuz. Kategorinin içinde bile uygulamaları sürükleyip bırakmanın bir yolu yok. Uygulamaları kategorilere ayırma işlemi, iOS sistemi tarafından gerçekleştiriliyor.

iPhone iOS 14 Uygulama Arşivi Nerede?

  • Ana Ekranda yüklü uygulamaların son sayfasına gidin.
  • Hızlıca kaydırdığınızda Uygulama Arşivi adlı yeni bir bölüm göreceksiniz.

Uygulama Arşivi menüsü, iPhone’unuzun ana ekranında yüklü uygulamaların sonunda kalıyor. Ana ekranı sonsuz bir sayfa listesiyle doldurmak oldukça kolaydır. Uygulamaya erişmek için ana sayfada çok fazla kaydırma yapmanız gerekir ve Uygulama Arşivi menüsüne ulaşmanız zor olur.

Neyse ki iOS 14 artık iPhone’unuzda ana ekran sayfalarını gizlemenize veya kaldırmanıza izin veriyor. iPhone’da sık kullanmadığınız uygulamalardan oluşan ana ekranları gizleyip Uygulama Arşivi’ne çok daha kolay hatta tek bir kaydırma hareketiyle ulaşabilirsiniz.

iPhone Uygulama Arşivi Kapatma Adımları Neler?

  • Ayarlar sayfasını açın.
  • Ana Ekran kategorisine girin.
  • "Ana Ekrana Ekle" seçeneğini seçin.
  • Ayarları kapatıp ana ekranı görüntüleyin.
  • Ekranın boş bir kısmına basılı tutun.
  • Ekranın alt kısmında görünen daireleri etkinleştirin.

Sevmediğiniz bir uygulama olduğunda akıllı telefonunuz üzerinden çok hızlı bir şekilde silebilirsiniz fakat Uygulama Arşivi için aynı durum geçerli değil. Uygulama Arşivi, yerleşik bir özellik. Bu nedenden dolayı kalıcı olarak silmenizin bir yolu bulunmuyor ancak birkaç ayar ile gizleyebilmeniz mümkün.

Uygulama Arşivi’ni kullanmak istemiyorsanız arşive yeni uygulama eklemeyi bırakabilirsiniz. Bunun için ilk önce ayarlar sayfasını açın. Ayarlar sayfasında yer alan Ana Ekran kategorisine girin. Daha sonra "Ana Ekrana Ekle" seçeneğini seçin.

Söz konusu işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdikten sonra ana ekrana dönün. Ekranın boş bir kısmına basılı tutun. Son olarak ekranın alt kısmında görünen daireleri işaretleyerek aktif hale getirin.

iPhone Uygulama Arşivi Nasıl Kullanılır?

Uygulama Arşivi menüsündeki uygulama kategorizasyonu üzerinde kontrolünüz yok. Bu yüzden Uygulama Arşivi menüsünden ilgili uygulamaları bulmak zor olabilir. Neyse ki Apple, Uygulama Arşivi menüsünde en üste arama çubuğunu yerleştirmiş.

Uygulama açmak için yazmaya başlamanız yeterli. Uygulama Arşivi menüsünde aşağı kaydırarak da dikey listeden uygulamayı arayabilirsiniz. Alfabetik harfe dokunup uygulamaya daha hızlı ulaşabilirsiniz.

iPhone’da ana ekran sayfalarını kaldırmış olsanız bile, ileride App Store’dan yeni bir uygulama ve oyun indirdiğinizde otomatik olarak yeni sayfalar oluşturulur ancak Apple, yeni uygulama ve oyunların doğrudan Uygulama Arşivi’ne eklenmesi seçeneğini sunuyor.

Yeni indirilen uygulamaların ana ekran yerine sadece uygulama arşivine eklenmesini sağlamak için iPhone’da Ayarlar - Ana Ekran yolunu izleyin. Daha sonra Yeni İndirilen Uygulamalar altında “Yalnızca Uygulama Arşivi”ni seçin.

Bundan sonra, yeni yüklenen tüm uygulama ve oyunlar doğrudan Uygulama Arşivi menüsüne gidecektir. Ana ekranda göremeyeceksiniz. Ana Ekran’daki herhangi bir uygulamaya uzun dokunup Uygulamayı Sil’in ardından Ana Ekran’dan Sil’i seçerek de uygulamayı ana ekranınızdan alıp uygulama arşivine gönderebilirsiniz.

Uygulama Arşivi’nden uygulamaları silebilirsiniz. Silmek istediğiniz uygulamaya uzun dokunup Sil’e basmanız yeterli.

Klasör içindeki uygulamaları tek dokunuşla açabilmenize olanak tanıyan özellik, küçük uygulama simgelerine dokunarak klasördeki tüm uygulamalara ulaşabilmenizi sağlar. Özellik sayesinde ekranın üst kısmındaki arama çubuğunu kullanarak uygulamayı hızlı bir şekilde bulabilirsiniz.

Uygulama Arşivi menüsünde aşağı kaydırarak yüklü uygulamaların dikey listesini görebilirsiniz. Bunun yanı sıra herhangi bir uygulamaya uzun dokunarak uygulamayı iPhone’unuzdan hızlıca silebilirsiniz.

En çok kullandığınız uygulamaları tek bir yerde bulabilmenizi mümkün hale getiren işlev, betasına katıldığınız tüm uygulamalara TestFlight klasöründen göz atabilmenizi sağlar.

YORUMLAR