Orijinal Olmayan (Sahte) iPhone Şarj Aleti Nasıl Anlaşılır?

Apple iPhone orjinal şarj aleti, Lightning kablosu nasıl anlaşılır? Sahtesi ile orjinali ne gibi farklar var?

Orijinal Olmayan (Sahte) iPhone Şarj Aleti Nasıl Anlaşılır?

iPhone’u şarj etmek ve eş zamanlamak için kullandığımız Lightning kablo bir süre sonra hasar görebiliyor. Bu noktada hem cihazımız hem de kendi sağlımız için orijinal kablo kalitesinde Lightning – USB kablosu arayışına giriyoruz. Bu blog yazımızda iPhone orijinal şarj aleti nasıl anlaşılır? Sahte şarj kablosunun ne gibi zararlar verdiğinden bahsedeceğiz.

Orijinal Olarak Ucuza Satılan iPhone Şarj Aletine Dikkat!

Apple’ın en çok sattığı ürünü olan iPhone, ülkemizde oldukça pahalı olmasına karşın hizmet kalitesi, kullanım kolaylığı vb. sebeplerden oldukça ilgi görüyor. Cihaz tasarım noktasında ufak değişikliklerle gelse de kutusunu açtığınızda karşılaştığınız manzara aynı oluyor. EarPods, şarj aleti, hiçbirimizin okumadığı kullanım talimatları ve Lightning USB kablosu. Cihazı şarj etmek, iTunes üzerinden eş zamanlamak için ihtiyacımız olan Lightning kablosu hala aynı yapıda, aynı uzunlukta, aynı dayanıklılıkta, aynı renkte. Standart haline gelen kablonun en kötü yanı ise narin olması. Belli sürenin ardından renk değiştirmeye hatta uç kısımdan kopmaya başlayan kablonun orijinaline yakın kalitede olanını bulmak, sahte olanla orijinalini ayıran noktalar ise bu yazımızın konusu.

Sahte Lightning USB Kablosunun Çıkardığı Sorunlar:

iPhone kutusundan çıkan veya iPad’in şarj aletine giren ucun USB olmasından ötürü herhangi bir Lightning USB kablosunun işinizi göreceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak özellikle Amazon, AliExpress gibi yurt dışı kaynaklı e-ticaret sitelerinde önerilen fiyatın çok altına satılan Lightning USB kablolarının çoğunluğu sahte. (Tek istisna Amazon’un kendi sattığı “AmazonBasics Apple Certified Lightning to USB Cable” ürünü. MFI sertifikalı olduğundan güvenle alıp kullanabiliyorsunuz.) Hal böyle olunca “iPhone’um şarj olmuyor”, “iTunes iPhone’u görmüyor”, “iPhone şarj olurken çok ısınıyor” gibi saymakla bitmeyecek sorun ortaya çıkıyor. Tabii ki bir de güvenlik riski oluşuyor. Patlayan iPhone haberlerine baktığımızda çoğunlukla sorunun sahte veya sertifikasız Lightning bağlayıcısından kaynaklı olduğunu görüyoruz. Apple’ın kendi Lightning – USB kablosu (Apple Online Store’da 2m 109 TL) çok pahalı olduğundan üçüncü parti seçeneklere bakıyoruz. Peki Lightning USB kablosu satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Orijinal iPhone Lightning Şarj Kablosunu Anlamanın Yolları:

Apple’ın bu konuya ilişkin “Sahte veya sertifikasız Lightning bağlayıcısı aksesuarlarını belirleme” adı altında yardım sayfasında paylaştığı bir yazısı bulunuyor aslında. Sahte Lightning kablosu nasıl anlaşılır, cihaza ne gibi zararlar verir? her şey çok sade dille anlatılmış. Dokümanda önemli noktalara değinmek, özetlemek gerekirse; Öncelikli olarak ürün sayfasında detaylar bölümünde ve paketin üzerinde MFI logosunun bulunup bulunmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. MFI (Made for iPhone, iPad, iPod) yani Apple’ın standartlarına uygun ürünleri üreten birkaç firma mevcut. Bunlar arasında en bilinenleri Belkin, Griffin. İkinci olarak; genellikle internet üzerinden sipariş verdiğimizden doğrudan kullanmamakta fayda var. Direkt şarj etmeden önce dikkat etmeniz gereken nokta Lightning bağlayıcısının ucu. Cihaza giren ucun tek parça, pürüzsüz, yuvarlatılmış temas noktalarına sahip olması, en boy oranı (7.7mm x 12mm), bağlantı plakası ekinin metalik/gri renkte olmasına; USB bağlayıcısı ucunun da usb temas noktalarına (altın kapmalı olmalı), USB yüzeyine (pürüzsüz ve düz) dikkat etmek gerekiyor. Bunlar detaylı olarak görsellerle desteklenmiş şekilde Apple yardım sayfasında anlatılıyor.

Sahte Lightning Kablo Nasıl Anlaşılır

MFI Logolu Lightning USB Type-C Kablosu Yok!

Çok yavaş şarj olma ya da şarj etmeme, kolayca hasar görme, cihaza hasar verme, eş zamanlamama daha da önemlisi patlama gibi sorunlarla karşı karşıya kalmamak için iPhone’un kutusundan çıkan Lightning USB kablosunu hor kullanmamanızı öneririz. Kırılma gibi ciddi bir hasar durumunda daha önce de dediğimiz gibi Belkin, Griffin gibi markaları tercih etmekte fayda var. Unutmadan, USB C – Lightning kablosuna ihtiyaç duyarsanız Apple’dan satın almak zorundasınız. MFI USBC – Lightning kablosunu sadece Apple üretiyor.

MFI Programı Nedir?

USB Type-C Nedir, Avantajları Nelerdir?

iPhone Güvenli Şarj Etme İpuçları:

iPhone'unuzu şarj ederken patlama gibi güvenlik riskleriyle karşılaşmamak adına birkaç öneri;

  • Sadece orijinal ve Apple sertifikalı Lightning kablo ve şarj aletini kullanın.
  • iOS cihazınızı şarjda bırakmayın. Yüzde 100 şarj olduğunu gördüğünüzde bağlantıyı kesin.
  • Şarj olan cihazınızı kendinizden uzakta tutun ve yastık altında tutma, yatarken kullanma gibi hareketlerden kaçının.
  • Hasar görmüş Lightning kablosunu bantlayarak veya o şekilde kullanmayın.

iPhone'larınızı Daha Hızlı Şarj Etmenin Yolları

iPhone Şarjı Olduğu Halde Aniden Kapanıyor, Ne Yapmalıyım?

YORUMLAR